10 задължителни неща за on-page seo-то.

В тази статия ще ви запозная с основните и най-важни за мен on-page seo фактори, които могат да повлияят на класирането на сайтът ви в Google. Искам да предупредя само, че тези фактори действат като нож с две остриета. От една страна те са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ за seo-то, но от друга ако прекалите или не ги изпълните правилно, за сайтът ви може да има доста неприятни и негативни последици.

И така, какво е важно:

1. Заглавие, описание и ключови думи. 

Постарайте се, тези три места да включват основната дума или фраза, по която искате да се класирате. Добавянето им в страницата става чрез така наречените meta тагове. Тези тагове не се визуализират на самата страница, но носят важна информация за самият сайт, която се гледа от търсачките, за да се определи тематиката му. Meta таговете могат да носят информация за страницата, за автора, за езика, който се ползва. Могат също и да пренасочват към други страници. Тук ще се спрем на най-важното – как и къде да добавим тези тагове. Meta таговете се добавят между двата <head> тага на вашият документ. Самият код изглежда по следния начин:

<meta name=“description“ content=“Описание на сайтът“ />
<meta name=“keywords“ content=“ключова дума 1, ключова дума 2, ключова дума 3″ />

В момента Google при търсене визуализира между 20 и 25 думи от описанието. Хубаво е вашият сайт да не е описан с повече от 25 думи. Колкото до ключовите думи, няма голямо значение колко са, стига да са релевантни на съдържанието. Аз по принцип ги ограничавам до 10.

Заглавието на страницата също се помества между <head> таговете. Използва се следният синтаксис:

<title>Заглавие на вашата страница</title>

Освен, че носи информация за търсачките, заглавието се показва отгоре в лентата на браузъра и при резултатите от търсенето.

2. Адрес (URL) на страницата. 

Добре е, да не кажа задължително, вашето url да съдържа думите, по които искате да се класирате. Също така, адресът трябва да е seo friendly. Пример:

www.моятсайт.com/6969.html – НЕ!

www.моятсайт.com/моята-ключова-дума.html – ДА! 

3. Някои тагове, които да използвате в сайта.

И по специално  – <H1>, <H2> и <H3> таговете. Тук 2 и 3 са само препоръчителни, но задължително ползвайте <H1> таг на някои места за ключовите ви думи. Функцията на този таг е да уголемява шрифта и се ползва при заглавията на статиите. При <H1> тагът текстът е най-голям, при <H2> е по-малък и т.н. H-таговете са от 1 до 6. За търсачките, най-важни са първите 3, които казват – „Хей, Google, виж това, то е важното!“

4. Форматирането на самият текст.

Хубаво е ключовата дума на самата страница, понякога да се поставя в bold, underline или italic (не едновременно, естествено). Така насочвате търсачката към важното. Един вид както вие си или сте си подчертавали най-необходимото в учебниците, така за Google, това форматиране го насочва за какво точно се говори в сайта.

5. Sitemap.

Sitemap или преведено – „карта на сайта“ е един вид съдържание на сайтът ви. Там са включени всички линкове и по това съдържание търсачките по-лесно се ориентират къде и какво да търсят. Просто задължително е и не подлежи на обсъждане, че трябва да имате sitemap качен в Google Webmaster Tools.

6. Линковете в сайта.

Добре е да имате internal (вътрешни) линкове, т.е. линкове, които сочат от някоя страница в сайта ви, към друга страница пак във вашият сайт.

Добре е и да имате external (външни) линкове. Гледайте да не са много (3-4 примерно на страница), като те са само към сайтове релевантни на вашият и са с авторитет – Wikipedia, YouTube, Yahoo и т.н.

7. Оптимизирайте изображенията.

Напоследък им се обръща по-голямо внимание от страна на Google. Хубаво е името на файла да съдържа ключовата ви дума. Задължително е изображението да има alt таг, съдържащ ключовите думи. Този таг действа като описание на картинката и ето как изглежда:

<img src=”адрес на изображението” alt=”Описание на изображението”>

8. Уникално съдържание.

Не разчитайте на копирано, нискокачествено или спиннато съдържание в никакъв случай! Статиите ви трябва да са смислени и на 100% уникални. Огромен плюс е ако са над 500 думи, но в същото време е добре да не превишават 1000. Препоръчително е процентът на използване на ключовата дума в текста (keyword density) да е между 4 и 8%. По-малко може, повече – в никакъв случай.

9. Robots.txt файл.

Задачата на този файл е да упъти ботовете на търсачките как, какво и къде да търсят. Трябва да го има! Темата за него е прекалено обемна и затова няма да я разисквам в тази статия.

10. Използвайте AdSense.

Препоръчвам ви го. Google има целта на всяка една компания, а именно – да печели. Ако използвате техните реклами, то те печелят от вас. Сега се замислете, не е ли по-добре за Google да класира сайтовете с AdSense на по-високи позиции? Така вие ще имате повече трафик и съответно печалба, а ако вие печелите, то печелят и те. Също така ползването на Webmaster Tools, Analytics и всичките останали услуги, може да доведе до позитиви при класирането на страницата ви. Ако искате, сложете и Google+. Услугата е нова и още не влияе много върху класирането, но тепърва се очаква да нараства нейната значимост.

Това са основните неща за мен. Не съм се занимавал да ги подреждам по значимост по простата причина, че всички те са важни и трябва да ги има. Ако не злоупотребявате с тях, то при използването им можете да натрупате само позитиви. Не забравяйте, обаче, че тук от много глава боли.

Добави коментар по удобен за теб начин :)

Loading Facebook Comments ...

16 Responses to 10 задължителни неща за on-page seo-то.

 1. todoroff казва:

  Много полезно четиво! Ще го препоръчам и на приятели! Май трябва да прочета всичките статии 🙂

  • admin казва:

   Добре дошъл и благодаря за позитивният коментар! Както сега, така и занапред ще се стремя материалите да са стегнати и практически насочени. Без локуми, без ненужни неща. 🙂

 2. Давид казва:

  За адсенс и адуърдс имах усещането, че наистина имат някакво позитивно влияние. Чудя се обаче предвид последния животински ъпдейт от г. дали точка едно си остава в сила. Или трябва да има разводняване на кл. думи?

  • Петър казва:

   Да, точката важи с пълна сила. В заглавието и описанието несъмнено трябва да присъстват ключовите думи. Разводняването ще се състои в набавянето на линкове (да не се набавят такива с един и същ анкор), както и в самото съдържание – да не се пълни сайтът със статии обединени само около една ключова дума.

   Добра идея е използването на синоними. Google ги познава и въпреки, че не им придава голяма тежест, те пак са плюс за сайтът.

 3. Ивайло казва:

  Здравейте. Имам въпросче за adsense. Следвах всички стъпки, указани в статията и съм на стъпка – поставяне на адсенс код. Сайтът е готов и само чака адсенса:). Обаче..трябва ли да изчакам първо да индексира Г сайта и тогава да поставя кода или може и веднага?
  Благодаря.

  • Петър казва:

   Здравей! Няма абсолютно никакъв проблем да сложиш кода преди да е индексиран сайтът. Аз лично постъпвам така в над 90% от случаите.

   Това не може да навреди, а може дори да спомогне за по-бързото индексиране на сайтът.

   Поздрави!

 4. Много полезна информация, описана кратко, точно и ясно на достъпен език

 5. Не съм много сигурен за последната точка – адсенсе. Обикновенно специалистите твърдят обратното – че точно сайтове с реклама ВКЮЧИТЕЛНО адсенсе дърпат по-надолу.
  Аз лично не мога да го твърдя със сигурност, тъй като нямам база за сравнение, а именно 2 сайта в една и съща ниша, и единият сайт да е с реклами, а другия без.

  • Петър казва:

   Общо-взето и аз дълго се чудих дали да включа последната точка. От това, което съм чел, специалистите са фифти-фифти. Едните пишат това, което и аз, другите казват обратното.

   Аз го включих на база резултатите получени при 3 мои микро нишови сайта. Трите бяха изоставени и забравени от мен, но имах по 20-ина посещения дневно по разни long tail ключови думи. За основната бяха в топ 50.

   Реших да им сложа adsense. Все пак с тези 20 посещения, това са към 10-ина евра от всеки допълнително, което бива – избиват си инвестицията.

   След като сложих adsense останах изненадан – скок на първа страница и за трите. Никакъв линк билдинг не им е правен, разгледах някой инцидентно да не ме е линкнал, но факт – след поставянето на рекламите за период от един до два дни, скочиха в топ 10. Друго не беше пипано по сайтовете поне от 2-3 месеца.

   Това ме кара да мисля, че действително adsense влияе положително.

   Ще гледам специално по тази точка да направя някой по-прозрачен и с по-ясни резултати експеримент, но някъде в бъдещето ще се случи това.

 6. Teodor казва:

  Ако мога, бих добавил 11 – една уникална 404 страница. Даваща максимална възможност на потребителя да отиде до която точка на сайта желае. Примерно с прибавен в нея sitemap. 🙂

  • Петър казва:

   Добър съвет! Полезно е, да, както от гледна точка seo, така и за „загубилият“ се потребител 🙂

 7. Галин казва:

  Имам въпрос относно alt таговете на изображенията, освен аlt тага е хубаво да има и title таг нали? Как трябва да изглежда кода в този случай с title и alt таг ?
  Благодаря предварително

  • Петър казва:

   Здравей! Този код би изглеждал така:

   img src=“адрес-на-картинката.gif“ alt=“АЛТ“ title=“ТАЙТЪЛ“

   Само сложи преди началото „< ", а в края ">„, че иначе блога се опитва да визуализира кода 🙂

 8. Петър казва:

  Лелеее какъв си нагъл… Изкопирал си ми статиите, а питаш тук за помощ. Даже сайта като линк си си сложил… Нямам думи!

  НАСТОЯВАМ статиите да бъдат ИЗТРИТИ от твоя блог защото са обект на авторско право!

 9. Тодорка казва:

  От гледна точка на SEO можеш ли да сравниш сайт направен на php melody и WP. Кое от двете е по-добро. Имаш ли наблюдения?

  • Петър казва:

   Много е относително. Ако представиш два реални сайта, мога да ги сравня, но така… всичко опира до това как е изготвен сайта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Да не си бот? *

Предишна публикация:
Домейн с тире, домейн без тире
Вашият домейн – с тире или без?

Сигурен съм, че доста от вас са се питали дали да регистрират домейнът си с тире или без. Кое изглежда...

Затвори