Penguin 2.0

penguin update 2Една дългоочаквана новина, бе обявена през нощта на 22 срещу 23 май – от Google пуснаха на свобода четвъртия поред Пингвин ъпдейт.

Това анонсира Matt Cutts в Twitter:

penguin twitter

 

И в своя личен блог в специална за това публикация. В нея той казва:

Пуснахме в действие новото поколение на алгоритъма срещу уеб спам „Пингвин“ тази вечер (22 май 2013) като обновяването вече е завършило. Около 2.3% от всички търсения в Щатите на английски са засегнати по такъв начин, който потребителя може да забележи. Промяната приключи и за други езици по света.  Действието на Пингвина варира за всеки език, например езици където има повече уеб спам, ще видят по-големи промени.

Това е четвъртия ъпдейт на Пингвин алгоритъма, който прави Google, но поради фатка, че това е променен алгоритъм (не просто обновяване на информацията), ние ще се отнасяме към тази промяна като към Penguin 2.0.

Много, много интересно… Няма повече информация по темата. Лично според мен ъпдейта още не е приключил и поне няколко дни ще наблюдаваме размествания в SERP-а. Това, което виждам аз в момента искрено ме разочарова… Ще опиша от какво се отчаях малко по-късно. Преди това искам да ви представя няколко коментара на различни публикации от Мрежата:

Коментар от Dr. Eric Bakker ND (редактиран, премахнат е част от коментара):

Матт,

Смятах, че най-после моите 25 години на трудно трупане на знания и работа ще се отплатят от вас, но все още виждам спама да доминира на моя пазар. Вие, момчета, не придавате никаква стойност на моя авторитет по темата.

Защо другите продължават да извличат полза чрез мамене, а това, което съм постигнал с много труд бива наказано?

Моят коментар – Наказан сайт, съдейки по това, което е минало, аз нямам. В една от нишите, по които работя обаче, забелязах огромен спад. За мен Пингвин 2.0 Е ПЪЛЕН ПРОВАЛ! Защо:

 1. В ниши, които не ме интересуват и се съсипвам от спам, след този ъпдейт заковах челни позиции.
 2. Възможно най-чистия сайт, по който работя, беше изстрелян с между 10 и 30 места назад. Линк профила е уникален и няма по-чисто събирани линкове. С две думи – каквото и щеше да става, единствено за този сайт бях сигурен, че няма да го отнесе. Какво обаче стана? Сайта ми падна назад, а в десетката са спамери. Да не говорим за сайт номер 1 🙂 Има 20 000 линка от около 100 домейна от SAPE с exact anchor ключовата фраза. Останалите 10 000 линка са от спам коментари чрез Scrapebox, пак с exact match. БРАВО GOOGLE!
 3. Друг клиентски сайт от 8-ма позиция, отиде на 13-та. Това е една от най-трудните ниши за България. Сайта не е наказан, той беше изпреварен. Сайтовете, от които беше изпреварен са спамери с линкове от SAPE. Не умно купувани линкове, а просто блъскани където им падне.
 4. Разбирача отиде много назад по някои търсения. Имам един, ЕДИН ЕДИНСТВЕН купен линк, а всичко останало е от хора, които споделят публикациите ми и ме линкват. Въпреки това доскоро бях на челни места, а сега по 3-4 топ ключови думи, ме върна с по 30 места назад. Разбира се и дума не може да става за наказание над Разбирача, но все пак, това което наблюдавам е тъжно.

Коментар от Michael Reyes (буквален превод):

Пре**ахте ми позициите! В момента scraper site (няма превод за това. Предполагам сайт, разчитащ на автоматизиран и спам link building) е ОЩЕ на #1 място. КАКВО ПО ДЯВОЛИТЕ!!!

Моят коментар – Да, някои спамери процъфтяват. Както в моите ниши, така и в ниши, които следя. След този ъпдейт очаквах голяма промяна, но думите на Google са като предизборни обещания 🙂 Отново сайтовете в нишите, в които работя от половин – една година с изцяло white-hat seo, са изпреварени от спамери и саписти, решили преди месец да набият по 10 000 линка на страниците си. Тъжно.

Коментар от Nathan Byloff (буквален превод):

Матт, очакваш ли този ъпдейт да има незабавен ефект върху тези англоезични заявки? Наблюдавам някои странни резултати по спам търсения, които следя.

Моят коментар – За съжаление Matt Cutts, не е отговорил на човека. Надявам се, че не всичко е приключило защото нещата в момента в много ниши са плачевни. Особено в България, но важи и за US пазара.

Коментар от Dan (буквален превод):

Очаквах големи неща да се случат, на базата на твоето видео Матт. В момента имам списък в Excel с около 400 и повече уеб сайта, които съм докладвал на Google за скрити/хакнати линкове (много очевидни) и които до момента не са наказани в SERP-а и не са загубили своя висок PR. Ще бъде интересно да се види дали Пингвин 2.0 ще удари тези очевидни блек хат спамери.

Моят коментар – Dan, не очаквай кой знае какво.

Има още много, да не кажа стотици коментари. От два часа вече чета, защото съм шокиран от това, което наблюдавам. Никъде не виждам одобрение на ъпдейта. Всеки се оплаква. Хора, с които съм работил  и знам начина им на действие. Хора, изцяло с white hat начини на работа са наказани. Видях наказан сайт, който няма нищо друго освен перфектно on-page seo и натурални споделяния във Facebook и Google+ (WTF???). Единствения пич, който се зарадва на ъпдейта, каза:

УРААААА! Купих 120 линка от high PR блог мрежи и 5000 линка чрез Scrapebox. Това са най-добре похарчените ми $200, в момента съм първи.

Не знам дали написаното в този коментар е реално, но положението е плачевно. Надявам се колегите също да споделят мнения. Дано ъпдейта не е приключил окончателно защото никак не съм доволен. Обикновеният потребител също няма да е, повярвайте.

Вчера, под въздействието на алкохолното опиянение от течащите в момента абитуриентски балове, започнах да пиша ода за Пингвина. Ето началото:

През април 2012 Гугъл изрева,

Че пуска страшилището си на свобода.

… недовършени строфи…

Година мина и замина,

Вест при нас дойде,

Кога ще дойде пак Пингвина

И сайтовете ни ще отнесе.

… недовършени строфи…

Който първи бил е

Може да замине надалеч,

И каквото и да правил е

Ще бъде подложен на сеч.

И така нататък. Не е довършено творението още, не се лъжете по тези набързо скалъпени редове. Чудя се дали да го завършвам, защото основната идея беше, че хората разчитащи на черни техники ще бъдат наказани. А такова нещо аз не виждам.

Как са при вас нещата?

Добави коментар по удобен за теб начин :)

Loading Facebook Comments ...

12 Responses to Penguin 2.0

 1. Не вярвах че някога ще го кажа, но гугъл е като политическите партии в България и Гърция. Обещават всичко в името на вота, създават смешни циркове на които народа(уебмастерите) се радва, и обслужват корпоративни интереси, давайки г*з да не загубят кокала и стола. Щом купуването на гласове(линкове) не е престъпление, тъй като мача е уговорен, и черните техники продължават да работят (те не са спирали никога) който може да извлича печалба нека го прави. Парите в офшорки, но не в Европа че нещо почнаха да се правят че ще ги издирват. 😉 😉 Света е голям, слава богу.

  • Петър казва:

   Не мога да съм по-съгласен с теб. Очевидно тактиката трябва да е следната:

   1. Правиш 100 сайта с копирано съдържание.
   2. Пускаш по 10 000 линка в САПЕ.
   3. Обираш афилиейт печалбата.
   4. Минава ъпдейт и ако случайно те пореже, повтаряш стъпките.

   Колкото повече труд влагам, толкова по-голямо наказание получавам. Градете авторитетни сайтове, ново и качествено съдържание, социални мрежи… ПРЪЦ 😀

   • Panos Kontogiannis казва:

    Не ти трябват линковете от сапе, нови афилиейт блогчета на безплатни платформи носят бърза печалба, а като изчезнат от първа страница, правиш други.

 2. Добри казва:

  Нека да изчакаме още 2-3 дни и тогава да правим заключения. Към момента аз мога да заявя, че в една от най-изкъсо следените от мен ниши сайтовете, съществуващи от няколко години, спаднаха в класирането. Тези, които използваха „бели методи“ само с няколко позиции, докато тези с „черни и сиви методи“ с няколко страници. Нови сайтове, на по-малко от година, в момента се класират масово на първа страница. Един от тези нови сайтове има около 10-15 линка от социалки и нито един друг линк. Май май ще seo-твам без линк билдинг 😀

  • Добри и аз го забелязах това, преди 2 седмици спретнах едно бързо блогче на фри платформа с 2 статии по 100 думи. Без линкове, без социалки, без нищо. След пингвина блогчето излезе на 9 място хаха. В същата ниша имам блог със 100+ статии, със уникално съдържание и един чувал линкове който сега си го гледам на 19 място. Нека всеки си прави изводи.;-)

 3. mbvision казва:

  Здравей,
  С интерес очаквах статията с коментара ти, но към това по-късно…
  Питаш как е след ъдейта? Аз съм пълен лаик в оптимизацията, но дори аз го разбрах. С една дума – ужас. Сайта по една от думите седеше на 4-5 позиция от половин година. Сега го няма. За тези, които ще кажат, че съм прекалил със сапе-мапе, ще отговоря, че не знам дори как се работи/пазарува там. Старал съм се да дам макс полесно съдържание с решения и отговори на най-честите проблеми. Линкове имам от сайтове за обяви, но нали трябва да продуктите си някъде? Другото е дошло на 85% от потребители. Убеден съм, защото знам какво съм правил.
  Сега към написаното. Очаквах я за да видя реакция и коментар. Признавам, не очаквах, че при начина ти на работа ще прочета тези редове. Нищо. Сега е още по интересно да дискутираме една ключова дума, позиционираният на 1во място в нишата изцяло и най-вече със сапе линкове. Този сайт не трепна и с една позиция. А бях 100% убеден в отговора, който ми изпрати по запитване, че такива сайтове ще излетят след този ъпдейт.
  Аз вече не вярвам, че си заслужава да създаваш качествено съдържание и тн.
  Друг мой домей, същата ниша, не повече от 15 линка от топ 100+ изкочи на позиции 20-30. Какво излиза? Нито социалност, нито линкове, нито кой знае каква уникалност или възраст на домейна трябва.
  Не си спомням да съм бил толкова разочарован.

  • Петър казва:

   Не знам… голямо наказание нямам, но в една ниша чисто оптимизиран сайт е ударен. В друга, сайта не е наказан, но е изпреварен от САПЕ купувачи, които бяха извън топ 100 преди ъпдейта.

   Разбирача – по много думи отлетя без един линк да е купуван към него.

   Още не е свършило всичко, но и аз съм разочарован. Имам ръст само където съм блъскал линкове на ред. При чисто оптимизираните сайтове „според правилата“ или са си на същите позиции или има лек спад с по 2-3 места, като не броим единия, който е наказан.

 4. Dzzago казва:

  По информация, чийто източник не мога да цитирам:

  SEO Пазара е почти равен на Оборота на Google – около 52 Млрд.

  При положение, че Google пише правилата които разпределят парите в SEO пазара тя може да го разклати ( пък ако ще да го прави и в името на правдата – явно онази която им носи пари – тя е )

  Това, което струи от всичко което прочетох по темата е РАЗОЧAРОВАНИЕ , а някой не се ли пита дали това не им е била целта … да се разочароваме.

  Клиенти, оптимизатори, специалисти и неспециалисти всеки ще се дръпне … Дали следващия път, когато оптимизатор каже:

  ” Да, платете ни 2000 лв и ще ги направим нещата ”

  какъв процент от хората ще са склонни да платят?

  Някой ще каже умните, предприемчивите, специалистите за да надъха …

  Хората придобиват усещане за SEO-то като високо рискова схема.

  А ей това някак го виждам и на други места … ще тласнем хората към престъпност ( черно сео ) за да можем после да се оправдаем за дето вкарваме още по грозни мерки за повишаване на контрола и т н …

  Имах разговор с предприемач , мой близък, управлява големи магазини с хиляди посещения дневно, дал е много пари за оптимизация и тъкмо почне да вижда резултати – мине пак Пингвин , който вече поразява наред.

  Този човек е категоричен – ще търси други канали за увеличаване на продажбите.

  Когато си усетил насладата от големия трафик и мощни печалби и си се научил да си плащаш за това ( на оптимизаторите ) , но си разочарован от непостоянството и невъзможността да планираш и контролираш процеса – си ПЕРФЕКТЕН потенциален клиент на ADWORDS.

  Във всичко това не намирам нищо изненадващо, те мислят, дишат, ядат, ходят и действат като американци – ако едно нещо не се наказва от закона (в тяхната страна) и води до повече пари – 100 % трябва да се направи НЕЗАБАВНО.

  От 1 месец имам една зациклила мисъл в главата

  ” Google са изключително крехки, но не осъзнаваме – те живеят върху едно потребителско доверие и злоупотребят ли … според закона на пазара ще се намери заместител, независимо от обстоятелствата”

  Това ще започне от вътре навън от по близките към по далечните

  Първо: Оптимизатори и специалисти
  Второ: Предприемачи
  Трето: Обикновенни потребители.

  Ако се разклатят първите 2, които подреждат СЕРП-а, на третите няма да им трябва много.

  завършвам с едни думи които чух днес ( ще перефразирам и цензурирам )

  ” Ако аз съм най-големия магазин за ***** в България, няма ме в топ 10 и ме изпреварват някакви сателитки в една толкова голяма ниша , то Google се провали ”

  Простете за дългия коментар.

  • Това е истината и всичко става заради това изречение:ПЕРФЕКТЕН потенциален клиент на ADWORDS

   • MB Vision казва:

    По принцип е така и нормално. И аз и ти, а който и да е би постъпил така. Все пак говорим за пари.
    Според мен нещата би следвало да се се пренасочат вече в друга посока – реклама с адуордс, а ти си работи и по сайта и оптимизация. Според мен така можеш само да спечелиш. Винаги, когато излезеш по дума където искаш можеш да я свалиш от рекламата и така да регулираш нещата. По стария принцип – не всички яйца в една кошница.
    За ъпдейта – все още гледам има мятане, но в по-голямата си част думите, които следя се върнаха на старото си положение или +-1-3 позиции. Не мога да тъгувам, защото не ми помага с продуктивността и за това се опитвам да мисля позитивно: „Можеше и да е много по-зле“ и продължавам напред. То няма и какво друго да си каже човек в подобно положение…

 5. Dzzago казва:

  Простете за всички правописни грешки #.# (facepalm)

 6. AstroData.bg казва:

  Ето и моето наблюдение към днешна дата след минаването на поредния ъпдейт: 1. Перфектно оптимизиран сайт 99% натурални връзки и спазване на всички правила – първите 24 до 48 часа направо се срина. След това нещата излезнаха на +, но продължава да танцува нагоре надолу.

  2. Сайт създаден в blogger. Не повече от 10 линка в разни форуми. Резултатът от 100+ страница в момента е N1 в своята ниша по най-силната ключова дума 🙂

  А сега ми кажете, че не е 1 000 000 пъти по-лесно просто да не спазваме правилата 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Да не си бот? *

Предишна публикация:
old seo
9 остарели SEO техники, които да избягваме

SEO-то е нещо, което търпи непрекъснато развитие. В следствие на това развитие постоянно се появяват все нови и нови методи...

Затвори