6 интересни seo въпроса от пощата.

Както знаете, в моят блог има възможност за персонални консултации, където всеки може да ми зададе своят въпрос и да получи адекватен отговор и препоръки от мен. Както съм обещал, на най-интересните въпроси ще отговарям и в блогът, за да могат всички читатели да видят, прочетат и в последствие да научат или критикуват нещо.

Почти всеки ден получавам питания по най-различни въпроси свързани със seo-то. На всички писали ми досега съм отговорил и се надявам, че съм им помогнал по някакъв начин с моето мнение и препоръки.

Най-интересните въпроси, които избрах да обсъдим са:

1. Да речем, че даден уеб сайт е преведен на няколко езика. Ще бъде ли считан всеки превод за дублирано съдържание?

Отговорът е прост – не. Ако вашият сайт действително е преведен качествено, като подчертавам „преведен”, то няма да има проблем с дублирано съдържание.

Друг е въпросът ако имате просто текст на друг език. Ако само сте взели някакво съдържание и сте го превели посредством автоматичен инструмент като после сте го поместили на страницата си с надеждата да имате уникално съдържание… то, тогава няма да стане. Подобен автоматичен (машинен) превод, най-вероятно няма да бъде сметнат за уникален.

2. Кое е по-важно – линковете или съдържанието?

На този въпрос мога да отговоря с едно изречение – важен е балансът между двете. Представете си, че търсите „Какво е seo?” в Интернет. Вие искате да попаднете на статия, която ви дава информация за това, което сте търсили, но в същото време търсите да прочетете текста от авторитетен сайт, за да можете да бъдете сигурни, че прочетеното е достоверно.

Затова моят съвет е да помествате на сайтът си само качествено съдържание, като към него да набавяте единствено авторитетни връзки. Не може да се определи кое от двете е по-важно, но задължително трябва да бъде спазван балансът между двете.

3. С www или без www?

Няма смисъл да се пише много по този въпрос, защото не е толкова важно. Отговорът е – както сами си прецените!

По принцип:

 • Адрес.com
 • www.адрес.com
 • Адрес.com/index.html
 • И т.н.

Всичко това се смята от Google за адрес на различен уеб сайт. Всички тези „различни” уеб сайтове са с напълно еднакво съдържание, което може да бъде сметнато за дублирано. Не е толкова важно дали url-то започва с www, важното е който и вариант да изберете, то другият да пренасочва към него, за да не счита Google, че това са два отделни сайта.

Съвети кога да използваме www:

 • Може да го ползвате за пригледност ако домейнът ви е къс.
 • В зависимост от аудиторията. Ако хората посещаващи сайтът ви не са толкова компютърно грамотни, най-вероятно ще напишат така или иначе „www” в браузърът. Ако те напишат тази абревиатура и после не я видят в адрес бара, то най-вероятно това ще ги обърка. Затова в такъв случай по-добре е да го ползвате.
 • Ако ползвате някакво не толкова известно TLD (разширение на домейн), то пак е хубаво да оставите www, за да не обърква хората, които не са срещали досега разширението на вашият домейн.

Защо да не използвам www?

 • Прави домейнът ви по-дълъг.
 • Ненужно е.
 • Домейнът изглежда по-чист на външен вид когато не ползвате „World Wide Web” абревиатурата.

Как да направим пренасочване към адресът с www чрез .htaccess файл?

RewriteEngine On

rewriteCond %{HTTP_HOST} ^адрес.com [NC]

rewriteRule ^(.*)$ http://www.адрес.com/$1 [R=301,L]

Как да направим пренасочване към адрес без www чрез .htaccess файл?

RewriteEngine on

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.адрес\.com [NC]

RewriteRule ^(.*)$ http://адрес.com/$1 [L,R=301]

Можете да опътите Google и към едно от съдържанието чрез поставяне на прост таг в <head> секцията на сайтът си. Тагът е:

<link rel=“canonical“ href=“http://www.адрес.com/ „/>

4. Title или alt таг да ползвам в изображенията?

Зависи за какво желаете да ги ползвате – да подобрите потребителското преживяване в страницата си или за да оптимизирате изображение за търсачките? Моят съвет е да се ползват и двата тага.

„Title” тагът се ползва по-скоро, за да насочвате и информирате потребителят. Ако сложите такъв таг, то като премине курсорът на мишката през картинката ще се покаже описанието написано в него, като така допълнително ще бъде дадена информация на потребителят относно изобразеното.

„Alt” тагът е направен за търсачките. Тъй като един робот няма как да „види” и разпознае какво е снимано или нарисувано, то се слага този таг, който му носи информация какво има на изображението.

И да обобщим, най-добре е да се ползват и двата тага, но ако все пак трябва да се избере единият – „alt” тагът е задължителен за оптимизацията.

5. Кой е най-важният елемент за on-page seo-то?

Това е един доста интересен въпрос. По принцип има доста важни неща, за които съм писал и не бива да пропускате да поместите в on-page оптимизацията на страницата си. На така конкретно зададен въпрос обаче, бих отговорил, че най-важен е „title” тагът на страницата ви.

Той играе голяма роля в оптимизацията, а също така доброто му съставяне определя дали даден потребител ще влезе в сайтът ви като го види в резултатите или не.

Именно защото е толкова важен съм му отделил специална статия, където можете да научите повече. Вижте я на този линк.

На второ място бих поставил heading (h1, h2, h3 и т.н.) таговете, като подчертавам първият от тях.

И все пак, моят съвет е да не търсите кое е най-важното. Всичко, което можете да използвате в оптимизацията на страницата си е хубаво да направите, защото то ще донесе само позитиви и по-високи класирания.

6. Нелегално ли е черното (black-hat) seo?

Не, не е нелегално. По-скоро е неморално. Нека ви дам прост пример. Аз живея в триетажна кооперация и липсата на много съседи ми позволява да обработвам малко място в дворът си. Там съм засадил цветя. Често виждам как някой просто минава и къса някое от тях. Това не е нелегално, обаче аз съм положил доста труд по набавяне и засаждане на семената, поливане, копаене, плевене и т.н., само защото искам като се прибирам, гледката да е красива на фона на цялата мръсотия по улицата. А някой като мине и се възползва от този мой труд, определено не ме прави щастлив.

Така е и при Google. Черното seo не е нелегално, но е в разрез с техните правила. Това може да докара на вашият сайт бан.

Надявам се да са ви били интересни подбраните от мен въпроси и да сте научили нещо от отговорите ми. Надявам се също така да оставите мнението си за тях в коментарите, а ако имате въпрос – възползвайте се от възможността да получите лична консултация от мен, посредством този линк.

В моменът, в който събера още материал ще напиша и продължение на статията.

Добави коментар по удобен за теб начин :)

Loading Facebook Comments ...

9 Responses to 6 интересни seo въпроса от пощата.

 1. Totaled казва:

  Готина статия. С две ръце подкрепям твърдението, че трябва да се ползват и title и alt таговете. Също така – според мен няма най-важно в onpage seo-то. Трябва да е съвкупност от всички елементи, за да се получи нещо наистина добре оптиизирано.

 2. netmaniac казва:

  Здравейте! Поздрави за статията! Много е важно в днешно време да има компетентни хора, които имат амбиции и желание за реализация. А още по-малко са хората, които помагат така. Продължавай все така 🙂

 3. Любопитна статия, от която научих доста неща.Не знаех, че черното seo не е нелегално, но е в разрез с техните правила.Благодаря за статията.

 4. Относно т.5. Най-важният таг трябва да alt, а title също трябва да присъства.

 5. Владимир казва:

  Здрасти. Имам едно въпросче, което не ми е много ясно с това пренасочване къмм www или обратно.

  Този таг го има във всичките wp теми, които съм срещал (а те не са много де). Това означава ли че няма смисъл да се задава в .htaccess това пренасочване към един от двата адреса. Питам това, защото се двуомя, дали да го направя това при положение, че го има този каноникал таг. Ще съм благодарен на отговор:)

  • Петър казва:

   Направи го. Каноникъл тага има малко по-различна роля. В статията съм го написал малко подвеждащо, за което съжалявам, ще го редактирам. За каноникъл ще пиша в отделна тема.

 6. Наташа казва:

  На второ място бих поставил heading таговете. Аз ги избягвам, ГГ може да се ориентира по размера и цвета на текста а heading са като остарелите методи за търсачките – предимно мета таговете и заглавието. Аз съм тествал: сменям всички heading от Бг на латински букви и страницата се дига драстично със заявки за търсене по латински букви, но не бих казал че това означава че тртябва да се ползват, както някои хора блъскат от 1 до 5 във всяка статия, прекалено ясно е на ГГ защо правят така :D.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Да не си бот? *

Предишна публикация:
blog seo
Как да оптимизираме своят блог?

Вече писах със съвети за оптимизацията на онлайн магазин. Сега, искам да посветя и една статия специално за seo-то на...

Затвори