Кратка равносметка за изминалата година.

happy new yearЗдравейте скъпи читатели и последователи на seo блога Razbirach.com Искам да благодаря на всички, които посещават сайта, четат материалите в него, коментират и споделят наученото. Надявам се да съм ви предоставил полезна информация, която да сте приложили успешно и да ви е помогнала при борбата за топ местата в Google.

Искам да пожелая на всички здраве, щастие, късмет и любов. Всичко останало го има по магазините. Пожелавам ви също така Пандата да ви забрави, а Пингвина винаги да ви подминава. Новите ъпдейти на Google само да вдигат класиранията на сайтовете ви, а конверсията от проектите ви да е минимум 69%.

В тази първа за тази година публикация не смятам да ви занимавам с нещо сериозно, поради мъглата, останала в главата ми след новогодишната нощ. Ще направя просто една равносметка за това откъде тръгна и докъде стигна блога.

Razbirach.com стартира на 29 февруари 2012г. От тогава до 31 декември включително, блогът държи по около 30 уникални посещения дневно. Предвид слабия старт и по-късно започналото му развитие, смятам че цифрата е сравнително добра. Ако вземем последните два месеца на 2012 година, средната посещаемост на блога е над 70 уникални посетители дневно.

Посещенията не са много, но това е нормално предвид тясно специализираната ниша, в която пиша. Важни, обаче са другите показатели. Bounce rate-а на блога за целия период е малко над 40%, а средно разгледаните от потребител страници са над 3. Средно прекараното време на сайта от посетителите е 5 минути и 27 секунди. Тези показатели за мен означават много. Означават, че написаният материал е полезен за посетителите и те наистина го четат.

Процентът на новите посещения е 50.31, което за мен значи, че доста хора следят с интерес сайта и редовно го посещават, за да видят новите публикации.

За ангажираността на посетителите мога да кажа, че досега има написани точно 202 коментара под публикациите.

Харесва ми как се класира блога за различни термини в търсенето на Google. Честно казано нямах желанието да го оптимизирам или класирам по дадени думи. Въпреки това, държа добри позиции по редица фрази. Вижте ги на екрана долу:

 

 

Равносметката за материалите е следната – има написани 30 публикации или средно по 2.72 на месец. Най-четените статии са съответно:

1. На първо място с близо 1900 прочита е материала за създаване и оптимизиране на микро нишов сайт.

2. Второто място с над 1500 прочита е статията за това какво е Google Authorship и как да го внедрим в сайта си.

3. Третото място е за материала относно оптимизацията на онлайн магазин, която има близо 1300 прочита.

Следващите места са за статията за EMD ъпдейта (близо 1200 прочита), материала за оптимизиране на блог (1100 прочита) и публикацията с идеи за линк билдинг (с над 1000 прегледа).

От Google новините, които публикувам, най-голям интерес има към публикацията за Disavow Tool-а, която има 850 прочита и за Panda Update N21, която събра над 800 четения.

Материалите събрали най-много коментари са съответно статията за Google Authorship с 19 коментара, материала за on-page seo (11 коментара) и публикацията с описани seo грешки (10 коментара).

Това е бързата равносметка за развитието на блога през изминалата година. Както подобава, мисля да отправя някои обещания към себе си за новата 2013-та. Те са съответно да отделям повече време за Razbirach.com и да пиша повече материали. Обещавам си също да се стегна и да започна да работя по-здраво, да развивам по-усърдно както личните, така и клиентските ми проекти.

Надявам се новата година да ви донесе само хубави преживявания и да оставите зад себе си само приятни спомени. Дано се засичаме по-често из коментарите : )

Добави коментар по удобен за теб начин :)

Loading Facebook Comments ...

9 Responses to Кратка равносметка за изминалата година.

 1. Здравей и за много години! Не коментирам много, но следя блога редовно. Харесва ми как пишеш, продължавай в същия дух. Успехи през новата 2013 година 🙂

 2. Виктор казва:

  Честита нова година и на теб. Жив и здрав ! Продължавай да пишеш, статията за „Пингвина“ ми беше доста полезна и от тогава те следя редовно 🙂

 3. Постигнатото е похвално! Успех през Новата 2013 година и много нови достигнати висини!

 4. Петър казва:

  Мерси, момчета 🙂 Наистина оценявам това, което сте написали.

 5. netmaniac казва:

  Браво! Все по-малко талантливи и работливи хора са ни останали. Много се радвам да видя, че с упоритост и дарба се постигат такива добри резултати 🙂

 6. Теодор казва:

  За много години 🙂 Пожелавам ти много здраве и късмет 🙂 И още много ключови думи с добри позиции 🙂 Много се кефя на блога и ти пожелавам да го усъвършенстваш още 🙂

 7. Явор казва:

  За много години 🙂
  Въпреки, че не пиша коментари като другите и аз следя блога и бих бил по-доволен, ако има повече статии :).

  С коя програма си си направил тази разпечатка за ключовете думи ?

  • Петър казва:

   Благодаря за коментара. Надявам се да започна да пиша повече статии, просто в момента времето е дефицит.

   Програмата се казва CuteRank. Според мен е най-добрата за следене на позициите. Има доста полезни опции. Безплатната версия може да следи един проект с неограничено количество ключови думи. Платената не е скъпа и не е ограничена от към нищо 🙂

 8. Марин Сираков казва:

  С такова качество на написаните статии и бидейки от полза на заинтересованите, мисля че развитието на проекта ти е задължително! Желая успехи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Да не си бот? *

Предишна публикация:
breadcrumb
Какво трябва да знаете за breadcrumbs?

Чели ли сте приказката Хензел и Гретел? В нея Братя Грим разказват за момче и момиче, които по неволя отиват...

Затвори