Как да оптимизираме своят блог?

Вече писах със съвети за оптимизацията на онлайн магазин. Сега, искам да посветя и една статия специално за seo-то на блоговете. Това са едни от най-често срещаните сайтове в Интернет пространството за момента.

Нека започна с това какво представлява един блог. Накратко, това е сайт, в който човек пише по определена тема, която го вълнува. Съществуват блогове на всякакви теми – от онлайн дневници, обхващащи животът на пишещия, до сайтове със съвети по дадена тема, какъвто е и блогът, който четете в момента.

Сега да започнем с насоките за тяхната оптимизация.

1. Съдържанието е най-важно.

В блоговете, то наистина е от първостепенно значение. Тук не разбирайте, че трябва да е смислено, уникално и т.н. Тези неща се подразбират. Текстът в блогът ви освен всичко, трябва да е интересен и завладяващ.

Пишете интересни статии защото така задържате даден читател. След като го впечатлите веднъж с някоя от вашите публикации, то той ще продължи да посещава блогът ви често и ще го разпространява сред свои приятели и познати. Също така редовен читател най-вероятно ще разпространява линкове към статии от блогът ви, което определено ще е в плюс за seo оптимизацията защото точно това е white hat seo в най-чистият си вид.

Друго важно нещо за текстът е да е тясно специализиран и свързан с тематиката на блога. Вижте за пример сайтът, който четете в момента. Това е SEO блог и именно това, че се интересувате от seo ви е довело тук и задържало вниманието ви. Едва ли ще ви хареса да разводнявам блога със статии, как например е протекъл денят ми или да ви давам съвети по какъв начин да смажете веригата на мотоциклетът си. Нали така?

2. Провокирайте читателите си.

В тази точка отново ще говоря за съдържанието, но не за това, което пишете вие, а за текстовете, които публикуват читателите ви под формата на коментари.

Новото и уникално съдържание е изключително полезно за класиранията ви в Google. А за всеки е ясно, че не може да бъде във форма и да пише хубави, полезни и уникални статии всекидневно. Затова възползвайте се от предимството да ангажирате своите читатели и да ги накарате да оставят своето мнение за това, което сте писали.

Във всяка една статия е хубаво да оставите нещо неизяснено или провокиращо, като така ще създадете повод за дискусия и оставяне на повече коментари.

3. Социалност.

Пишете завладяващи статии, които се харесват на аудиторията ви, нали? Защо тогава да изпускате натурален и качествен трафик към сайтът си? Бъдете социални. Постоянно го повтарям из блога, но тук това правило важи с особена сила. Използвайте Facebook, Google+, Twitter и подобните им алтернативи. Дайте възможност на посетителите си да обменят и споделят информацията със свои познати. Така ще имате повече качествен и безплатен трафик, а линковете от подобни социални мрежи определено влияят положително на класирането ви в резултатите на Google.

Същото важи и за RSS хранилките. Направете възможно вашите читатели да могат да се абонират за новите публикации, за да бъдат „в крак” с тях. Всеки човек, който се абонира се гарантира, че ще прочете всеки ваш следващ пост в блога.

Един съвет от мен за RSS фийдовете – използвайте винаги пълният текст в тях, а не само абзац от него. Не се страхувайте от дублирано съдържание. Rick Klau от Feedburner ни успокоява, че в алгоритъмът на Google е заложено да разбира хранилките и да не приема тяхното съдържание за дублирано.

4. Разпространете сайтът си.

Намерете блогове и хора, които пишат по същите теми като вас. Пишете гост постове по техните сайтове. Това ще ви даде две огромни преимущества:

 1. Качествен линк от сайт със сходна тематика на вашият.
 2. Достъп до нова аудитория, която ще се заинтригува от сайтът ви след като прочете какво сте написали във вашият гост пост.

5. Разкрасете блогът си.

С една дума – направете го красив и user friendly. Не се старайте да се хареса на търсачките, а на вашите посетители. Именно те са важните за вас.

За да направите това, изберете хубав дизайн за вашият блог. Ако е нужно, платете на някого да ви направи такъв, но бъдете сигурни, че дизайнът на страницата ви е перфектен. Именно изгледът на една страница е това, което грабва и задържа посетителят първоначално, а не начинът ви на писане или това, което сте публикували.

Погрижете се също и за навигацията. Направете я максимално опростена, за да може потребителят с лекота да достигне до това, което наистина иска и търси.

6. Няколко неща, които да забраните.

Има някои неща, които трябва да направите в блогът си, за да допадне той повече на Google.

 1. Използвайте по една категория за статия – колкото и да ви се иска, не слагайте дадена публикация в повече от една категория, защото в противен случай рискувате статията да се приеме за дублирано съдъражние от търсачките. Използването на една категория също така улеснява навигацията за потребителят.
 2. Nofollow на етикетите (таговете) – Отново тук има риск, някоя от публикациите да бъде сметната като дублирано съдържание, а също така можете да бъдете наказани за преоптимизиране или keyword stuffing. Затова е задължително етикетите ви да са с nofollow атрибут.
 3. Забаранете индексирането на търсачката ви – най-лесно става като добавите няколко реда в robots.txt файла си. При търсене в сайтът ви, повечето от търсачките създават несъществуващи страници, заради които можете да бъдете наказани от Google.

7. Няколко неща, които да добавите.

 1. Добавете карта на сайтът си (sitemap). Това ще улесни търсачката при обхождането на блогът ви, особено ако в него има много статии. Не забравяйте да обновявате често картата, за да бъде актуална.
 2. Използвайте добавка (Plugin) за „Подобни публикации”. Така освен, че ще задържите вниманието на потребителят и ще го насочите към нови материали, които да чете, вие ще подобрите вътрешното линкване (internal linking) в сайтът си, което ще подобри оптимизацията му.
 3. Добавете важни (sticky) публикации. Така можете да оптимизирате по-лесно по определени ключови думи блогът си, като оставите някоя публикация (съдържаща основните ключови думи, по които се борите) да се показва винаги най-отгоре в определени категории, вместо да се измества от нови с течение на времето.

Това са моите топ съвета за оптимизацията на един блог. Има, разбира се още доста неща, които могат да се добавят, но това ще направя евентуално в бъдеще в отделна публикация. Също така, това което съм писал досега из блога не е за пренебрегване и стига да можете, е добре да включите в стратегията за оптимизация на блогът ви.

С новите промени в алгоритъмът на Google, можете да спрете да се притеснявате толкова за seo-то на блогът си. То ще си остане ключово за успехът му, но ако пишете често качествени статии, то можете да бъдете сигурни, че блогът ви ще се изкачва нагоре в serp-a. Не само заради самото съдържание, а и заради това, че вашите посетители ще искат да го споделят.

Добави коментар по удобен за теб начин :)

Loading Facebook Comments ...

9 Responses to Как да оптимизираме своят блог?

 1. Пано казва:

  sitemap-а помага много за навигацията в един блог, или сайт

 2. Web Design Kipo казва:

  Благодаря за интересната статия, ще ми бъде много полезна при оптимизацията на личния и фирмения ми блог.

 3. Totaled казва:

  За мен тази статия се оказа наистина ценен ресурс. И аз съм привърженик на тезата, че съдържанието е най-важно. Благодаря за статията и ако може да си позволя да отправя един призив към всички блогъри: Наблягайте на качествено съдържание!

 4. Алпинисти казва:

  “Nofollow на етикетите“.
  Често го срещам това твърдение, но като си гледам статистиката, много от посетителите ми намират сайта по таговете. Ако ги им дам nofollow така няма ли да загубя трафик към сайта?

  • Петър казва:

   Може и да загубиш някакъв трафик. По-добре обаче е да го рискуваш отколкото след време да се окажеш наказан от Google. Етикетите създават разни страници, където може да сметнат съдържанието за дублирано, може да се сметне за „keyword stuffing“, за наливане на pr към вътрешни страници… Общо-взето може сериозно да бъдеш наказан.

 5. Много ценни съвети, особено за начинаещите. То вече с тия животни на Г човек не знае какво да предприеме. Много ценни съвети даваш за онпейдж оптимизацията, които обикновенно забраввяме да споменм. Визирам точките 6 и 7. Специално влязох да погледна в моя блог в статиите за популяризиране на блог дали съм ги описал в поне една и май липсват. В следващата порция съвети ще ги включа специално, надявам се да нямаш против!
  Много добра статия, мерси!

  • Петър казва:

   On-page наистина има голяма роля и не трябва да бъде пропускан. Иначе, да, няма проблем да ги включиш тези неща в блога си, стига да не са дословно копирани. Вече ако добавиш и един линк на източник ще си златен 🙂

 6. „Пишете интересни статии защото така задържате даден читател. “ В този блог е много ефективно 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Да не си бот? *

Предишна публикация:
link building mistakes
9 често допускани seo грешки.

От доста време се занимавам със seo оптимизация. Тъй като работата ми е свързана с това, ежедневно ми се налага...

Затвори