9 остарели SEO техники, които да избягваме

old seoSEO-то е нещо, което търпи непрекъснато развитие. В следствие на това развитие постоянно се появяват все нови и нови методи за оптимизация, които ви помагат да се класирате в търсачките. Много оптимизатори обаче, не взимат под въпрос факта, че с появата на тези нови методи, други остаряват и съответно спират да работят или в още по-лошия си вариант – започват да вредят на сайта ви.

В тази статия ще се постаря да представя част от методите, спрели да работят, но които някои seo-та продължават да прилагат активно в стратегиите си.

1. На кило.

Разберете, че вече не е от значение количеството, а качеството. Още виждам хора, които си поръчват по 10 000 „висококачествени” линка дневно и после се оплакват, че сайта им е наказан или значително паднал в класирането. Е, няма как… Думите „много”, „бързо” и „висококачествено” не могат да се употребят в едно изречение, що се отнася до оптимизацията.

Моя съвет е да се съсредоточите в малкото, но качествени източници на връзки. Провеждайте своите Link building кампании бавно и с постоянство. Запомнете, че е много по-добре вие сами да градите по два линка всеки ден, отколкото да поръчате 10 000 веднъж в месеца.

2. Разнообразие.

Много начинаещи seo оптимизатори, а за съжаление и някои по-напреднали, още не са научили значението на думата диверсификация (от англ. Diverse – различен).  Какво имам предвид? В оптимизацията всичко трябва да е диверсифицирано, различно, разнообразно. Много от вас все още се осланят на стари методи и все още градят линкове от еднообразни източници – директории, социални мрежи и т.н. В още по-лошия вариант, купувате линкове по Footer-ите на разни сайтове, класирате се напред, а впоследстиве тези линкове губят от своята тежест или понякога при по-агресивни действия дори водят до наказание. Този метод вече не работи.  Трябва да си набавяте линкове от разнообразни места и да имате богат на източници Link профил.

Доста хора правят още по-груба грешка – „събмитват” с еднакви заглавия, описания и т.н. Това е много груба грешка и е недопустима за seo-то през 2013-та година. Писал съм доста по темата и не смятам да се повтарям.

За повече информация по темата от тази точка, можете да погледнете статията за Penguin ъпдейта.

3. Автоматизация.

Престанете да търсите програмата, която струва „само $17”, „прави всичко автоматично” и „с натискане на един бутон ви класира първи”. Такова нещо няма. Няма и да има.

В много случаи може да си помогнете с полуавтоматизирани процеси, но пълната автоматизация най-вероятно ще ви навреди. Забравете я!

4. „Спиннато“ съдържание.

Спрете да разчитате на т.нар. спиннато съдържание. Както споменах по-горе, разчитайте само на качествени източници на връзки. От тук следва тези качествени източници да бъдат захранвани с качествено и уникално съдържание. Със сигурност ще получите много по-голям плюс от SEO гледна точка, ако отделите повече време за писане на качествена статия, свържете се със собственика на някой авторитетен сайт и публикувате в него, вместо да пуснете десет спиннати статии по разни нискокачествени сайтове.

Споменавал съм го и в други статии, но да повторя – много, много, много добра идея е да правите link building на сайтовете, които имат линк към вас. По този начин давате допълнително тежест на тези линкове и съответно получавате по-голяма изгода от връзката си.

5. Размяна на линкове.

Преди пет, дори десет години този метод работеше. В днешната реалност техниката за размяна на линкове не работи. Независимо дали е:

А) Базова – Сайт А има линк към сайт Б, а Сайт Б има линк към сайт А.

Б) 3-way – Сайт А има линк към сайт Б, сайт Б има линк към сайт В, сайт В има линк към сайт А.

В) Каквато и друга схема да е.

Това вече не работи. Спрете да го правите и вие.

6. Директории за статии.

Този похват вече остаря. Независимо колко е качествена самата директория и колко добро съдържание публикувате, няма да получите същата изгода както преди.

Тези директории мога да определя като „манджа с грозде” – в тях няма ясно обособена тематика като съответно от това следва, че и вашия линк няма да е особено релевантен.

Днес, в свят на „Панди”, добавянето по такива директории не е добра идея. Вместо тях, опитайте се да изградите отношения с блогъри от Вашата сфера и публикувайте гост статии по техните блогове.

Ако оптимизирате за България, то някаква малка полза от директориите все още има. Само че ако решите да публикувате по подбни сайтове, то търсете стари и авторитетни такива. Не поставяйте статии където ви падне.

7. Блог мрежи.

Най-просто казано блог мрежите представляват много блогове, в които срещу определена сума всеки може да публикува собствена статия с линк.

Преди Пингвин ъпдейта, чрез подобни мрежи съм класирал сайтове по думи, които на доста хора биха се сторили невъзможни за класиране.

Тази ера обаче отмина. Независимо дали блог мрежите са частни или публични, публикуването на линк в тях няма да ви донесе ползи. Даже напротив – почти сигурно гарантира наказание.

От подобни блог мрежи може да има изгода само ако бъдат спазени следните правила:

1. Блог мрежата трябва да е лично ваша, само Вие да знаете за нея и само от Вас да се публикува вътре.

2. Трябва мрежата да е релевантна по тематика на сайта Ви.

8. Сателитни сайтове.

Така наречените „сателитки” вече не са добра идея. Или поне във варианта, в който ги познавахме досега. Ако правите сателитни сайтове, то се грижете за тях като отделни сайтове. Не ги създавайте единствено с цел да поставите линка си.

В момента създаването на качествен сателитен сайт си е цяло изкуство и е доста обширна тема за писане. В скоро време може би ще напиша отделна статия по въпроса.

9. Игнориране на социалните сигнали.

Много от Вас още не го вярват, но това колко „лайка” и споделяния има съдържанието Ви, се взема предвид от Google. Още не е доказано, че влияе директно на класирането на сайта Ви, но в много скоро време и това ще стане.

Също така, лично аз съм наблюдавал как мой сайт с изключително оспамен и лош Link building профил, беше пощаден от Пингвин ъпдейта, само заради доброто социално поведение на страницата.

Не на последно място, акцентирането върху социални мрежи ще Ви докара адски много таргетиран трафик, особено ако това, което публикувате е наистина качествено.

Дори да игнорирате всичко написано в тази статия, то е хубаво да запомните само едно – SEO-то се развива всеки ден, така че не тъпчете на едно място, а експериментирайте и разнообразявайте похватите си. Старите методи в един момент спират да действат, така че бъдете креативни и пробвайте все нови и нови неща. Това, което изглежда най-абсурдно, често води до най-добри резултати.

Добави коментар по удобен за теб начин :)

Loading Facebook Comments ...

32 Responses to 9 остарели SEO техники, които да избягваме

 1. Много добра и полезна статия! С нетърпение чакам да пишеш за сателитните сайтове 🙂

 2. Привет, Пешо! Статията ти е страхотна и вече я споделих по социалните мрежи.

  Като цяло съм съгласен с 9-те точки, въпреки че според мен:

  – Размяната на линкове си носи своите дивиденти, особено ако са от 100% релевантни сайтове и има кликове по тях. С една дума – ако са полезни на хората, ще има ефект и за ранкването.

  – Сателитните сайтове винаги ще бъдат добра идея, но трябва да се изграждат по много по-различен начин от досегашния. За да носи тежест, просто сателитния сайт не трябва да изглежда като такъв, ако мога така да се изразя. Трябва да бъде развиван самостоятелно, също както основния, да му се прави linkbuilding, също както и на основния. Тогава според мен би трябвало да носи тежест.

  За всичко друго в публикацията ти съм абсолютно съгласен. Дано повече хора да спрат да правят “техниките” описани в точките.

 3. Много добра статия, и съм съгласен с мнението за link building.
  Преди два дни си размених няколко съобщения със SEO специалист от Англия, който искаше да оптимизира моя бизнес уеб сайт, като едно от важните неща според него е link building-a.
  Аз не съм на това мнение.
  Сам си правя SEO-то и моят уеб сайт е на http://nickandnelly.co.za има само една връзка към него, от личния ми weblog.
  Не ползвам много keywords, защото и това според мен е излишно.
  (Не вярвам в meta „keywords“)
  Залагам на доброто съдържание и концентриране върху малък, но важен брой думи и фрази, и единственият ми пропуск до сега, е че не пускам съдържание в сайта си по на често.
  С около пет добре оптимизирани ключови фрази, които ме изкарват на първите места в съответните търсения за Johannesburg, аз получавам средно по 1 до 3 обаждания от клиенти на ден, което е много добре за моят малък дърводелски бизнес.
  Целият ми бизнес идва от сайта ми, който има PR 2 и само една връзка към него.
  И при това не съм никакъв SEO специалист 😀

 4. Хей, браво Пешо за пореден път си направил хубава и изчерпателна статия. И аз съм напълно съгласен с теб, но не във всички случаи. Има някои от тези техники, които действат все още и има добър резултат. Артикъл директорите например, са перфектни за повишаване на броя домейни на стари сайтове, а за нови може да се пускат линкове в най-авторитетните.

  Линковете на кило са готини, ако се пускат от разнообразни източници и равномерно например по малко на ден за стар сайт не е проблем.

  Това което казва Андрей за сателитките е напълно вярно, трябва да се правят с ясната идея, че на този сайт може да стъпи човешки крак. Една добра сателитка има страници: за нас, контакти, последни постове, рсс емисии и ясно изразена принадлежност към фирмата.

 5. Добри Панов казва:

  Браво за положения труд! Много добре описана статия с подходящи думи и насоки какво трябва да се избягва в днешно време.

  Аз също мога да се включа за сателитките, а именно че преди време беше достатъчно да публикуваш една статия и да я оставиш да „умре“. Сега наистина е необходимо поне малко да се полагат грижи, иначе ще стане поредния спам сайт.

 6. Хубава статия…доста от нещата все още работят, но със сигурност не както преди. Определено новия поглед върху „поддържащите сайтове“ ще е доста важен за вбъдеще.

 7. Христо казва:

  Здравей и от мен 🙂 Поздравления за хубавата статия!
  Но според мен, това със директориите може да помогне, ако искаш да оптимизираш сайта си по нетолкова конкурентна ключова дума 🙂 Или пък за лек старт на сайта в 5-6 директории винаги по-било добре 😉 Лично мое мнение 😉

 8. @Христо, точно с директории можеш да си навредиш нов сайт и то сериозно. Аз бих ги оставил евентуално на по-късен етап.

  Бих започнал предимно с блог публикациии в читави (разбирай не наспамени и не създадени за SEO) блогове. Пък дори и платени.

  Пък както казваш, че нишата не е конкурентна изобщо не ти трябват директрии.

  • Христо казва:

   Съгласен съм, но ако не „познаваш“ директориите. На сигурни и стабилни директории може да се разчита и не мисля, че ще ти изиграят лоша шега 🙂

 9. @Христо, повярвай ми, познавам ги добре 🙂 И го казвам за добро, да предпазя хората, които не знаят.

  Ама който иска да си троши главата, да дейста 🙂

 10. Петър казва:

  Здравейте! Мерси за коментарите 🙂

  Написаното по-горе може да е приложимо в частни случаи, в други да е много грешно. Всичко зависи от конкретната ситуация. 🙂

 11. Покрай ъпдейтите стана много модерно да се говори за това какво не трябва да се прави. Човек ако чете и вярва на всичко, което се пише, то значи трябва да забрави за seo и да разчита само на adwords и друга платена реклама.

  Съгласен съм с повечето неща, които си написал, но все пак според мен някои от тях все още работят стига да се прилагат разумно.

  „Линкове на кило“ – за нов сайт не, но ако сайта е стар и по принцип получава голямо количество линкове, не виждам проблем да се ползват линкове на кило. Дори и всичките да се направят в един ден, Google едва ли ще ги засече наведнъж. Като полза може да се отчете разнообразяване на линк профила. Но от друга страна 10 000 по-нискокачествени линкове може да имат същата тежест като 3-4 висококачествени, но всеки сам си преценява.

  „Разнообразие“ – съгласен съм, от гледна точка на това, че така изглеждат по-натурално нещата, но съм виждал сайтове на първа позиция за дадена ключова дума, която е anchor текст на 75% от линковете в линк профила.

  „Директории за статии“ – не във всички сфери има блогъри, при които да публикуваме статии, особено в България, така че според мен все още са вариант за ползване, но съм съгласен, че трябва да са авторитетни и задължително с ръчно одобрение.

  Ще чакам статията за сателитките. На запад доста сайтове се крепят на тях, но наистина са направени като отделни сайтове, към които също се прави link building, добавя се редовно съдържание и т.н.

  • Петър казва:

   Част от практиките наистина все още работят, но само при много стриктни условия и ползването им в определени случаи.

   Линковете на кило, по-скоро се има предвид нещо от рода на „Събмит в 10 000 социални мрежи.“ или нещо от сорта, което е много, много кофти, независимо какъв е сайта ти.

   За разнообразието – казвам как е хубаво да се процедира. Тези сайтове, които гледаш има два варианта за тях:

   1. Предстои да бъдат наказани.
   2. Има нещо, което ти изпускаш – независимо дали е процентното разпределение за други анкори, по вътрешни страници, брой на линкващи домейни и т.н. Тук нещата са комплексни.

   Директории за статии – само стари и авторитетни. Хубаво е не всеки да има достъп, това е 🙂

   Сателитките, при правилно стопанисване дават страхотна сила на основния сайт.

 12. Ивайло казва:

  Направо ме отчая с тази статия отрече всичко което съм учил до тук :D… Е разбира се потвърди това което се знае, че е най-добре.
  А примерно линкове от коментари? Както сега и всеки тук е пуснал линк към сайтчето си?
  Като цяло активността в интернет пространството по форуми и блогове не е ли полезно нали уж това е идеята на това с линковете и когато са по естествен път те точно така се набавят от писания на доволни посетители/клиенти които пишат за твоя сайт и споделят линк 😕
  Ха сега видях, че отдолу има за dofollow линк значи все пак си на мнение че от това има файда…

  • Петър казва:

   Нищо не съм казвал за блог коментарите 🙂 Колкото до останалите тактики, някои от тях все още са приложими, но в частни случаи. Не трябва да са обичайна практика.

 13. Цветомир казва:

  6. Директории за статии. – за това абсолютно съм несъгласен. Даже много несъгласен, много помагат, наистина, много са полезни, особено ако са нишови и таргетирани.

 14. Цветомир казва:

  Идеята на нишовите директории е да се вземе related линк – вземаш си линка и си подсвиркваш, отделно тук там идва някакъв трафик, но говорим за хубави директории, каталози потдържани, а не някакви оспамени индийски боклуци.
  Моята схема за EN сайтове е такава – постоянно преглеждам директориите с директории и следя всяка нова директория – на ден пускат по 5-6 – слагам си линкчето, директорията е нова, не е наспамена, бутам си почти винаги различен тайтъл.
  Някои от тези директории се затварят до 1 година, но имам доста линкове от „нови“ директории, които впоследствие хващат ПР4-5.
  Ей затуй не ги отписвам, доста неща сам хващал из US серпа с директории. За long tail е хубаво да се комбинират article marketing + точно такива директории. Ефекта не е краткосрочен обаче, директориите си е дългосрочна работа

  • Петър казва:

   За директории за статии ли говориш или директории за сайтове?

 15. Цветомир казва:

  Абе всъщност да 😀
  Но пък и артикъл директориите и за тях бих поспорил. Говорим за интересни артикълс в хубави директории с текст 700-800.

  • Петър казва:

   И аз усетих, че нещо такова има 🙂

   Иначе си много прав, директории за сайтове, които са тематични и неоспамени, независимо дали нови или стари са голям плюс. Дори да не ти придадат много тежест на сайта, само факта, че имаш линк от релевантен сайт е достатъчен.

   Артикъл директориите напоследък са такъв хит в спама, че аз лично го карам на гост блогване и артикъл директории със затворен достъп. Много малко публични останаха, където наистина си заслужава да пуснеш линк.

 16. Владимир казва:

  За БГ директориите за статии работят ефикасно, говорим за стари с модерация директории. Като се размятат и статии като гостуващ автор по релевантни блогове спокойно за месец-два се избутва сайт в топ 5 по средноконкурентна дума.

 17. Мама и Бебо казва:

  Какъв е случаят със социалните мрежи? Могат ли да помогнат или ще навредят? Имат ли бъдеще?

  • Петър казва:

   По мое мнение само към 2nd Tier линкове. В най-силните и качествените може да се добави колкото да се разнообрази линк профила.

 18. tedbg казва:

  Полезна статия, с интерес чета твоите статии когато имам време. Наистина трябва да се обърне особено голямо внимание на новите и старите методи – какво да използваме и какво не. Вече има огромно значение споменаването дори на името на даден бранд, фирма, продукт или услуга. Просто трябва да се гледа вече на СЕО оптимизацията, като част от един всеобхватен маркетинг процес – локалните мрежи – Google+ Local, Bing Local, Yelp. Как да привличате повече истински потребители които да споделят съдържанието ви – чрез социалните мрежи – Twitter, Facebook и др.

  • Петър казва:

   Благодаря за коментара, Ted, съжалявам, че толкова късно го одобрих, но нямах достъп до сайта за около седмица.

 19. Жоро казва:

  Добре и в крайна сметка какво остана да правим, ако отрежем тези девет остарели начина? Как ще убедиш аудиторията, че линк билдинга не оказва влияние?! Добре ще е да споделиш 9 начина, който помагат примерно …

  • Петър казва:

   Не съм казал нищо против линк билдинга 🙂 Говоря против конкретни линк билдгин схеми. Иначе задават се доста интересни теми, по които ще пиша и ти ми даде страхотна идея за статия! Благодаря!

   • Жоро казва:

    От опит по работа с нов сайт, след ъпдейта смея да твърдя, че линкбилдинга работи и то добре. Ще очаквам новите теми с интерес! Поздрави!

 20. Наташа казва:

  А защо всички за off page сео се въртите само около линковете, едва ли няма други начини без тях, но също толкова ефективни

  • Петър казва:

   Има и други техники, без линкове, но да се класираш без линкове е невъзможно, ако нишата не е елементарна.

   • Наташа казва:

    Мисля че е би било добре да напишеш и за тях, защото сео-то не винаги ще се върти само покрай линковете. Ето пример са една тема: ГГ се интересуват най-вече от пари, които те изкарват от addWords за тя не е на оферта най-големите като техномакет и технополис да са сред първите, защото няма да вземат пари от тези които имат най-много. Това че някои от най-големите все още не плащат за реклама защото всички ги зная не означава че след време няма да имат нужда и се абстрахираме от това, предполагаме че те трябва да плащат. ГГ ще изкара на 1-вите места средните сайтове, малките ще са назад, големите също и остават средно големите които ще се на 1-вите места. Ние как трябва да си правим сайтовете са да сме някъде там, между тях за да изкарва нас?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Да не си бот? *

Предишна публикация:
google search operators
Google Search Operators.

Най-важното нещо в SEO е анализът. Било то на ключови думи, на конкуренти, на собствения ни сайт или на каквото...

Затвори