свят!" /> свят!"/>

Здравей, свят!

„Добре дошли в света на WordPress. Това е първата ви публикация. Редактирайте я или я изтрийте. Щастливо блогване!“

Всеки от вас, който се е занимавал с програмиране или е създавал блог на платформата WordPress, със сигурност е срещал словосъчетанието „Здравей свят!” или английският му аналог „Hello, world!“

Реших тук да не трия първата си публикация, а да разкажа на тези, за които представлява интерес, какво е това словосъчетание и защо точно то се използва.

И така, „Hello, world!“ се среща като стандартен пример в почти всички книги и наръчници по програмиране. Обикновено показва как да накараме компютърът да визуализира даден текст на екрана. Почти всички програмисти днес, някога са започнали да изучават писането на компютърни програми именно с  тази простичка команда – да се изведе съобщение на монитора. Използва се този пример защото е лесен за разбиране и особено ако имате някой лектор или учител, който да ви напътства, то със сигурност бихте разбрали какво и как прави програмата.

Другата причина, поради която се ползва „Здравей, свят!“ е, че съдържа основните елементи на всяка една програма и вече опитен програмист, може да научи изключително много за някой непонятен за него компютърен език, като просто разгледа програмата, извеждаща текста на екрана. Словосъчетанието действа подобно на “Lorem ipsum dolor sit amet”, което е текст, използван в печатарската индустрия, за да покаже типографията на даден шрифт.

Примерни програми няма смисъл да прекопирам от някъде, можете директно да разгледате в Wikipedia на този адрес.

Добави коментар по удобен за теб начин :)

Loading Facebook Comments ...

One Response to Здравей, свят!

  1. Денис Ричи, един от бащите на езика С и Unix, който почина на 12.10.2011 е автор на прочутата програма „Hello world“. В негова памет е следният
    линк

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Да не си бот? *