Възстановяване и предпазване от Пингвина

penguinНай-нашумелият update на Google безспорно е този носещ названието „Пингвин”. Стартира за пръв път на 24 април тази година, като впоследствие беше обновен два пъти, съответно на 26.05.2012 и 05.10.2012г.

Това обновление наказа доста сайтове и малко оптимизатори могат да се похвалят с това, че ъпдейта ги е подминал и не им е причинил никакви щети. За всички останали остава да се адаптират към новите промени и тотално да променят link buiding стратегиите си.

Вече съм публикувал статия за ъпдейта, която описва как действа алгоритъма и дава основни насоки при борбата с него. Тук ще дам напътствия как да се защитите от бъдещите му обновявания, а ако вече сте били „ударени” – как да премахнете наказанието.

Нека само уточня нещо преди да представя статията. Съветите, които давам по-долу действат при мен и ми помогнаха при всичките ми сайтове, било то наказаните или тези, които искам да предпазя. Въпреки това, всеки един сайт е уникален сам за себе си и прилагането на долуописаното не означава, че на 100% ще го избави от наказанието или няма дори да му навреди още повече. Прочетете указанията ми, разгледайте сайта си и ги адаптирайте към него.

1. Как да се предпазим?

Всички мои сайтове защитавам от ъпдейта чрез три прости неща:

 1. Link building на вътрешните страници.
 2. Социалност.
 3. Вътрешен link building.

Нека обясня нещата едно по едно.

Най-стабилният „щит” срещу update-а е линкването на вътрешни страници. Не си набавяйте линкове само към главната страница, защото това почти сигурно би довело до наказание. Процентовото съотношение на връзките ви би трябвало да бъде около 60:40, като 60% от линковете водят до вътрешни страници, а 40% сочат към началната.

Втората точка е социалност. В много статии го повтарям, но това е от огромно значение. Създайте си профили и страници във Facebook, Google+ и Twitter. Развийте ги, набавете им последователи и ги обновявайте често. Тези социални страници помагат за класирането ви в Google, а също така са и вашата „броня” срещу Penguin update-а. Винаги когато добавяте ново съдържание, го публикувайте и в социалните мрежи.

На трето място, направете си вътрешна link building кампания (линкове между страниците в сайта ви). Ако изградите една добра мрежа от вътрешни линкове, то това ще помогне при предпазването ви от наказание. Някои оптимизатори омаловажават това, но имам чувството, че в последно време Google отделя особено внимание на вътрешните линкове.

Гореописаните неща за момента действат изключително добре и ще ви предпазят при бъдещите ъпдейти на Пингвина. Ако все пак искате да се застраховате допълнително, то ето още малко насоки за провеждането на link building-а.

Указания за набавяните на линковете:

 • Около 20% от линковете трябва да са с anchor текст името на сайта или url-то ви.
 • Около 25% от линковете трябва да са с anchor текст брандът ви.
 • Около 10% от линковете трябва да са с anchor текст, някаква често срещана дума, използвана при споделяне на съдържание. Например – „натисни тук”, „прочети още” и т.н.
 • Около 30% от линковете трябва да са с разнообразни anchor текстове, сочещи към второстепенни ключови думи и синоними.
 • Само около 15% от линковете трябва да с anchor текст главната ви ключова дума.

Звучи сложно, не е лесно за изпълнение, изисква време, но това ви осигурява почти 100-процентова защита от наказание. Не забравяйте да погледнете и другата ми статия относо ъпдейта, за повече информация около това какви връзки да си набавяте и какви не.

Нека опиша още един изключително важен момент от link building-a. Никога, ама наистина НИКОГА не си набавяйте линкове „на килограм”. Много по-добре е в дългосрочна перспектива и с цел предпазване от Пингвина, да си набавяте линковете постепенно и редовно. За целта добра идея е да си направите график и да набавяте по определен брой линкове всеки ден (например 2-3), вместо да плащате на някого да ви изгради 100 линка веднъж в месеца. Това правило важи с особена сила при нови сайтове, докато при стари и авторитетни такива, може да бъде заобикаляно от време на време.

Нека дам един последен съвет – не търсете само do-follow линкове. Прекалено неестествено изглежда ако имате само такива връзки към сайта си. Намерете си и солидно количество no-follow линкове. Нямам наблюдения относно това в какво процентово съотношение да добавяте do-follow и no-follow линкове. Аз винаги се старая те да са 60 към 40 в полза на no-follow връзките.

2. Как да възстановим сайтът си ако вече е наказан?

Възстановяването на наказан сайт е трудна, но не и невъзможна задача. Тук има няколко основни момента, които трябва да изпълните, но голяма доза от работата ви е да стискате палци.

Ето основните неща, които трябва да направите по самия сайт:

 1. Внесете някаква промяна в текста на началната си страница. Дали ще добавите един абзац или ще преразкажете някой от наличните, не е от особено значение. Важно е Google да забележи промяната.
 2. Направете малка промяна  по дизайна, сложете нов елемент или разместете местата на вече съществуващи неща.
 3. Направете някаква малка промяна в meta таговете. Добавянето или премахването на 2-3 ключови думи е добра идея.
 4. Добре е да промените структурата на url-тата. Например ако сайта ви ползва url-friendly адреси, то върнете ги към основните. Тук важи и обратното.

Останалото се свежда изцяло до link building. Ето основните стъпки, които да предприемете:

 1. Набавете си няколко силни do-follow линка от страници с висок pr (разбирайте PR 5-6 и нагоре) към началната страница с anchor текст главната ви ключова дума. Под няколко разбирайте не повече от 4-5 линка, а ако сайтът ви е по-стар и авторитетен, може линковете да са към 10.
 2. Направете силен link building на вътрешните си страници. За целта използвайте социални мрежи, директории за статии, станете гост блогъри и т.н. Набавете си колкото се може повече качествени, релевантни и по възможност контекстуални линкове към вътрешните страници на сайта ви. Споделете вътрешните си страници в социалните мрежи и в частност Google+, Facebook и Twitter. Набавете си линкове към вътрешни страници от YouTube.
 3. Набавете си качествени линкове към главната страница по всякакви ключови думи освен по основната ви. Използвайте нейни синоними, фрази като „прочети повече” и „кликни тук”, бранд име.

Това би трябвало да е достатъчно. При мен проработи на няколко пъти. Стратегията се провали единствено при сайт, който беше наказан от Penguin и EMD ъпдейтите, като за капак след това му беше наложено ръчно наказание. По начало това възстановяване си беше обречена кауза, но реших все пак да пробвам. Гореописаните неща, обаче работят при сайтове наказни единствено от Пингвина.

Може да ви изглежда просто, но не е. Описаните методи изискват солидна работа, както и време за прилагането им, но ако се адаптирате към тази стратегия, то ще бъдете достатъчно защитени, за да не треперите от страх, когато Google започне да обновява ъпдейта си.

Пожелавам ви успех! Успяхте ли вече да премахнете наказанието на сайт?

Добави коментар по удобен за теб начин :)

Loading Facebook Comments ...

8 Responses to Възстановяване и предпазване от Пингвина

 1. Пармаков казва:

  Чудесен пример как трябва да се прави линк билдинг. Мога да споделя какъв е резултатът при мен. През последните 2-3 месеца права точно както е описано по-горе и в другите статии. Сайта ми буквално избухна в Google. Ключови думи по които излизах на 200+ страница в SERPa, в момента съм в топ 10. Показателите от към статистика на посещаемостта от Google при мен са 400% нагоре.

  Позволявам си да цитирам автора на този блог: „От тук нататък SEO-то става игра за напреднали“

 2. Vessy казва:

  Браво! Много добре написана и полезна статия.

 3. Абсолютно съгласен с написаното в статията. Вече линковете блъскащи само в индеска са почти = на наказание. Трябва доста да се разнообразяват линковете и най-вече да се набляга на вътрешната оптимизация на сайта.

 4. Look-Like-Buy.com казва:

  Чудесно написана и информативна статия. Определено научих нещо от нея. Мерси и продължавай все така.

 5. Ангел казва:

  Определено четох с голям интерес. Пингвина ме удари преди половин година и все още не съм успял да го изкарам от дъното на класирането. Надявам се с тези съвети да се съживи малко сайта.
  Благодаря за информацията.

 6. Владимир казва:

  Аз лично залагам на повече линкване на вътрешните страници, вместо да редуцирам процента на анкорите , спрямо целия линк профил на сайта. Силно присъствие в социалните мрежи (под социални мрежи имам на предвид истинските такива, а не създадените за спам).

 7. Ganbox казва:

  Една от малкото полезни статии по темата. Проверете какъв е риска вашия сайт да бъде наказан от Пингвин тук ****** и вземете мерки преди наказание.

  Редакция от администратора – Линка е заменен със звездички. Моля, поставяйте линкове към сайтовете си в обозначеното за целта поле.

 8. Elenkov казва:

  В момента вдигам един сайт ударен от пингвин.. Статията е интересна и има неща, който е хубаво човек да си припомни и научи!
  Браво на автора 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Да не си бот? *

Предишна публикация:
bgsite2012
Номинираните в BGSite 2012

СЛЕД КАТО ПРОЧЕТЕТЕ СТАТИЯТА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПОГЛЕДНЕТЕ И ИНТЕРВЮТО, КОЕТО ПРОВЕДОХ С ЖЮСТИН ТОМС ПО ТЕМАТА! Днес реших да публикувам една...

Затвори