Създаване на микро нишов уеб сайт

2. Keyword research

Добре дошли в първата стъпка по пътя към направата на микро нишов уеб сайт. Тук ще опиша детайлно как да направите проучване на ключовите думи (keyword research), за да можете да намерите такива, които са с малка конкуренция, но в същото време доходоносни. Това проучване не е трудно, но изисква опит. Опит, който след време ще ви помага да виждате и най-дребните детайли, които могат да определят дали, за колко време и с какви усилия вашият сайт ще се класира и къде.

Има много, може би стотици, инструменти и програми създадени да правят keyword research. Някои от тях са безплатни, други платени, трети са безбожно скъпи. Тук няма да отделяме информация за тях, а ще се научим да правим проучването на ключовите думи без помощта на никакви допълнителни програми.

1. Да отидем в инструмента за проучване на ключови думи.

Този инструмент е на Google и много от програмите го ползват. Кой друг може да ни даде по-добра и детайлна информация ако не първоизточника? И така, отиваме в Google Keyword Tool.

Отдолу ви представям една картинка от въпросният инструмент, като ви моля да не се заглеждате по качеството на картинката. Аз съм анти-дизайнер и нямам никакъв усет за разположение, цветова гама и т.н. Пък и смятам, че screenshot-ите от Paint го потвърждават.

Легенда:

 1. В това поле въвеждаме ключовите думи, които желаем да проучим.
 2. В „Разширени опции и филтри” можем да ограничим търсенето до определена държава, език или устройство, от което се търси (лаптоп, телефон, таблет и т.н.).
 3. Изберете [Точно] в „Типове съвпадение”, защото така ще получите колко точно потребители търсят точно тази фраза.
 4. Тук Google ни дава своите предложения за ключови думи на базата на тази, която сме въвели в поле 1.
 5. В полето „Конкуренция” е показана конкуренцията сред рекламодателите, които плащат за реклама по тази дума. Обикновено колкото по-висока е конкуренцията, толкова повече пари ще получаваме ако някой кликне на реклама в нашият сайт. Лошото е, че в повечето случаи колкото по-голяма е конкуренцията, толкова по-трудно ще бъде да класираме сайтът си.
 6. В „Общо търсения месечно”, Google ни показва средно колко пъти се търси думата или фразата на месец, на база проучване в последните 12 месеца. Например ако думата в последната 1 година е търсена общо 12 000 пъти, то средният резултат ще е 1000 пъти месечно.
 7. „Местни търсения месечно” ни показва абсолютно същото, което и общите търсения, но за държавата и езика, който сме избрали.
 8. „Мрежата за търсене на Google” показва колко пъти се търси ключовата дума или фраза в мрежата на търсачката за въведената държава и език. Това включва и търсенията в партньори на Google като AOL и другите услуги на Google като „Изображения”, „Карти” и т.н.
 9. В тази колона се показва средно колко плащат рекламодателите за клик на тази дума, а това ни дава информация и каква печалба можем да очакваме ако някой натисне реклама в сайтът ни.
 10. Тук са показани графики на „тенденции в местното търсене”. От тях можете да се ориентирате дали търсенето по тази дума или фраза е сезонно, дали не е вече отминала мода и т.н.

2. Преминаваме към Google.

Изберете си ключова дума. В този пример, аз ще ползвам „изработка на уеб сайтове” защото има най-много търсения и най-висока конкуренция. Нека потърсим в Google.

 1. Въвеждаме думата или фразата в кавички, за да ни излезе точният брой страници, съдържащи точни тази фраза.
 2. Тук виждаме доста реклами от Google. Това значи, че има висока конкуренция, следователно и думата е по-доходоносна.
 3. Това са общия брой страници, които съдържат точно тази дума или фраза. За да се класираме лесно те трябва да са между 30 и 50 хиляди. В нашият случай са 2 650 000, което означава, че по тази дума ще се класираме доста трудно. В такъв случай продължаваме към следващата. Аз, обаче ще продължа статията с този пример.
 4. Това са резултатите от търсенето.

3. Колко страници в Google има по това търсене.

 1. За да проверим това, слагаме най-отзад в търсенето &start=990. Това ни завежда на последната страница в Google.
 2. Тук виждаме точно колко са страниците. Прието е, че ако са по-малко от 600-700, то думата не е трудна за класиране.

4. intitle, inurl, комбинирано.

Това са инструменти за по-тясно определяне на конкуренцията.

1. „intitle” показва колко страници са сложили вашата дума или фраза като заглавие. За да видите това, въведете командата преди търсенето си, пример – intitle:“изработка на уеб сайтове“. Думата трябва да си остане в кавичките. Виждаме, че 48 500 страници използват това като заглавие. За лесни за класиране думи се смятат тези, които имат под 30 000 резултата.

2. „inurl” показва колко страници съдържат тази ключова дума в url адресът си. Търси се по следният начин – inurl:“изработка на уеб сайтове“. При нас 10 900 страници имат тази фраза в адресът си. Тук също, всичко по-малко от 30 000 е що-годе лесно за класиране.

3. Комбинирано. Тук ще използваме „intitle” и “inurl” заедно, за да видим колко страници съдържат ключовата дума както в заглавието, така и в адресът си. По принцип точно това са страниците, с които ще се борим, защото щом съдържат думата в заглавието и адресът си, то те определено са работили по своето SEO. Това търсене се осъществява по следният начин – inurl:“изработка на уеб сайтове“ intitle:“изработка на уеб сайтове“ или intitle:“изработка на уеб сайтове“ inurl:“изработка на уеб сайтове“.

Това са стъпките по намирането на хубава ключова дума. Ако ви липсват идеи, просто се огледайте в стаята и си харесайте някой предмет. Потърсете за него и в това търсене ще попаднете на нови и нови думи, като накрая със сигурност ще намерите някоя подходяща за направа на уеб сайт.

Както казах и в началото, веднъж свикнете ли да „разчитате“ резултатите, то много бързо ще намирате нови думи, които да ви носят добри приходи, а това е в основата на изграждането на печеливш микро нишов уеб сайт.

Съдържание:

Pages: 1 2 3 4

Добави коментар по удобен за теб начин :)

Loading Facebook Comments ...

26 Responses to Създаване на микро нишов уеб сайт

 1. Ивайло казва:

  Вече 4-ти ден не ми се индексира сайта. Добавил съм сайта в Г, има събмитнат сайтамп, адсенс, роботс.тхт, събмитнат е digg.com и още 2 социалки и 2 статии има в сайта. Как се разбира, дали въобще сайта е индексиран. Примерно аз като напиша в търсачката иметонасайта.орг и нищо не излиза, само на конкуренцията..

  • Петър казва:

   Дай му още малко време на сайта да се индексира. Ако не стане до една седмица при нещата, които си направил, то тогава може да се търси евентуален проблем.

   И все пак, виж да не би случайно да не си забранил търсачките да го индексират. Ако ползваш WordPress, добра идея е да сложиш „All in one seo pack“.

   За да разбереш дали ти е индексиран сайтът, напиши домейна „иметонасайта.орг“ в Google, но като мен – обграден с кавички.

 2. Ивайло казва:

  Сега видях, че има индексирани 2 страници:)
  Privacy police и contact usw
  Добро начало:) Аз обаче съм си го иградил малко по-различно сайта и не знам, дали това е от значение за микронишов сайт.
  Сайта е статичен с 5 страници:първите 2 са статиите, които се линкват помежду си с ключовата фраза, а другите 3 са : privacy police, Terms of servise, Contact us като текста за последните 3 страници съм ги изкопирал от други подобни сайтове. Сложил съм и йрелевантно youtube клипче.

  Сори ако коментирам често, не го правя за линкбилдинг:)

  • Петър казва:

   Браво за началото! За микро нишов сайт не е от толкова голямо значение структурата му, просто трябва да бъде изграден по фраза с ниска конкуренция.

   Само ще те посъветвам двете статии да не се линкват взаимно. Добре е да направиш едната да линква към основната, но не и взаимно да се линкват.

   Не се притеснявай и коментирай колкото желаеш. Затова съм сложил коментарите 🙂

 3. Ивайло казва:

  Нещо не мога да му хвана цаката. Следя класирането и какво гледам: или ме няма в първите 100 или съм на 2 място по ключовата дума в гугъл.ком. Гледам с free google monitor. Това гугъл денс ли е или нещо друго. Изключил съм персонализираното търсене, както е указано. И най-важното – няма нито един клик в адсенсе акаунта:(

  • Петър казва:

   За следенето на позициите, никога не ползвай Google. Дори да изключиш персонализираното търсене, той ще продължава да намества резултатите по определен начин според предишните ти търсения, интереси и т.н.

   Използвай софтуер за тази работа. Дори използвай няколко софтуера защото в почти всички случаи ще ти дават отклонения.

   Иначе за нов сайт е нормално да денси. Изчакай го известно време докато си намери мястото 🙂

   Колкото до адсенс-а – кликовете ще дойдат, просто трябва малко търпение. Направи рекламите по-открояващи се, недей да ги сливаш с дизайна. Също така ги направи релевантни на сайтът ти, писал съм статия в този блог как става, препоръчвам ти да я погледнеш.

   Успех със сайта 🙂

 4. Ивайло казва:

  Пак съм аз:)
  Страниците на сайта са индексирани вече и за ключовата дума съм на 10 място в момента, но никакви посещения и кликове..:(.
  Събмитнал съм го единствено в digg и без линкбилдинк няма как да очаквам посещения/кликове де. По принцип какво трябва да се направи за линкбилдинга на микронишов сайт – достатъчни ли са само събмити в директории и социалки или трябва и други линкове да с е търсят за да се стъпи на първите 3-места, а защо не и на първото:)
  Думата е с 8100 екзакт локални УСА търсения месечно и слаба конкуренция, освен първия сайт, другите или нямат или имат съвсем малко беклинкове с тази дума. Започвам да мисля, че има нещо прецакано в адсенс акаунта ми. Този пин, който се получава за активация не знам, дали съм го въвел, понеже се регистрирах преди повече от една година, но чак сега започнах да се занимавам с аднсенс.

  • Петър казва:

   Здравей, Ивайло! Браво за 10-тото място. Оттук нататък продължавай константно да градиш линковете малко по малко. Разводнявай анкорите, за да не те погне Пингвина. Виж статията за Пингвинския ъпдейт и гради линкове съобразно съветите описани там.

   Бавничко, с течение на времето, сайтът ще се изкачи и по-нагоре. Гледай да трупаш линкове от различни места. Не само от социални мрежи или директории, например.

   Пинът ако не си го въвел би трябвало на главната страница да ти изскача предупредително съобщение.

   Иначе за времето, няма проблем. Моят акаунт стоя 2 години неизползван и си работи добре сега. 🙂

   Успех!

 5. Ако искаш нещо да се индексира …Twitter и G+ трябва да са ти първи приятели :)…естествено има си и други схеми, ама който търси намира 🙂

 6. Валентин казва:

  Последно време започнах да се интересувам от микро нишови сайтове, ще се радвам ако продължиш серията 🙂
  Не ми е много ясно как да разбера че дадена фраза е с високо търсене и малка конкуренция, ако грешка ще се радвам да ме поправиш: търся дадената фраза в adWords, ако има високи гледания, гледам колко резултата излизат в гугъл. Ако са малко резултатите, и първите сайтове не са големи => имам микро ниша ?

  • Петър казва:

   Здравей! Не е точно така, микро нишов сайт е такъв, който е стриктно таргетиран по една дума / фраза. Такъв сайт може да използва дума с 1000, 2000 и повече търсения, като няма проблем да стигне и 1 000 000, например.

   Ако направиш сайт и го оптимизираш по „seo“ да речем, но само по тази дума, то пак ще имаш микро нишов сайт, въпреки че търсенията са много, а конкуренцията е огромна.

   А в основата на микро нишовите сайтове, се залага на количество вместо на качество. Таргетират се думи с малко търсения защото често са с ниска конкуренция, а тук целим бързо избиване на инвестицията.

 7. Валентин казва:

  Здравей и благодаря за отговора !
  Извинявай че те занимавам пак, но ако можеш да ми кажеш дали съм на прав път:
  Да кажем фразата fun stuff to do on weekends.
  В google.com има 2 390 000 резултата, а на точно търсене(с кавички „fun stuff to do on weekends“ ) има 23 700 резултата.
  Не видях нито 1 сайт, които да пише само за „fun stuff to do on weekends“.
  В adWords на всички държави и езици и точно търсене(exact) има следните резултати: 12 търсения месечно и CPC BGN6.03.
  Като оставим настрана търсенията, че са 12 на месец, това добра ниша ли е ? Смисъл ще мога ли да се класирам лесно при тези 2 милиона резултати ?

  • Петър казва:

   По такава дълга фраза със сигурност ще е лесно класирането. Само че няма смисъл, разбира се. Прекалено малко са търсенията.

   При определяне на конкуренцията, трябва обаче да се прегледа и link building профила на конкурентите. За това не съм писал още, но се предвижда да има статия.

   • Валентин казва:

    Ясно, благодаря ти много за отделеното време, и с нетърпение очаквам нови статии по темата(и не само) 🙂

 8. Валентин казва:

  А проблем ли е да се използва blogspot за микро нишовите сайтове ?

  • Не е за препоръчване, защото няма да може постигнеш същите резултати в сравнение с домейн+wordpress.
   И все пак е някакво начало. Ако си тепърва навлизащ в тази сфера може да и до този вариант да прибегнеш.
   Но все пак, домейн + хостинг е една микро инвестиция в сравнение с потенциала, който има в този вид сайтове.

 9. Петър казва:

  Отговорът на Георги Василев е перфктен 🙂

 10. Ivelina_p казва:

  Здравей, имам 1 въпрос:
  намерих една дума, която на точно търсене има към 29 хиляди, на inurl има 10 хиляди, на intitle има 3 хиляди, а комбинирано inurl и intitle има 4 хиляди, но когато напиша израза без нищо резултатите са към 99 милиона, а тази цифра ме притеснява. Лесно ли ще се класирам ?

  п.п израза е 3 думи: две 6 цифрени и една 2 цифрена.

  Благодаря предварително 🙂

  • Петър казва:

   Здравей! Прегледай първите 10 резултата и техните линк профили. След това прецени дали ще ти стигнат силите да ги изпревариш.

   Поздрави!

   • Ivelina_p казва:

    Благодаря за бързият отговор !
    Един от 1-вите 10 резултата е амазон, но израза които пиша не се съдържа точно в резултата, а е „разпокъсан“, а аз все пак ще правя блог точно за този израз и ще имам няколко статии, така че мисля че ще мога да се класирам, въпреки че ще се боря с амазон.

    • Петър казва:

     Не знам нишата и говоря на сляпо, но в доста чести случаи, големи сайтове като Amazon, Wikipedia, YouTube и т.н. са доста по-лесни за аутранкване от един прост EMD например 🙂

 11. Ралица Анкова казва:

  Здравейте:) В последната седмица се пощурих да чета за CPA networks. Признавам материята ми е напълно непозната, това, което ме привлече естествено е възможноста за печелене на пари. Поръчах си диск с инструкции и всичко изглеждаше лесно, само подхваща линкове…ама хич не било така:) Имаше вариант в инструкциите, в който нямаш нито сайт, нито блог. Всичко, което трява да направиш е да се регистрираш в СРА мрежа да взимаш уникалните си линкове и да ги постваш в classified sites. За скъсяване и подобряване вида на линка да се използва tinyURL.com. Но като си копна скъсения линк и го пусна в полето на браузъра ми.излиза нещо съвсем друго. Освен това в тези сайтове за обяви постоянно ме изхвърлят още при регистрацията за невалиден zip code. Знам си, че не съм технически гений, но изпълнявам всичко, което е показано…и не става. Четох много, но по форумите хората са много напред с материала и никой не пише за първите стъпки в тази област. Иначе механизмите и идеята я схванах що годе. По въпроса за домейните във видеото бяха посочени, като.втори.вариант ако си нямаш сайт. Но с един домейн можеш да поддържаш само един линк,т.е. една обява само. Не искам да изкарвам по 5-6 хиляди долара на месец и половината ми стигат:) Въпроса и молбата ми е, ако на някой му се занимава и има време, разбира се, да ме осветли за нещата, за които писах по -горе. Благодаря за вниманието:)

 12. Velkoto казва:

  Такаа… взех и аз се зарибих по тези микрониши, та реших да пусна един сайт. Дотук добре, ама сега, как с точност да проверя на кое място е в серп-а? Различните тулове ми дават страшни отклонения. От 12-та позиция до 81-ва. Та Fozzy, ще ти бъда благодарен да ни открехнеш и на това:)
  Поздрави!

 13. Velkoto казва:

  Тоз CuteRank ме вади на 11 позиция, та викам на него да вярвам:) Добре е, кат за сайт на 3 дни.
  Поздрави!

  • Петър казва:

   Точен си е CuteRank-a, вярвай му 🙂 Бутни някой линк и след седмица-2 се похвали като се дигнеш на първа страница 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Да не си бот? *

Предишна публикация:
On page SEO оптимизация
10 задължителни неща за on-page seo-то.

В тази статия ще ви запозная с основните и най-важни за мен on-page seo фактори, които могат да повлияят на...

Затвори