Съвети за успешно seo на онлайн магазин.

Реших да отделя една специална статия, в която да опиша някои тънкости и да дам съвети относно seo оптимизацията на онлайн магазините. Този тип сайтове се нуждае от доста по-различно seo, отколкото блоговете, фирмените сайтове и т.н. В повечето случаи, тази оптимизация е и доста по-трудоемка.

Повечето от долуописаните seo съвети и насоки с малко редакция могат да бъдат приложени  за почти всички типове сайтове, но ще оставя на вас да обмислите как да ги имплементирате в стратегията си за оптимизация.

1. Предизвикателства в seo-то на онлайн магазин.

В няколко кратки абзаца ще ви опиша защо е по-трудно да се оптимизира онлайн магазин отколкото какъвто и да било друг тип сайт. Тези точки са основните предизвикателства за всеки сайт от този тип и впоследствие в статията ще опиша способи, как да се справим с долуизброените проблеми. Ето ги и тях:

1. Проблем: При онлайн магазините не съществува понятие като натурален link building. Почти никой днес не поставя линкове към продукти или онлайн магазини. Поради тази причина е необходимо вие да насърчите поставянето на линкове към вашият магазин посредством определени похвати.

Решение: Задължително въведете афилиейт програма в сайтът си. Също така, организирането на конкурси е доста добра идея.

2. Проблем: Друго предизвикателство при оптимизацията на магазини е съдържанието. Знаем, че трябва да имаме дълго, богато, смислено и най-вече уникално съдържание. Как обаче да си набавим такова, при положение, че има още десетки магазини, които предлагат същият продукт? В крайна сметка, продуктът си е с тясно заложена спецификация, функции и т.н., които ние не можем да си измислим, за да си набавим уникално съдържание. Също така как можем  да напишем дълго съдържание ако предлагаме стотици, дори хиляди продукти?

Решение: Добавете възможност за публикуване на ревю от посетителите. Това ще ви донесе следните плюсове:

 1. Трудно е да има уникално и дълго съдържание за хиляди продукти, а потребителите могат да го напишат.
 2. Така се появява и възможност за много трафик по long tail ключови думи.
 3. Увеличава потребителското преживяване като посетителите биват ангажирани.
 4. Много сайтове обявяват конкурси за ревю като начин за стимул потребителите да пишат повече. Това е наистина добро и ефикасно решение.
3. Проблем: Голям проблем е, че всяка една продуктова страница или категория трябва да се разглежда като цял отделен сайт. Всеки отделен продукт служи за landing страница, която трябва да се оптимизира по различни ключови думи защото в случай, че даден потребител попадне на нея, то той ще бъде доста таргетиран и ще има много голяма вероятно да закупи нещо.
Решение: Тук решението е едно – къртовски труд. Просто се залавяте и започвате да анализирате и оптимизирате всяка страница една по една.

4. Проблем: Най-голямата трудност и предизвикателство в seo-то на всеки онлайн магазин е това, че е почти индентичен с този на конкуренцията – като съдържание, описание на продуктите, дори по използваните plugin-и ако щете. Както вече казахме, продуктът е такъв, какъвто излиза от завода. Вие не можете да си измислите неговите характеристики, а само да препишете това, което ви дава производителят.  Винаги се стремете да предложите нещо ново.

Решение: Използвайте по-малко реклами на сайтът си от типа на „Купете сега” и т.н. Вместо това пишете относно приложението на продукта, качествата му и отговаряйте в сайтът на най-често задаваните въпроси. Така ще образовате потребителят и той ще е много по-склонен да направи поръчка. От оптимизационна гледна точка пък вие ще се сдобите с много уникално и качествено съдържание.

2. Относно съдържанието на магазинът.

Тази точка от статията ще посветя изцяло на съдържанието на магазинът ви.

1. Продуктовата ви страница.

Една от най-важните страници във вашият магазин е продуктовата. Дори не една от, а безспорно най-важната. По нея потребителят определя дали да натисне бутона „Добави в кошницата”. Също така, обаче е важна и за двата типа търсене – това в търсачките и вътрешното търсене в самият сайт. Затова за всеки продукт е наложително да правите проучване и подборка на ключовите думи. Избирайте думи с много търсения, които са комерсиални и биха ви донесли добра конверсия. Много по-добре е да се класирате по дума от типа на „Купи Nokia N9”, отколкото по “Клипчета на Nokia N9”, например. Да, втората ще ви донесе много повече трафик, но първата е комерсиална. Много по-добре е да имате 100 влизания по комерсиалната, отколкото 1000 по другата. Ако си направите експеримент, сами ще видите как с едната дума с по-малко трафик печелите повече пари и клиенти.

В тази връзка, винаги се стремете да включвате марката и моделът на това, което предлагате в ключовите си думи. Отново, по-вероятно е да направи покупка човек, който търси тясно специализирано нещо като „Nokia N9”, отколкото ако някой попадне случайно в магазинът ви по думата „Nokia”. Пък и по тези тясно специализирани думички с малко търсения е много по-лесно да класирате продуктовата си страница, отколкото по някоя дума, която има хиляди търсения месечно. В повечето случаи борбата там е така жестока, че усилията ви по класирането няма да бъдат оправдани.

За on page seo-то на продуктовите страници е хубаво да спазвате следните неща:

 • Включете името на продуктът, за който е предназначена страницата в заглавието.
 • В описанието отново включете името на продуктът и го обградете с комерсиални думи, които се търсят често. Например „Евтина Nokia N9”, „Nokia N9 безплатна доставка”, „Купи Nokia N9” и т.н.
 • Името на продукта трябва да присъства в alt таговете на снимките.
 • Включете името на продуктът си в url адресите. С една дума направете url-тата – seo friendly.
 • Използвайте различни meta тагове (заглавие и описание) за всеки отделен продукт, който предлагате.
 • Не ползвайте описанията дадени ви от производителите. Вземете само спецификациите и ги преразкажете по определен начин. ТРЯБВА текстът да бъде уникален.

Добра идея е да направите отделни страници за всяка спецификация на продуктът си. По-трудоемко е, но ще ви донесе позитиви по отношение на seo-то защото често хората търсят нещо конкретно за даден модел и попадането на такава специална landing страница ще ви донесе клиенти. Да не говорим, че конкуренцията в повечето случаи не е особено висока и едва ли ще представлява трудност да класирате такава вътрешна страница.

Нека дам пример, ако продавате IPhone, то направете отделни страници за характеристиките му като:

 • IPhone 16 GB;
 • IPhone 32 GB;
 • Черен Iphone;
 • Бял Iphone;
 • И т.н.

Ако поместите всичко това на отделни страници, ефектът ще е само положителен. Обаче за целта се изисква наистина много работа.

2. Създайте блог.

Задължително създайте блог в своят магазин. За сметка на малко повече труд, отделен в писане, една такава добавка към магазинът ви със сигурност ще доведе до положителни неща както в оптимизацията, така и в ръста на продажбите ви.

Чрез блога ще можете да се сдобиете с прясно и уникално съдържание, което с подходящите ключови думи и умното разположение на линкове в самите статии (internal linking), може да вдигне позициите ви в търсачките.

От друга страна, поместените там връзки могат да доведат реални хора, които ще са силно таргетирани и ще е много по-сигурно, че те ще закупят нещо, отколкото някой случаен посетител в самият магазин.

В тази връзка, задължително е блогът ви освен уникално съдържание, да съдържа полезни за потребителите статии. Ето няколко страхотни идеи за теми за блогът ви:

 • Информирайте потребителите си за нови, атрактивни стоки.
 • Пишете за всички нови промоции, отстъпки и конкурси, които провеждате.
 • Пишете статии относно самите продукти, които да отговарят на въпросите на потребителите. Статии, които съдържат спецификациите на продукта, неговото приложение, най-важните неща, които трябва да се знаят за него, слаби и силни страни и т.н.

3. Не на дублираното съдържание!

Използвайте само и единствено уникално съдържание. Дори да се сдобите с тонове дублирано съдържание, то това ще в минус за сайтът ви при неговата оптимизация. Много по-добре е да отделите време в писането на уникално съдържание или да платите на някого да направи това вместо вас отколкото да изкопирате нещо от някъде.

Добре е новите статии, спецификации и изобщо всякакъв нов текст да прекарвате през Copyscape. Това донякъде ще гарантира неговата уникалност. Причината е, че както споменах вече, един продукт има определени спецификации. Дори сами да си пишете текста, не е изключено той да съвпадне със съдържанието на някой друг и да поместите не уникално съдържание в магазинът си.

Съдържание:

1. Първа част – за предизвикателствата при оптимизацията на онлайн магазин и съдържанието му.

2. Втора част – съвети около seo-то, откъде да започнем и идеи за набавяне на допълнителни линкове.

Pages: 1 2

Добави коментар по удобен за теб начин :)

Loading Facebook Comments ...

14 Responses to Съвети за успешно seo на онлайн магазин.

 1. Много интересна статия. Много рядко се намира човек, който да пише за SEO на онлайн магазин, да не говорим за аукцион. Не само си се постарал да обърнеш внимание на този вид SEO, но и си го направил доста изчерпателно и с полезни съвети.

 2. Пламен казва:

  Полезна и интересна статия – поздравления

 3. Петър казва:

  Благодаря и на двама Ви за положителните коментари! 🙂

 4. Unex казва:

  Чудесна и много полезна статия. Поздравления за труда. Оптимизация на електронен магазин е най-голямото предизвикателство, и изисква най-много труд и време.

 5. netmaniac казва:

  Ето още една готина статия. Много полезна и достъпна статия 🙂

 6. Поздравления за положеният труд. Доста подробна и изключително полезна статия. Браво! 🙂

 7. seo оптимизацията е ключов фактор за всеки един електронрн магазин. И както виждаме в последно време силата на тематичните линкове оказва голямо влияние в позициите (или на мен така ми се струва 🙂 ). Та да спомена и един от малкото каталози в България за онлайн магазини – http://bgmagazini.info в който собствениците и оптимизаторите на интернет магазини могат да ги добавят.

 8. Борисов казва:

  Страхотна статия. Браво!
  Наистина никой не се е сетил да каже нещо по въпроса с оптимизацията на онлайн магазините.

  Евала 🙂

 9. seo-uslugi.com казва:

  Страхотна и много подробна статия. Може би най-добре структурирания и полезен материал за оптимизацията на сайт и по-точно е-магазин. Поздравления за труда.
  Единственото с което не съм съгласен е, че трябва да се прави отделна страница за всяка продуктова опция. Това ще доведе по-скоро негативи: натрупване на 2-3-5 или 10 абсолютно идентични страници с минимална разлика в съдържанието, което Гугъл може да счете за дублирано. Другото е неприятния момент с администрирането на такива еднакви страници, водене на повече отчет за количество, повече труд за администратора и т.н.
  Но факта си е факт – създаването на качествен онлайн магазин и SEO оптимизацията му са истинско предизвикателство.

 10. Отлично написана статия!
  Според мен най-трудната част е с писането на уникални описания на продуктите. Все пак повечето продукти са с едни и същи описания и ако трябва да се уникализират се получава голяма гимнастика.

 11. Хубава статия, колега. Добре пишете… обаче това ми звучи по-скоро като събирани от мрежата неща, отколкото тествани 🙂

  Какво ме кара да си изградя горепосоченото мнение:

  – „Нека дам пример, ако продавате IPhone, то направете отделни страници за характеристиките му като:“

  Nonsense 🙂 Това води до наказания, безсмислено е, прави UX тромав. Мога да покажа реални примери и ефект преди и след подобрения – имам над 15-ина примера 🙂

  -„1. Проблем: При онлайн магазините не съществува понятие като натурален link building.“

  Пак Nonsense 🙂 Съществува си напълно натурален линк билдинг, може да се прави под формата на бейтинг или outreach. Отново мога да дам примерни, при това с някои доста известни марки в БГ и Англия 🙂

  Иначе евала за труда – знам колко е трудно и колко време отнема да се пише на SEO тематика.

  • Петър казва:

   Здравейте! Да, някои неща съм ги чел в Интернет. Други съм ги обмислял сам и не съм ги пробвал. Трети методи са лично изпитани от мен 🙂

   Това с IPhone беше просто пример. Намирах го за приложимо при страници с по-малко продукти. Вече не е приложимо заради последните промени в Google. По време на написването на тази статия, това наистина работеше добре.

   За натуралния линк билдинг може би си прав донякъде. Важи обаче само за големи магазини и марки. Ако направиш малък, никому неизвестен магазин, трудно ще има някой, който да те линкне под каквато и да било форма.

   Поздрави!

 12. Vasko казва:

  Здравей! Много полезна информация наистина. Налага ми се да създам онлайн магазин и в тази връзка искам да попитам за някаква специализирана литература за SEO оптимизация на онлайн магазин. Мерси предварително 🙂

  • Петър казва:

   Курсове можеш да намериш, но за книги аз лично не съм чувал. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Да не си бот? *

Предишна публикация:
google knowledge graph
Вече официално „Google знае всичко”.

От месеци следим анти-seo кампанията, която очевидно провежда Google. По техни думи, такова нещо няма, разбира се, но в действителност...

Затвори