Още изненади от Google

penguinНа 23 май беше обявен Пингвин 2.0. Оттам насетне SERP-а е в безобразно състояние като в много ниши сайтовете буквално „подскачат“ през няколко часа.

За да е по-разбираемо движението, за което ще говоря, ще ви запозная с един много готин инструмент – Algoroo. Този tool, разработен от колегите от Dejan SEO, следи класирането по хиляди думи. Спрямо трусовете и движенията в позициите им, той пресмята определен коефициент и в зависимост от това колко е висок, можете да разберете дали се случва нещо съществено в Google или не.

Подобни инструменти са mozcast, serpflux и други, но аз лично следя Algoroo, защото е изчистен, бърз и съвпада общо-взето с промените, които се случват при мен.

Та, както виждате, от 23-ти насам Google са в червената скала:

algoroo

 

Дните, в които изменението не е в червената скала, то е близко до нея. Именно това ме накара да се запитам какво се случва. Е, дали Google още не са свършили с Пингвин ъпдейта? Дали са видели каква глупост са направили и сега изчистват резултатите? Дали са направили Пингвина everflux като Пандата? Или е нещо друго? В тази публикация ще дам малко светлина по въпроса.

Та, какво се случва?

1. Panda Dance?

Нека въведем едно ново понятие. Всеки е чувал за танцуване в резултатите (serp dance или google dance), но откакто Google обявиха, че Panda алгоритъма ще стартира постоянно, то вече може да говорим и за „танцуване на Пандата“.

Още през март, Matt Cutts обяви това. В момента Панда ъпдейта се пуска всеки месец и се оставя да „вършее“ поне десетина дни като всеки ден прави малки промени.

Съдейки по това, можем да заключим, че малка част от танца се дължи на Панда. Сам по себе си, обаче, този ъпдейт не прави много значителни промени или поне не наведнъж, така че за червения цвят на графиката трябва да има и друга причина.

2. Нов ъпдейт?

О, да! Има нов ъпдейт от Google! Ето какво публикува Cutts, в Twitter преди няколко часа:

new algorithm

Видеото, за което говори Matt е добре познатото ни изказване, в което обяснява какви ъпдейти ще има в Google през годината.

Общо-взето става въпрос за алгоритъм, който таргетира най-известните спам запитвания в Google. Такива като „виа**а“, „отслабване“, някои по**ографски търсения и т.н.

Този ъпдейт е стартиран глобално. Докато в САЩ засяга само около 0.3% от търсенията, то в други страни са много повече. Например в Турция – 4%.

Ако сте пропуснали видеото, добре е да му хвърлите един поглед:

3. Пингвин?

Това е непотвърдена информация, но според мен Пингвина продължава да „вършее“. Виждам как наказани сайтове възвръщат позициите си. Виждам и ниши, в които досега не е имало промяна, размествания точно с „пингвински синдроми“.

Какво още ще ни поднесат си остава загадка. Това, което се питам аз е, ако графиката остане така червена, а SERP-а продължи да бъде нестабилен, то какво ще правят всички онези малки фирми и фрийлансъри, които нямат огромни бюджети за SEO или за реклама.

Ето прост пример – преди 2-3 месеца стартирах един проект. Не съм му отделял много време защото е просто експеримент. Въпреки това, сайта започва да изкарва някакви що-годе прилични пари за занемарен сайт на 3 месеца. След тези ъпдейти, приходите спаднаха с около 90%. Въпроса е какво да правя ако проекта беше по-сериозен и от него се препитавах? Какво става с мен? Какво става със семейството ми? Какво става с хората, които работят за мен?

Добави коментар по удобен за теб начин :)

Loading Facebook Comments ...

4 Responses to Още изненади от Google

 1. MB Vision казва:

  Здравей,
  Много точно поставени въпроси, чийто отговори са ясни на всички. Работата е там, че на Гъгул не им пука. Това е реалността. Ако им пука е на пазари, в които не са монопол. А до колко има такива е друга тема.
  Лично аз не вярвам, че дори и с по-големите бюджети може да се направи нещо кой знае какво, устойчиво на глупостите в СЕРП-а.
  Не знам кой и с какво е предозирал в Гугъл, но резултатите по повечето търсения са крайно нерелеватни, да не коментираме, че вади резултати на английски.
  Другото, което мен лично ме смущава, е СЕРП от типа: 3 реклами, 1 някакъв бранд от нишата (евентуално!), 2ри ред клипове от твоята туба, 3ти ред картинки, от 4-ти нататък – пълен батак. Ако искам клипове има раздел. Същото е и с картинките. На кратко всичко е батак, всеки ден нещо ново и все по-нелогично.

 2. MiddleMan казва:

  Въпросът ти е „какво става с мен като ме спрат да се опитвам да мамя?“.

  • Петър казва:

   Какво е мамене? Публикуване на ново и уникално съдържание? Разпространяване на авторски материали с линк към източника?

   Има black hat, grey hat и white hat seo. Нека ги дефинирам – BH = spam, GH = манипулация на търсачките, WH = по-скоро маркетинг отколкото манипулация.

   Не знам защо българите свързват seo с нещо забранено, мамене и т.н.

 3. sapelinks казва:

  Според мен не е Пандата, а комбинация от точки 2 и 3, които си описал. Забелязвам и рязко изчезване на няколко EMD-та от SERP-а, което е станало от снощи до днес сутринта, та може и да има частичен EMD ъпдейт намесен…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Да не си бот? *

Предишна публикация:
old seo
9 остарели SEO техники, които да избягваме

SEO-то е нещо, което търпи непрекъснато развитие. В следствие на това развитие постоянно се появяват все нови и нови методи...

Затвори