9 често допускани seo грешки.

От доста време се занимавам със seo оптимизация. Тъй като работата ми е свързана с това, ежедневно ми се налага да преглеждам сайтове на мои клиенти или да анализирам конкуренцията. Опитът ми е показал, че дори и най-добрият оптимизатор допуска грешки. Тук ще опиша именно грешките, които най-често срещам при сайтовете оптимизирани както от новобранци, така и от професионалистите. Ще ви дам и насоки за тяхното решаване защото често, тези неточности, които сте допуснали се оказват фатални за бъдещето и развитието на проектът, с който сте се захванали.

1. Грешки при изборът на ключови думи.

Ключовите думи са основата на един сайт. Неговата същина и факторът, който определя в най-голяма степен дали ще бъде успешен или не. Без правилните ключови думи, вашият сайт няма да бъде нищо повече от едно портфолио и надали ще успее да изпълни това, за което е предназначен – да ви донесе нови клиенти и печалба.

При ключовите думи има няколко основни грешки, които често биват допускани. Първата от тях е, че изобщо не се прави keyword research. Ако не направите проучване на ключовите си думи, то рискувате да оптимизирате по такива, които се търсят прекалено малко и няма да се оправдае инвестицията ви в ресурси и време по оптимизарането им. Затова е от изключително значение да проверите точно по кои думи се търси във вашата ниша.

Тук ще вмъкна и нещо като подточка на горният абзац – много от вас забравят да включат инструментът на Google за проучване на думите на [Точно] съвпадение и така остават заблудени от визуализираните резултати.

Втората често допускана грешка е хвърлянето в прекалено дълбоки води. Никога не избирайте ключови думи, по които ще е прекалено трудно или невъзможно да оптимизирате сайтът си. Ако го направите, често инвестицията ви се оказва по-голяма от акумулираните резултати и вие оставате на загуба.

На трето място, много от вас избират думи, които не носят никаква конверсия и продажби. Няколко пъти съм повтарял, но за какво ви е дума, която ще ви носи 1000 посещения и един клиент, като можете да се класирате по дума, от която ще идват 200 посетители и петима клиенти? Това е образно казано, разбира се, но разбирате намекът ми. Първата дума има прекалено малка конверсия и ви носи по-малка печалба от втората. В повечето случаи първата ще бъде прекалено трудна за оптимзиация, предвид по-големият брой на търсенията в сравнение с другата.

2. Пропускане на важни тагове.

Болшинството от оптимизаторите и особено начинаещите такива така и не се научиха, че има някои тагове, които са доста важни и не бива да бъдат изпускани. Ето някои от тях, които честоостават забравяни, а би трябвало да използвате в сайтът си:

 • Не поставяте title таг на страниците си;
 • Пропускате meta description и meta keywords таговете. Те малко по малко преминават в миналото, но все още не е дошъл моментът, в който ще бъдат напълно излишни. Не ги пропускайте!
 • Всички снимки и картинка на сайтът ви са важни за оптимизацията, а често носят и приличен трафик от търсенето в Google Images. Все още, обаче пренебрегвате поставянето на alt таг в тях, а това е едно от важните неща, които ботът на търсачката „вижда” в едно изображение.
 • Друга често допускана грешка е да не се ползват тагове за подзаглавията. Говоря за тагове от типа <h1>, <h2>, <h3> и т.н. Те са важни, тъй като търсачките акцентират върху тях и ако съдържат ваша ключова дума, то ефектът за оптимизацията ще бъде страхотен. Много от вас, обаче ги смятат за излишни и ги заменят с изображения, което прави страницата ви по-зле on-page оптимизирана.

3. Сайтове, които търсачките не харесват.

Доста от вас, все още “old school”, създават сайтове, които търсачките не харесват. Не харесват, защото не могат да видят. Тук говоря главно за сайтовете изградени изцяло на Flash. Тях търсачките не могат да ги индексират, затова се постарайте ако вашият е такъв да предложите и негова html версия. Това би било полезно както за търсачките така и за потребителите, които не ползват Flash или искат да се ориентират по-бързо в съдържанието ви, вместо да акцентират вниманието си върху премигващите анимации.

Същото важи и за хората, които ползват менюта написани на JavaScript или създадени с Flash. Те изглеждат добре, но със сигурност ботовете не ги възприемат като вас. Ако имате такова меню, то задължително трябва да направите добре оформен sitemap, който да помага на ботовете да се ориентира в страницата ви.

4. Не се отделя внимание на адресите.

URL адресът на всяка ваша страница е от есенциално значение за търсачките. Избягвайте старомодните адреси и преминете към seo-friendly url-та.

5. Липсва страница за 404 грешки в сайтът.

О, да! Колкото и да не ви се вярва, Google следи за това. Не забравяйте да създадете страница за 404 грешка, която да се показва на липсващите страници. Ако не го направите и сайтът ви връща сървърна грешка, то това ще навреди на оптимизацията. Също така, една добре оформена страница за грешка 404 говори за професионализъм и ви издига в очите на вашите посетители.

6. Не се линква съдържанието сочещо към вас.

Това определено е проблем за доста от вас. Представете си, че вашият сайт значи наистина много за някого и той постави линк към него. Това е хубаво, нали така? Но подобни линкове често са прекалено слаби и не носят почти никакъв положителен ефект върху вашата страница. Затова – налинквайте ги и вие. Набавете малко линкове към страницата, сочеща към вас и така линкът към вашият сайт ще ви носи доста по-голяма тежест. На по-научен език, това може да се определи като 2nd tier submit.

7. Не се взима предвид това как ще изглежда сайтът в резултатите от търсенето.

Говорихме вече за meta таговете. Нарочно отделям това тук в нова точка, защото ще ви говоря за потребителят. Описанието на вашият сайт, освен, че носи информация за ботът на Google, то то се показва и в резултатите от търсенето. Ако описанието не е добре написано и е неспособно да грабне вниманието на търсещият, то не можете да очаквате от него да посети сайтът ви.

А за какво ви е сайт на челни позиции, който не хваща окото и никой не го посещава?

8. Липсва Robots.txt файл.

Този файл е пътеводителят на търсачките във вашият сайт. Той им показва кое да индексират и върху какво да акцентират. Той улеснява търсачките при индексирането на вашият сайт и в същото време ви помага да скриете съдържание, което не желаете да бъде обхождано от ботовете. Такъв файл е наистина важен и затова не можете да си позволите да не го ползвате върху страницата си.

9. Допускат се грешки в съдържанието.

Както стана модерно да се казва – Content is the king! То трябва да е уникално, смислово правилно и т.н. Вече в няколко статии писах какви са изискванията за съдържанието на вашият сайт затова и не смятам за нужно да ги повтарям тук. Просто се разровете в блогът и ще намерите доста писано по темата.

Това са най-често допусканите според мен грешки в оптимизацията на сайтовете. Със сигурност ако сте допуснали някоя от тях и се поправите, ще подобрите представянето на сайтът си и постигнатите резултати.

Далеч не мисля, че това са всички грешки, които се или ще се допускат, но засега това отделям като най-същественото, което да вземете предвид.

Добави коментар по удобен за теб начин :)

Loading Facebook Comments ...

11 Responses to 9 често допускани seo грешки.

 1. Добра е статийката. Аз бих искал само да допълня да се внимава с keyword stuffing-а. Просто колкото всичко друго да е перфектно, ако сме прекалили с насищането си вкарваме таралежа. И друго – лично аз не наблягам особено на мета описанието, а на ключовите думи още повече.

  • Петър казва:

   Да, напълно си прав. Насищането с ключови думи е доста кофти.

   Колкото за meta-та, не казвам, че са от чак толкова огромно значение и е наложително да се набляга на тях, но все още имат роля в оптимизацията и е хубаво да ги има 🙂

   Това за keyword stuffing-a важи също за meta таговете.

 2. Чудесна статия. Много добре обяснено. И не на последно място – оптимизатор не се става за един ден или след като си прочел 5 книги. Дано всеки решил да се посвети в този бизнес отдели достатъчно време за прочит на грешките на други оптимизатори и не ги повтаря.

 3. Здравейте бух искал да допълня, че sitemap.xml и потребителския sitemap било то php html и др. са много полезни за правилната оптимизация и трябва ежеседмично да се ъпдейтват(това зависи разбира се от големината на сайта).
  Друг много добър похват е потребителския sitemap да се сложи на 404 страницата. Така освен че информираш потребителя за грешката му го препращаш към желаната от него страница.

 4. Пламен казва:

  По колко ключови думи да е оптимизирана една страница? Прочетох, че е добре да са 1-2. Но се чудя дали не е добре да е една ключова фраза и още няколко синоними на нея. Или може да напишем една ключова фраза и чичо Г си разбира синонимите?

  Притеснява ме факта една страница да има само една ключова дума.

  Благодарности за хубавите и полезни теми и съветите за noob-овете 🙂

  • Петър казва:

   Здравей! Аз също бих препоръчал да се оптимизира страница по 1-2 думи максимум. Като тук говорим за една страница, а не за целият сайт. Тоест ако сайтът има 10 страници, то може да се оптимизира за 10-20 ключови думи, което никак не е малко.

   Вкарването на синоними донякъде е добра тактика, но не трябва да се прави с цел класиране по тях, а само за разводняване на link building кампанията.

   Мерси за комплимента, ако има нещо, насреща съм 🙂

 5. „Друга често допускана грешка е да не се ползват тагове за параграфите. Говоря за тагове от типа , , и т.н. Те са важни“

  Колега, тук мисля, че си имал предвид подзаглавията. За параграфите се ползва таг 😉

 6. Павел казва:

  Доста полезни съвети! Предназначени са за начинаещи, но са важни и полезни! Нещо интересно относно ключовите думи: В последно време, колкото се бута по едни ключови думи, то другите изкачат на по-предни позиции от тези, които са с приоритет, това го забелязвам на един клиентски сайт. Шантаво, но и интересно 🙂

 7. Look-Like-Buy.com казва:

  Дам така като гледам имам твърде много Javascript-ове, които трябва да заменя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Да не си бот? *

Предишна публикация:
seoнамагазин
Съвети за успешно seo на онлайн магазин.

Реших да отделя една специална статия, в която да опиша някои тънкости и да дам съвети относно seo оптимизацията на...

Затвори