Доста нови промени в Google.

През последният месец, Google вкара в туш доста SEO оптимизатори. Това, което забелязвам в сравнение с преди е следното:

 1. Новите сайтове са започнали да се индексират адски бързо. Преди времето за индексиране отнемаше повече време, а в последния месец при десетина нови сайта забелязвам, че след добавяне на Sitemap в Webmaster Tools, Google индексира всичко за няма и 10 минути.
 2. Новите сайтове се класират по-трудно. При думи с много ниска конкуренция, където по принцип се класирам само с On-Page SEO, сега за месец не мога да вляза в топ 10, а провеждам много добра и стабилна link building кампания.
 3. SERP-а е пощурял. Буквално наблюдавам как в един момент, сайтове които не са мърдали от първо място с години, изхвърчат с 50 и повече места назад. След 10 минути, се връщат на първо място, а силно конкурентни думи, по които дори не съм оптимизирал, влизат в топ 10.

Какво се случва? Няма никаква официална информация, но предполагам скоро ще разберем. Личната ми прогноза е, че се задава голям update. Може да е под кодовото име „Зебра“. Знам ли, все на черно-бели животни им върви 🙂

Паралелно с промените в SERP-а, обаче се случват и някои нововъведения около самият Google. Реших в тази публикация да ги представя накратко.

1. Става много важно кой ще те следва в Google+.

Ако градите името си като бранд, то вече хората, които са ви добавили в кръговете си и започнат да пиша името ви, ще го виждат директно в резултатите на Google. Вижте пример:

serp google plus

Друг вариант е да направите като един приятел и да създадете профил (не страница) на вашия сайт в Google+. Тогава нещата ще изглеждат по следния начин:

google plus page

За това нововъведение, обаче не намирам никаква информация. За момента не виждам да предоставя някаква специална функция, но предполагам, че е с цел да показва материали, които са удостоверени с авторство от самия човек. Представете си ако оптимизирате за „seo“, че имате 1000 професионалисти в кръговете си и те могат да търсят информация само от вас. Звучи добре, но са само догадки.

2. Google може да премахне отвратителния черен top bar.

Не знам за вас, но още откакто пуснаха горната навигация, тя всеки ден ми избожда очите с този черен цвят. И до днес не можах да свикна с нея. Видях снимка, обаче, от Pedro Dias, който е забелязал промяна в топ менюто в Бразилия. Ето как изглежда то при него:

google gray top bar

Още няма официална информация, че навигационната лента ще си остане така, но аз лично стискам палци.

3. [not provided] ще се увеличават. Още.

Скоро писах защо ще се увеличат [not provided] ключовите думи. Можете да намерите статията на този адрес. Вчера обаче, достигна официална информация до нас, че тези ключови думи ще се увеличат драстично повече. Как ще стане това? Много просто – знаем, че така се изобразяват ключовите думи, които са направени през криптирано търсене. Е, познайте какво? Новата версия (N25) на браузъра на Google (Chrome) ще бъде изцяло криптирана посредством SSL. Това значи, че всеки ползващ новата версия на браузъра ще се отчита като [not provided]. Е, да ни е честито.

4. Google Analytics статистика в реално време.

От около седмица забелязвам, че в Google Analytics вече мога да следя потребителите на сайта си в реално време. Кой откъде влиза, кои страници разглежда и какво прави по сайта ми. Смятам, че при някои типове сайтове, особено онлайн магазини, тази нова статистика ще спомогне за промени по сайта и съответно до увеличаване на конверсията. Ето как изглежда панела:

real time analytics

Това е накратко от мен. Надявам се да ви е била полезна статията. По принцип Google почти ежедневно въвежда някакви промени, но тези ми направиха впечатление и смятам, че си заслужава да се пише за тях.

Добави коментар по удобен за теб начин :)

Loading Facebook Comments ...

3 Responses to Доста нови промени в Google.

 1. Статистиката в реално време е много полезен инструмент ако я анализираш

  • Петър казва:

   Да, наистина. Както и в статията посочих, особено за сайтове реално продаващи стоки и услуги ще е в много голям плюс да следят кой от къде минава, колко време се задържа на една страница, от къде излиза и т.н. Анализирането на потребителското поведение е един от ключовите фактори за оптимизация на конверсията.

 2. Теодор казва:

  Здравей, това от първата точка с показването на снимката при мен не се получава, добавил съм те в Г+ и съм си и в профила. Ти от чужд комп ли го пробва?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Да не си бот? *

Предишна публикация:
happy new year
Кратка равносметка за изминалата година.

Здравейте скъпи читатели и последователи на seo блога Razbirach.com Искам да благодаря на всички, които посещават сайта, четат материалите в...

Затвори