9 иновативни link building идеи

link buildingКакто казват някои хора – линковете са горивото за една страница. Независимо от това колко е добър сайтът ви и каква on-page оптимизация има, без линкове можете да забравите за класиране на челните места както в Google, така и в другите търсачки.

След Penguin update-а, граденето на линкове стана по-трудно, защото сега трябва да се набавят разнообразни връзки, които максимално много да изглеждат като такива, придобити по естествен път. Разнообразяването на anchor текста също направи link building кампаниите по-трудни и по-времеемки. Както споменах в някоя от предишните статии – граденето на линкове вече е игра за напреднали. Свърши периода, в който можехте да купите 1000 връзки и да се класирате на първо място.

В тази статия съм помислил малко „outside the box” и ще ви предложа няколко иновативни и добре работещи начини да изградите много линкове с минимални усилия. Разбира се не съм открил топлата вода, но всичко това е изпитано от мен на практика и се е доказало като ефективно.

1. Предложете код за отстъпка.

В случай, че предлагате някаква стока или услуга, предложете на потребителите си кодове за отстъпки. Всеки обича намаленията и промоциите, а такива кодове обикновено придобиват голяма популярност и се разпространяват натурално от потребителите.

С промо кодове лесно и натурално можете да натрупате много връзки към страницата си. Също така със сигурност ще отчетете значителен ръст в продажбите и трафика ако планирате и изпълните добре цялостната си кампания.

2. Стартирайте affiliate програма.

Направете affiliate програма. С присъединяването си, партньорите ще започнат да разпространяват вашите линкове, което ще доведе нови купувачи и в същото време ще направи една чудесна link building кампания за вас.

Ако пък комбинирате affiliate програмата с промо кодове, то ефектът ще е поразителен.

3. Дайте нещо безплатно.

Да си дойдем на думата. Каквото и да предложите безплатно на потребителите си, то ще бъде прието с отворени обятия. Съответно, натурално ще бъде споделяно от потребителите във форуми, сайтове, социални мрежи и т.н.

Така отново ще получите огромно количество линкове, както и завидна доза безплатен и таргетиран трафик.

4. Създайте инфографики (Infographics).

Това не е нов начин за link building, но все още предизвиква огромен интерес у потребителите. Ако успеете да съберете интересна информация, която да представите по забавен и завладяващ начин на посетителите си, то бъдете сигурни, че тя ще бъде разпространена от самите тях.

По този начин можете да натрупате много линкове от самото споделяне на инфографиката. Друг, отново добър вариант е да позволите на потребителите си да embed-ват инфографиката в собствените си сайтове.

5. Вземете интервю от някого.

Направете интервю с известна личност от вашият бранш. Така ще получите бързо и лесно ново съдържание. Също така, можете да предизвикате по-голям интерес към вашият уеб сайт и той да се издигне в очите на потребителите ви като по-авторитетен.

Всеки би се зарадвал да прочете отговорите на някой известен човек от сферата, в която оперирате. Подобни интервюта се разпространяват натурално както от потребителите, така и от този на когото е взето интервю.

Резултатът е: много трафик + много линкове.

6. Създайте интрига.

Това е хубав начин да се доберете бързо до трафик и линкове. Аз не го харесвам и никога не съм го прилагал. Целта тук е да създадете някаква интрига или „хранилка” за определен известен човек от вашият бранш.

Оттам нататък всичко става естествено. Потребителите в недоумение от това „Как можете да пишете такива работи???”, споделят написаното от вас като съответно поставят линк към публикацията ви. Проблемът е, че за разлика от взимането на интервю, тук постигате обратният ефект – доверието към вас се губи. Въпреки това лоша реклама няма и в повечето случаи се вдига шум за кратък период от време. После потребителите малко по малко ще забравят за станалото, но линковете ви ще си останат.

7. Спонсорирайте дизайн.

Има много разработчици на теми за готов софтуер (WordPress, Joomla и т.н.), които желаят да пуснат своите творения за свободно ползване. Проблемът е, че все пак те искат да получат някакво възнаграждение за своят труд, което да им помогне и в дистрибуцията на темата.

Тук вие можете да им помогнете. Договорете се със създателят за определена сума пари да сложи линк във footer-а на темата. Ако шаблонът действително е добър, можете да очаквате хиляди линкове от сайтовете на хората, ползващи темата.

8. Обявете конкурс.

Организирайте конкурс за потребителите си. Всеки обича състезанията, особено ако те са подкрепени с някаква награда.

Обикновено, на добре организираните конкурси се дава гласност и доста хора започват да говорят и пишат за тях. Съответно, освен, че популяризирате сайтът си, вие си набавяте огромно количество обратни връзки.

Ако имате магазин, можете да организирате конкурс за най-добро ревю, например. Така освен, че във всяко написано за вас ревю ще има линк, вие ще промотирате продуктът си успешно.

9. Организирайте seo състезание.

Това е малко по-сложна стратегия, която отнема повече време от организационна гледна точка и струва пари. Тези пари, обаче, които първоначално ще вложите в последствие ще са доста по-малко, отколкото ако започнете да купувате линкове един по един към сайтът си.

Организирането на такова състезание не е проста работа и няма да задълбавам повече в начинът на организирането му. Накратко, концепцията е вие да осигурите парична или предметна награда на този, който се е класирал на първо място по определена фраза в Google. В почти всички случаи, тази фраза е измислена, за да не връща търсачката нито един резултат за нея преди началото на състезанието.

Тук идва условието. Победителят, този който е първи в serp-а след определен период от време ще си тръгне с наградата, но както той, така и останалите участници трябва да поставят линк към вашата страница.

Оттам нататък можете да разработите този метод  и сами да изберете условията. Поставеният линк може да бъде някъде в страницата, да е контекстен и т.н.

Плюсовете на подобно състезание е, че за относително кратък период от време можете да натрупате наистина много връзки от хубави сайтове. Казвам хубави, защото сайтовете няма да са напълно авторитетни, но тъй като ще се борят за първата позиция, то ще имат линкове, ново и релевантно на вашето съдържание и т.н.

В заключение ще кажа, че след последните ъпдейти е важно да диверсифицирате линковете си. Идеите, които съм ви дал са сравнително прости и лесни за изпълнение. Те ще ви помогнат да си набавите огромно количество линкове под всякакви форми, от най-разнообразни сайтове.

Искам само да направя една препоръка. Гореописаните схеми НЕ са подходящи за прилагане върху нов сайт. Просто една кампания, независмо коя от тези, които съм описал, ще ви докара много връзки за изключително кратко време. Ако сайтът ви е нов, ефектът може да е обратен – вместо да се намърдате на добра позиция, да бъдете баннати за доста дълго време.

Добави коментар по удобен за теб начин :)

Loading Facebook Comments ...

5 Responses to 9 иновативни link building идеи

 1. А колко от тези методи реално работят в БГ?

  Убедил съм се, че колкото и качествено съдържание да създаваш и да отделяш време за това, споделянията и линкването се определя от авторитета на автора, а не от качеството на съдържанието.

  Ако си известен сред онлайн средите, каквото и да напишеш всеки ще го хареса. Ако не си толкова известен (примерно като мен), колкото и страхотни неща да пишеш и твориш (инфографики), ако сам не се наликваш, никой друг няма да го направи.

  Това разбира се е само мое мнение, навярно някой друг няма да е съгласен с мен 🙂

  + за добрата статия.

  • Петър казва:

   Мерси за коментара 🙂 Реално в блога не пиша само за родният ни пазар, а и за оптимизацията в чужбина.

   Колкото за България, според мен биха се котирали:

   1. Кодовете за отстъпка;
   2. Взимането на интервю;
   3. Създаването на интрига (с особена сила).

   Всичко останало също би сработило, но както ти сам каза – ще трябва повече сам да се линкваш.

 2. Предимството да си известен влияе на останалите които те следват без много много да се замислят. Тук продава името, но има също така много качествено съдържание което е написано от неизвестни никому автори което е „златно“

 3. Kaloyan казва:

  Бих допълнил за графични сайтове, дизайн агенции, рекламни сайтове и като цяло страници с хубава визия жестоко препоръчвам така наречентие „design showcases“ или директории с дизайни. http://thecssgallerylist.com/

  Така успях да вдигна драстично трафика на моето студио и да събера голям брой линкове – от порядъка на около 100.

 4. Ivan казва:

  Страхотна статия! Идеята за афилиеит програма най-много ми допада, но за да изградиш афилиет програма се изисква определен капитал и доста по-голям опит от другите варианти посочени в статията 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Да не си бот? *

Предишна публикация:
SEO консултации
6 интересни seo въпроса от пощата.

Както знаете, в моят блог има възможност за персонални консултации, където всеки може да ми зададе своят въпрос и да...

Затвори