Преди да срежете лентата.

new site seoЕуфория. Нетърпение. Кодът е готов. Дизайнът също. Сайтът ви е напълно функционален и след толкова труд вие нямате търпение да го обявите официално и да го оставите да види бял свят. Помислихте ли обаче преди това за seo-то? Както знаете това е едно от основополагащите неща, от които донякъде зависи бъдещият успех на сайта ви. Именно затова си заслужава да се погрижите и за оптимизацията, преди да обявите старта на своето ново творение.

Има някои неща в оптимизацията на сайта ви, които не е хубаво да бъдат променяни на бъдещ етап и точно затова те трябва да бъдат добре структурирани, подготвени и направени предварително, преди старта на самия сайт. В тази статия ще говоря именно за тях – нещата, които трябва да сте сигурни, че сте свършили преди да пуснете сайта си за широката аудитория.

В тази връзка, аз винаги съветвам един нов сайт да бъде забранен за индексация от търсачките докато е в процес на разработка. Така ще можете да работите спокойно върху него, без да се страхувате, че бота на някоя търсачка ще влезе не когато трябва и ще индексира нещата по грешен начин. Също така, ще имате време да погледнете важните за seo-то неща и да сте сигурни, че сайта ви е напълно готов, когато дадете на търсачките команда „follow”.

Нека започна с важните неща, които трябва да се проверят.

1. Обърнахте ли достатъчно внимание на keyword research-a?

Това е основното и определящо успеха на seo кампанията за всеки един сайт. Ако не подберете добри ключови думи, по които желаете да се позиционирате, то проекта ви още в началото ще бъде изправен пред възможността за провал. Просто няма смисъл да сте на първо място по дума, която се търси 10 пъти месечно. Колкото и да е таргетирана тя, то едва ли ще ви носи нужните посещения и клиенти. Също така, няма смисъл да се борите за думи с прекалено висока конкуренция, където успехът ви ще бъде поставен под съмнение или инвестицията в seo ще е по-голяма от възвращаемостта. Именно затова бъдете сигурни, че сте таргетирали подходящи ключови думи, по които да се борите още в началото.

2. Загледахте ли се в URL адресите?

Уверете се, че адресите на страниците ви са „приятелски” и изглеждат точно по начина, по който желаете да изглеждат завинаги от този момент нататък. Ако не се погрижите за тях още в началото, то впоследствие промяната им ще бъде трудна, а може да се окаже и пагубна за класирането ви. Представете си, че имате няколкостотин страници в сайта си и изведнъж промените адресите на всички тях. Това ще даде прекалено много пренасочвания, а навярно и липсващи страници, което е негатив от гледна точка на seo.

3. С www или без?

Това е нещо, което съм повтарял доста пъти, но все още забелязвам хора, които не са спазили изискването да изберат само един начин за отваряне на сайта си. Разберете, че това е нещо, което задължително трябва да се направи. Вече съм писал по този въпрос, за повече информация можете да погледнете трета точка от тази статия.

4. Забранено за индексация.

Съществуват системи с отворен код, а и авторски такива, които създават много ненужни страници, без никакво съдържание. Например, някои системи създават нова страница за всяка една публикувана снимка на сайта ви. Такива страници, без съдържание само с линкове и една снимка са безполезни и могат само да навредят на сайта ви. Аз лично ги забранявам за индексация. Погрижете се, обаче това да стане преди официалният „релийз” на сайта ви, защото в един бъдещ период, при забрана за индексиране, търсачките ще върнат грешки за липсващи страници. Това е голям минус, а би могло да доведе и до спад в позициите, особено ако си говорим за няколко стотин подобни страници.

5. Проверете текстовете си отново. И отново. И отново.

Те са основното в един сайт. Качественият текст води клиенти и трафик. Качественият текст определя дали някой обикновен „сърфист” в страницата ви ще се превърне в реален купувач. Качественият текст играе голяма роля в класирането на сайта ви на челните места.

Именно поради тези причини изпипайте максимално текстовете си преди официално да стартирате сайта си. Когато го правите, вземете предвид следните неща:

 • Полезни ли са текстовете ви за потребителя?
 • Достатъчно насочващи ли са за търсачките, т.е. могат ли да разберат ботовете им за какво се говори и съответно да ви класират по желаните ключови думи?
 • Достатъчно дълъг ли е текста? Препоръчвам да не ползвате под 300 думи на страница.
 • Таргетират ли се правилните ключови думи?
 • Дали не е направен keyword stuffing?
 • Форматиран ли е текста с акцент към ключовите думи? Съдържат ли се те в h1, h2, h3 и другите тагове, има ли ги в удебелен формат и т.н.

6.  Нали не пропуснахте Title таговете?

Този таг е може би най-важният за seo-то. От една страна играе съществена роля за класирането на страницата ви, а от друга, определя дали потребителят ще я посети. Ето някои общи насоки относно тези тагове:

 • Трябва да са по-къси от 70 символа.
 • Трябва да са уникални за всяка страница.
 • Хубаво е да съдържат ключовата дума, за която се оптимизира.
 • Оптимизирани ли са за потребителя? Грабват ли вниманието му и би ли ги натиснал той ако попадне на тях в резултатите от търсенето?

За повече информация около title таговете, можете да хвърлите око на тази статия.

7. А Meta таговете?

Отново важни тагове. Колкото и да се спори, че вече нямат роля в оптимизацията, то аз все още вярвам, че имат сила при класирането на страницата ви. Също така, meta description тага се показва в резултатите от търсенето и подобно на title тага, може да играе важна роля в решението на потребителя относно това дали да влезе в страницата ви или не.

При meta таговете е хубаво да следите за следните неща:

 • Дължината на meta description не бива да е над 160 символа.
 • Трябва описание и ключови думи да са уникални за всяка страница.
 • Хубаво е да съдържат ключовата дума или фраза, за която страницата се бори да бъде класирана.

8. Хвърлихте ли едно око на кода?

Добре написаният и структуриран код улеснява търсачките при обхождането на сайта ви. Също така спомага за по-бързото му зареждане, което е фактор в оптимизацията. Изключително важно е да прегледате кода на страниците си преди да стартирате новия си сайт. Оглеждайте се внимателно за следните неща:

 • Зарежда ли се достатъчно бързо страницата ви?
 • Правилно ли е структуриран и лесно четим ли е кодът на сайта ви от търсачките?
 • Има ли нередности като скрит текст, съмнителни пренасочвания и т.н.?

9. Link building – да той се започва още от началото!

Алфата и омегата в seo. Без link building можете да забравите за класиране на хубави позиции, особено при трудно конкурентни ниши. Важно е да обърнете внимание и на тези неща:

 • Изградили ли сте стратегия за външен link building? Задължително си направете план и започнете с изграждането на линковете още в самото начало, непосредствено след като разрешите сайта ви да бъде обхождан от търсачките.
 • Имате ли стратегия и за вътрешния? Още едно от есенциалните неща, на които е задължително да бъде обърнато внимание. Погрижете се да съставите добра „паяжина” от линкове между вътрешните страници на сайта си. Това ще ви донесе само ползи.

10. Какво остана?

Някои малки работи, за които не си струва да се пишат отделни глави, но е задължително да се вземат предвид:

 • Изображенията ви имат ли alt таг?
 • Създали ли сте карта на сайта си?
 • Имате ли изряден robots.txt файл?

В заключение мога да кажа, че има доста неща, които е хубаво да се погледнат. Доста думи ще ми трябват, за да опиша всички тях и именно затова в тази статия се постарах да представя накратко основните неща, които трябва да прегледате. Веднъж щом се убедите, че всичко е наред, то ще сте сигурни, че вашият сайт ще има стабилен старт и вероятността да пожъне успех ще бъде повишена многократно. Пожелавам ви успех!

Добави коментар по удобен за теб начин :)

Loading Facebook Comments ...

18 Responses to Преди да срежете лентата.

 1. Супер статия! Доста полезна, както за начинаещи уебмастъри, така и добро припомняне на важните неща и за по-напредналите.

  Подкрепям напълно съветите, които даваш.

 2. Eurosim казва:

  Отлично написана статия, даваща насоки към основните On page SEO действия. Както спомена колегата Андрей Димитров, статията е полезна не само за начинаещи уебмастери.

 3. Владимир казва:

  Много хубава статия:).
  Тъй като се заговори за вътрешния линкбилдинг на сайта, то ми изкочи едно въпросче, доколко са полезни (ако въобще има някаква полза от тях) плъгини за тази вътрешна паяжина от линкове. Да вземем за пример един от многото – seo smart links – плъгинът “прави“ на линкове доста точно отделните думички в статии и по този начин свързва самите статии, но дефакто липсва такъв линк (няма href) и дали въощбе търсачките въиждат тези “линкове“. Разбира се , най-добрият вариант е ръчно да се слага линк между страниците за свръзване, но пък е по-трудоемко.
  Ще ми е интересно да прочета коментари по въпроса:)

 4. Владимир казва:

  Сега видях от горния си коментар,че и ти ползваш тези плъгини за автоматични линкове:):)

  • Петър казва:

   Ползвам ги, да 🙂 Сложил съм „Internal Link Building“ плъгин-а и ми върши повече от перфектна работа 🙂

 5. Петре, този плъгин Internal Link Building изглежда че върши много добра работа, така че го качвам и аз на някои мои сайтове за тест. Благодаря ти за споделянето.

 6. Петре да те питам нещо с този плъгин да не би да става прекомерно използването в същата статия линкване към една и съща статия? Гугъл как би отчел подобно нещо? Имаш ли наблюдение?

  • Петър казва:

   Да ти кажа, не съм имал проблеми. По принцип задавам максимум по 3 линка да вмъква на страница. Проблема е, че освен тези 3, вмъква и в коментарите.

   Ако имаш 10 коментара, например, в които има линк с един и същ анкор, няма да е никак добре, но пък имаш опция за случайно избиране на URL и анкор. Върти различни адреси с един анкор и смятам, че няма да има проблеми.

 7. Теодор казва:

  Хмм и аз го ползвам за едно мое проектче и съм доволен 🙂 Чудех се дали някое PHP гуро не може да направи някакво цикълче, което проверява, дали конкретния пейдж, не е линкван. Как мислиш по въпроса ?

  • Петър казва:

   Е, едва ли е много сложно. Ако на някой му потрябва едва ли ще е много скъпо, някой да го преправи. Засега на мен не ми прави проблеми, затова и го оставям така 🙂

 8. Владимир казва:

  Seo smart links плъгина ползвам и засега се справя добре. Можеш да си го настройваш да не ти линква една страница по колко пъти и други екстри има.

 9. Красимир казва:

  Много полезна статия! Мисля че е насочена повече към начинаещи, но и по-напредналите има какво да научат.

  Поздравления за подробната статия 🙂

 10. Поредният полезен и добре написан пост! Ще се радвам ако имаш възможност да пишеш по-често 🙂

 11. Златил казва:

  Здравей Fozzy да те питам как точно ставаше това да бъде забранен за индексация сайта? Имам предвид докато работя по него, а после да го пусна отново за индексация от уеб тулс някъде ли го правиш или от robots.txt?

  • Петър казва:

   Здравей! Аз слагам следното нещо в robots.txt:

   User-agent: *
   Disallow: /

   User-agent се отнася до бота, като звездичката указва, че се отнася за всички ботове – Google, Bing и т.н.

   Disallow указва, кое точно да не се индексира, като „/“ указва да не се индексира нищо от сайта 🙂

 12. Наташа казва:

  А ти пич май маточно не слагаш х2 х3 в темите си. Явно сирешил да правиш всичко на обратно, това е добър подход

  • Петър казва:

   Блога не е оптимизиран просто. Както съм казвал и в други статии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Да не си бот? *

Предишна публикация:
happy new year
Кратка равносметка за изминалата година.

Здравейте скъпи читатели и последователи на seo блога Razbirach.com Искам да благодаря на всички, които посещават сайта, четат материалите в...

Затвори