УЛТРА конверсия – 22 начина да смажете конкуренцията

Драго ми е отново да се срещнем 🙂 30.11.2013 година е датата когато за последен път прочетохте мой материал в блога. Това са 17 месеца. А 17 месеца са прекалено много време. Но пък за този период не съм стоял без работа. Доста хора се свързват с мен през razbirach.com като ме питат дали все още се занимавам със SEO. Отговорът е – Да!

Истината е, че за това време постигнахме много. Разширихме асортимента от услуги като включихме PPC, SMM, ORM, CRO и редица други съкращения, за които в бъдеще мога да говоря в блога. Станахме партньор на Google. Имаме десетки нови и доволни клиенти, а от всички досега никой не се е оплакал от услугите, които сме предложили.

Стига толкова увод. Днес, ще ви разкажа малко повече за потребителското преживяване (UX) и по-конкретно ще се фокусирам върху т.нар. CRO или Conversion Rate Optimisatoin (Оптимизация на конверсията) на продуктова страница в онлайн магазин.

Изпълнявайки точките, които съм посочил ще постигнете много по-висока ефективност на вашия маркетинг, а респективно с това и по-висок ROI от трафика – независимо дали става въпрос за платена реклама или SEO.

Продуктови снимки

Продуктови снимки

Потребителите в Интернет стават все по-мързеливи. С оглед количеството информация, с което биват обстрелвани ежеминутно посредством различните социални канали, те са отвикнали да четат.

Те не искат да получават нова информация, която в повечето случаи, да си го кажем искрено, ще се окаже напълно безполезна за тях. Това е причината да предпочитат далеч по-бърз начин, за да се информират, а именно визуално-информационния подход. Всъщност, точно в това се коренеше и бумът на инфографиките.

Това превръща снимките в един от определящите фактори при взимането на решение от страна на потребителя относно закупуването на даден артикул.

Ето няколко препоръки за това как да извлечем максимална полза от снимките на продуктите си и да подобрим конверсията в един онлайн магазин.

1. Покажете различните вариации

Задължително трябва да имате снимка на всичките вариации на продуктите си. Това може да покаже на потребителя точно това, което го вълнува като съответно увеличи шанса за конверсия.

Например:

Ако имате магазин за бижута, то задължително включете снимки на всички възможни цветове на конкретното бижу.  Потребителят в сайта ви ще може да си представи достатъчно точно как би изглеждал конкретния артикул и дали му допада или не с относително висока точност.

В друг случай, че продавате мебели, то представете различните варианти на артикула като:

 • Отворени или затворени шкафове;
 • Разпънат или сгънат вид;
 • Модулни опции;
 • И т.н.

2. Не е важна само опаковката

За да придобие потребителят пълна представа относно продукта, то не е достатъчно само да бъдат изобразени всички вариации. Добра идея е да се снима артикулът от всички възможни страни и неговите съставни части.

Ако не желаете да претрупвате продуктовата страница с фотографии, то помислете за направа на 360-градусово изображение, което да може да бъде разгледано от купувача. Видеото също върши страхотна работа и е понякога се оказва далеч по-рентабилен вариант.

3. За какво ни помага продуктът

Един от най-силно влияещите на подсъзнателно ниво елементи на покупката, респективно и по-високото ниво на конверсия е именно предизвикването на нужда у потенциалния клиент.

Добър подход при подобни обстоятелства е да снимате артикула в контекста на употребата му по предназначение. Това ще предизвика желание у клиента за постигане на крайния резултат, а и ще го предразположи да запомни продукта.

Никога не забравяйте, че човек желае да си купи не инструмента, а крайния резултат, който ще постигне с него.

Примери за подобни снимки:

 • Хладилник пълен със студена бира.
 • Щастливо дете в нов дом.
 • И т.н.

4. Използвайте видеа

Когато имате възможност включете и видео към изображенията. Това е най-бързият начин за препредаване и усвояване на максимално много информация в максимално кратък срок.

Видеото, в зависимост от самия артикул може да бъде два типа:

 • Информационно видео, което ще покаже как се ползва артикула и какви са неговите специфики;
 • Рекламно видео, което да предизвика нужда от постигане на крайния резултат и съответно да доведе до по-висока конверсия.

5. Приближете се

Важно е да дадете възможност за преглед на максимално големи снимки, като интегрирате опция за zoom. Често детайлите са определящия фактор за закупуване на артикул (виж примера с магазина за бижута в точка 1), така че предоставяйки възможността потребителят да се доближи, ще му дадете и информация за малките неща, които го интересуват.

6. Визуална информация за размера

Не всеки може да си представи размера само по описанието му. Добра идея е да имате снимки, които визуално отговарят на размера, за да добие интуитивна и сравнително точна представа купувача за това, което ще получи.

Примери:

 • Артикула сниман до определена, лесно разпознаваема вещ – монета, банкнота, банкова карта и т.н.;
 • Ако говорим за по-големи артикули, като например мебел, може да се изобрази конкретният артикул със застанал до него човек, като на снимката бъдат разчертани и самите размери.

7. Създайте подсъзнателна инструкция

Задължително е снимките да следват интуитивната структура на страницата за улеснение на потребителя и неговата навигация. Винаги препоръчваме снимката да бъде вляво, а от дясно да са разположени опциите за закупуване на артикула. Причината е проста – хората се ориентират най-лесно чрез визуални възприятия.

Следвайки тази структура, то се убедете, че хората на снимките гледат надясно. Това ще създаде у потребителите интуитивна инструкция за това как могат да получат желания резултат в следствие на възникналата у тях нужда:

Пример:

 • Снимка -> „Искам това!”;
 • Лице, насочено към “Call to action” бутона;
 • Промо цена;
 • Наличности.

Цена и наличност

Продуктова цена и наличност

Това са два основни фактора, които влияят върху крайното решение на потребителя. Разбира се, без наличност на продукта, клиентът е неспособен да го купи, а в чести случаи той бърза и не би изчакал до повторно зареждане на артикула.

От друга страна цената, а особено в страни с ниска покупателна способност, се превръща в главния фактор, водещ до крайно решение.

Спрямо специфичния бизнес, не мога да дам насоки за ценовата политика, но мога да дам предложения как да поднесете информацията максимално ясно, за да увеличите шанса си за конверсия.

8. Промоция

Маркетинговият трик, който пръв идва на ум на всеки е, разбира се, отстъпката в цената. Именно затова бъдете сигурни, че намалението е ясно подчертано, като е с различен цвят, размер и шрифт, за да се откроява и набива на очи.

9. Добавете ясна крайна цена

В много случаи потребителите се отказват от покупка при последващо покачване на цената, било то заради ДДС, начисляване на доставка или някое друго, скрито на по-ранен етап условие.

Сложете ясна крайна цена на продуктовата страница с динамично обновяване при избор на оскъпяващи опции. Добър вариант е до цената да фигурира информация за цената на доставка или надпис ако тя е безплатна.

Преди да добави нещо в кошницата, потребителят трябва да знае колко ще бъде абсолютната крайна стойност, която ще трябва да заплати.

10. Какво се случва в склада

Информацията за наличността на продукт трябва да бъде на достатъчно видно и ясно място. Ползването на различни цветове ще помогне за ясната ориентация на потребителя и дали той ще има възможността веднага да закупи и получи продукта, който желае.

За неналичните продукти може да се въведе опция за предварителна поръчка или известяване при наличност, като трябва задължително да бъдат упоменати и сроковете, в които потребителят ще може да се сдобие с избрания артикул.

Опции на продукта

Опции на продукта

В зависимост от стоката, в чести случаи тя се предоставя в различни размери, форми, както и с различни опции.

11. Алтернативни опции

Когато определена опция не е налична, то е по-добре да бъде скрита от продуктовата страница.

Възможно е да се добави допълнителен бутон, например „Не откривате размера си” (при магазин за дрехи), който ще даде възможността потребителя да заяви предварително желания от него размер и да опише евентуална специфика на поръчката.

12. Ръководсво за размери

Ако продутите ви са свързани с размер или грамаж, задължително добавете ръководство, което да изясни евентуални потребителски въпроси. Неправилно определения размер води до неудовлетворение на клиента. Често се случва и връщане на стоката, което е свързано с допълнителни време и разходи.

13. Динамични снимки според спецификата

Използвайте динамични снимки за опциите. Ако някой избере червен цвят, нека главната снимка се промени с тази, която е в съответната цветова гама. Така бъдещият клиент ще може да придобие чудесна представа за съответния продукт.

14. Динамична промяна на цената

Внедрете опция за динамична промяна в цената на продукта според спецификата. Разликата може да бъде количествена или качествна, но нека всичко се отразява веднага в продуктовата страница, за да информира адекватно потребителя (виж точка 9).

15. Лесен достъп за поръчка на повече бройки

При избор на количество не използвайте текстови полета. Много по-интуитивно и лесно за потребителя е използване на бутони за промяна на количеството или drop-down кутия.

Call to action

Call To Action

Стигаме до ядрените ракети в продуктовите страници, а именно – call to action фразата. Тя е от ключово значение защото, въпреки че сама по себе си не е определяща за покупката, то може да спомогне за промяна на мнението на клиента – както в негативна, така и в позитивна посока.

16. Ключов елемент – текстът!

Бутоните трябва да имат ясно разбираеми надписи, които ще ориентират потребителя в съответната функционалност. Използване на бутон „Купи” би бил подвеждащ за потребителите, докато бутон „Добави в количка” ще даде ясна инструкция за крайния резултат при натискането.

17. Продайте в комплект

При продажба на пакети от продукти (всички дрехи от снимката, всички мебели от снимката и т.н.), използвайте независим бутон с различен, агресивен call to action.

18. Кажете си мнението

Подтиквайте потребителите да оставят ревюта. Направете виден call to action, който въпреки това да не ги раазсейва от главната цел (покупката). Направете оставянето на коментар максимално опростено и насочете купувачите натам. Добра идея е да се дават отстъпки при ревю.

Въпреки че ревютата могат да бъдат приети за разсейващ фактор, по-несигурните потребители винаги имат нужда да разгледат мненията преди да закупят нещо. Това им придава увереност и ги кара по-лесно да вземат крайното решение.

19. Бъдете социални

Използвайте социални бутони на видимо място. Кратък, приятелски написан, текст може да спомогне потребителя да ги използва. Дори той да не желае да закупи стоката, по този начин винаги ще си оставите вратичка, за да препоръча вашия артикул пред таргетирана аудитория.

20. Съставете списъци

Или както сме свикнали да виждаме – опция за желани продукти. Обикновено тази опция е излишна и само пречи при навигацията, но в определени продуктови ниши може да е много полезна.

Информация за тези ниши:

 • Ниши, в които потребителят е склонен да пазарува голямо количество стоки и иска да запази информация за желаните от него продукти за по-късна поръчка.
 • По-скъпи продукти, за които потребителят не разполага с достатъчно средства и желае да закупи на по-късен етап.

Пример за такива ниши:

 • Дрехи и бижута;
 • Онлайн книжарница;
 • Мобилни телефони и аксесоари;
 • И други.

Посредством опцията за желани продукти ще имате много таргетирана информация за самите потребители и това, което ги интересува. Винаги в последствие ще имате възможността да се свържете с тях с подкана за закупуване или с представяне на индивидуална промоция, което в голям брой случаи ще ги превърне от обичайни наблюдатели пред витрината в директни клиенти.

21. Бърза поръчка или „Искам сега! Веднага!”

Добавете опция за бързо закупуване на артикул като изисквате минимално количество информация от купувача. Никой не обича да минава през десетки процедури по регистрация и попълване на данни, докато се сдобие с желание продукт. Затова използвайте опцията за бързо пазаруване за потребителите, на които времето е дефицит.

22. Поставете ясна крайна цел

Един последен съвет – винаги главният call to action трябва да акцентира върху покупката. Използвайте ясно видими бутони, контрастни на фона, за да се отличават.

Оставете достатъчно празно място около главния бутон, за да може вниманието да акцентира върху него и да се намалят съпътстващите разсейващи фактори.

Възползвайте се от техниките, които описах в статията и много скоро ще може да се радвате на по-голям обем от поръчки и оборот за абсолютно същия брой посещения, които получавате в момента. Тъй като не сме се срещали отдавна, то ще се радвам да допълните статията със съвети, както и да споделите мнение посредством коментарите 🙂

Добави коментар по удобен за теб начин :)

Loading Facebook Comments ...

One Response to УЛТРА конверсия – 22 начина да смажете конкуренцията

 1. Много добри предложения за оптимизация на продуктова страница. За т. 16 – Текстът бих добавил още и добро описание. Не винаги CTA Бутоните са достатъчни. Ако става въпрос за по-скъпи стоки, потребителят има нужда от подробна информация за дадения продукт. Например, освен размери, може да се добави информация за материалите, използвани за направата на дадения продукт.

  Освен това, с текст също може да се влияе на потребителското преживяване. Например, може да се добави изречение от типа „този продукт е подходящ за горещите дни през лятото“ или „това бижу се комбинира перфектно с червена рокля и високи токчета“. Вторият пример е добър от гледна точка на това, че бижута често се купуват от жени. А жените винаги обмислят с какво биха комбинирали даден продукт, преди да го купят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Да не си бот? *

Предишна публикация:
seo tools
5 SEO инструмента, без които не мога.

За да провеждате успешни SEO кампании е от изключително голямо значение да имате добре подбрани инструменти, които да улесняват работата...

Затвори