Вашият домейн – с тире или без?

Сигурен съм, че доста от вас са се питали дали да регистрират домейнът си с тире или без. Кое изглежда по-добре? Кое се помни по-лесно? И най-важният въпрос – влияе ли самото име върху оптимизацията ако има заложено тире в него?

По този проблем могат да се прочетат стотици материали. Ако искате вашият сайт да изглежда добре в браузъра, то използването на тирета е един доста добър трик, чрез който можете да постигнете този ефект. Един домейн от типа “my-little-blog.com” действително изглежда доста по-добре от “mylittleblog.com”, изписан в полето на браузъра или визуализиран в резултатите от търсенето.

Тук идва следващият въпрос, кой домейн се помни по-лесно? Това естествено е домейнът без тирета. Няма нужда да правим разни експерименти, за да установим този факт. Кажете си сами на глас няколко път „my little blog точка com” и “my тире little тире blog точка com” Сами виждате колко по-лесно е да се запомни този без тиретата.

Сега най-важната част, заради която направих експеримента – влияе ли и как изписването на домейн с тире върху оптимизацията на самата страница? За целта на експеримента регистрирах домейн „my-little-blog.com“. Това е exact match домейн, т.е. фразата, която съдържа е тази, по която искам да се класирам. Нишата, в която е регистриран домейнът като цяло е доста слаба, а за самата фраза да не кажа, че няма конкуренция. Най-силният опонент е едно клипче от YouTube.

След регистрирането на домейна, около два месеца работих по него със стандартните техники, които ползвам, за да класирам сайт с ниска конкуренция в топ 10 на Google. След първите две седмици работа, сайтът влезе в десетката като се задържа там известно време. След това, обаче, отпадна. Отпадна и то толкова трайно, че колкото и да се мъча не мога да го върна дори в топ 100.

Обобщението от експеримента:

Колкото и да е странно, използването на тирета в домейна влияе върху търсенето и то ОТРИЦАТЕЛНО! Държа да отбележа, че сайтът не е наказан. Също така да кажа, че фразата „my little blog“ е ползвана само като пример. Нещо подобно е и истинската като структура, но думите не са същите.

Тук, обаче идва друг интересен момент. Оказва се, че Bing и Yahoo не са чак толкова претенциозни към самият домейн. И в двете търсачки, когато правя оптимизация на сайтовете ми, рядко се класирам на позиции равни с тези в Google. Напротив, в Bing и Yahoo важат по-различни правила и сайтовете ми в повечето случаи са поставени някъде доста по-назад отколкото при търсенето в Google. Тук, обаче, нещата не стоят така. В момента в Yahoo съм класиран осми, а в Bing сайтът се мъдри на първа позиция. Ето една снимка от Market Samurai:

Какви са изводите от тази статия? Ако искате домейн, който да изглежда добре, регистрирайте такъв с тирета. Ако искате brandable, лесно помнещ се и добър за оптимизация домейн, то ви препоръчвам да не поставяте тирета в него.

Добави коментар по удобен за теб начин :)

Loading Facebook Comments ...

6 Responses to Вашият домейн – с тире или без?

 1. Nerazbirach казва:

  И как така „установи“ отрицателно класиране? Вероятно проблема е в теб ;), хората си класират всички домейни били те с тирета или без, усъвършенствай техниките си 🙂 Поглеждал ли си как много търсени фрази примерно се класират много добре от подобни домейни, на кривата ракета космоса и пречи 🙂

 2. admin казва:

  Здравей, Nerazbirach! Твоето мнение от една страна ме зарадва защото сайтът още не е пуснат официално и изобщо нямам представа откъде си разбрал за него 🙂 Също така това е първият коментар в блога. От друга страна вместо нормално изказване тук се появява един критичен отговор без никакви обоснования, но нищо, това е типично за България.

  Колкото до това как и защо съм го установил. Тук съм наблюдавал доста мои резултати, за да стигна до това мнение. Експериментът беше специално създаден, за да го потвърди и успя. Не казвам, че домейн с тире не може да се класира. Тук говоря за домейн, съдържаш ключовите думи и казвам, че е доста по-трудно, отколкото ако тиретата ги няма. Вероятно не си взел този факт под въпрос.

  Също така, в страницата за мен казвам, че блогът е личен, не ви задължавам с мнението си, пиша в качеството на про-ам и всичко се ползва и чете на собствен риск. Така че съм сигурен, че на някои места съм и ще допускам грешки.

  Колкото до мен, като човек, който се интересува от темата (seo) и упорито чете по нея, всеки опозиционен коментар като твоя би бил добре дошъл стига да е обоснован, за да може да се създаде поучителна за мен и другите дискусия.

 3. Tireto казва:

  Поздравления за блога!
  Относно експеримента ти:Защо не си купил домейна и без тирета?Така можеше да се направи сравнение кой домейн къде се класира!

  • admin казва:

   Tireto, мерси! 🙂 Да действително както описваш нещата ти, щеше да се изведе по-точен и ясен резултат. Проблема е, че домейните бяха заети. Бях се свързал със собственика на .com домейна, който сега е паркиран, но той каза, че не е склонен в момента да го продава.

 4. Web Design Kipo казва:

  Според мен след смътта на екзакт мач домейните, няма никакво значение дали ще е с тиренце или не. Ако е име на бранд аз лично препочитам да махам тирето, защото се запомя по-лесно. Общо взето май-теорията без тире или със тире е резултат от различни експерименти на различни специалсти в различни ниши, които са дали различни резултати :).

  • Петър казва:

   Аз продължавам да си държа тезата, че ако говорим например за малка конкуренция, то EMD без тирета има повече тежест от тези с. Ако конкуренцията е по-стабилна, няма особено значение.

   И наистина, експериментът не дава винаги един и същ резултат. Аз го пуснах още няколко пъти заради оборващите ме коментари в блога. Резултатът е горе-долу, че в 70% от случаите съм прав, в другите не.

   А след последният weather report вече не бих препоръчал регистрирането на EMD, поне докато не се уталожат нещата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Да не си бот? *

Предишна публикация:
Здравей свят!
Здравей, свят!

"Добре дошли в света на WordPress. Това е първата ви публикация. Редактирайте я или я изтрийте. Щастливо блогване!" Всеки от...

Затвори