Еволюцията в SEO

Първо да ви кажа „Здравейте!” От известно време не съм писал, но блогът не е зарязан. Както всеки човек и аз имам нужда от творческа пауза. Е, в моя случай не беше пауза, а нон-стоп работа и недостатъчно време за написването на нещо качествено. А както и преди съм казвал, не искам да ви засипвам с куп безсмислени статии, искам всичко, което публикувам действително да има стойност и да си заслужава четенето.

В тази статия ще пиша за еволюцията в seo-то. Тук няма да откриете конкретни напътствия, но ако прочетете материала достатъчно съсредоточено, ще си направите изводи, които могат да променят стратегията ви из основи.

Както всяко нещо на този свят и seo-то търпи промени и еволюция. Света на Интернет се променя стократно, а може би и по-бързо отколкото реалният, заобикалящият ни свят. С тези бързонастъпващи промени много от вас не се запознават и съответно не се адаптират към тях. Това го забелязвам за съжаление и при seo оптимизаторите, които често ползват остарели и неактуални хватки и стратегии при класирането на даден сайт.

1. Всичко е за потребителят.

Запомнете това! Вече не може да си позволите да създавате сайтове за търсачки, както беше допреди няколко години. Вече говорим за потребителят. Трябва да се съсредоточим върху него и неговото преживяване в страницата ни. Със сигурност сте чували изразът „потребителско преживяване”. Само че доста от вас така и не разбраха, че този израз не се отнася само до дизайна на една страница и нейната функционалност. Този израз се отнася и до нейната оптимизация. В днешни дни оптимизацията за търсачки не се създава за самите търсачки, а за потребителят. Тя му помага да открие търсеното от него, вместо да го остави да се лута безцелно в стотици страници, които не съдържат това, което той в действителност търси.

Това е една от еволюционните стъпки, които претърпя seo оптимизацията. Допреди няколко години, можехме да си представим seo специалиста като корав мъжага с брада, стегнати мускули и каска, който работи върху строеж – грубо, безцелно, без капка заинтересованост от мнението на другите. Днес вече не е така. Карикатурата на seo оптимизатор би изглеждала като творец, седнал пред бялото платно. Seo вече не се прави със сила и чук. Seo се прави с креативност и четка в ръка.

2. Прекалена оптимазация.

Много пъти съм го повтарял – от много seo глава боли. Доста от вас за жалост не го разбират. Включително и един самопровазглъсил се български “seo гуру”, който като прочете това мое изказване в един друг сайт ми се изсмя в очите. Но не е така, seo-то вече не е като едно време да удряш яко и безцелно с чука по схема подобна на тази:

 • БАМ! Ключова дума.
 • БАМ! Безсмислено заглавие, претрупано с ключови думи.
 • БАМ! Глупаво описание, което е съдадено за търсачките, но потребителят като го види и не влиза в сайта ви.
 • БАМ! Събмит където ви падне.
 • БАМ! Як спам, където може да се спами.
 • БАМ! Безцелно изградени и без капка мисъл сателитни сайтове.
 •  и т.н.

Край на това! Не удряйте с чука, а рисувайте с четката. Ето как трябва да градите seo занапред – с леки и плавни движения. Търсачките трябва да разберат за какво и как е оптимизирана страницата, но обикновеният потребител не. Seo-то, което сте правили по страницата си, трябва да се открива и вижда само от други seo специалисти.

Старите методи просто не работят вече. Потребителят се научи къде има качествено съдържание и къде като влезе няма да намери нищо полезно. Google също се научи на това. Много от вас са чували, а още повече ги е застигнало новото наказание за преоптимизирани сайтове (“over-optimization penalty”). Време е и за вас да разберете, че похватите ползвани преди години, дори преди месеци, вече не са приложими. Трябва да се адаптирате и да заживеете в света на новото seo.

3. Как да създадем сайтът си?

Доскоро сайтовете бяха създавани с цел seo. Вече не бива да е така. Seo-то трябва да остане важна част във всеки един сайт, но трябва да бъде точно това, само част от него.

Повечето сайтове са направени, като са seo оптимизирани  и след това им е придадена потребителска стойност. Вече това трябва да се избягва. Ето ги стъпките към направата на модерният сайт:

 • Създайте продукт или имплементирайте идея, която си заслужава.
 • Подкрепете това с добра функционалност и красив дизайн.
 • Чак тогава оптимизирайте.

Не прескачайте нито една от тези стъпки защото те сами по себе си са изключително важни. Ако ги изпълните правилно със сигурност ще създадете по-качествен уеб сайт, който освен че ще бъде лесен за оптимизиране, ще ви носи и повече приходи.

4. Seo оптимизацията не е времеемка.

Играйте по правилата. Може да загубите много време и пари за оптимизиране и накрая пак да не получите желаните резултати. Оптимизация трябва да се прави с ум, а не със здрава работа. Действайте интелигентно. Както казах и в предишният параграф, създайте нещо, което си заслужава, което има бъдеще. След това го подкрепете с „умно seo”, елегантно изрисувано от вас. После нещата сами ще си дойдат по местата. Не се съмнявайте в това.

В заключение ще кажа – seo-то не е нищо трудно, извънземно или невъзможно. Затова не се старайте да го превръщате в такова. Просто оставете чука и вземете четката.

Добави коментар по удобен за теб начин :)

Loading Facebook Comments ...

4 Responses to Еволюцията в SEO

 1. netmaniac казва:

  Браво! Не е загуба на време и явно нямаш нужда от творческа пауза, за да напишеш нещо готино и лесно разбираемо. Както всичко, така и seo-то е нещо, което се променя и развива непрестанно. А мисълта и изводите идват с всяка дума от статията. Поздрави!

 2. Roshi казва:

  Истината е че „Гугъла“ от много мислене и пресмятане хвана деменция и вече за нищо не става 😀

 3. Хахахаха. Храната Пешо само така.
  Напълно си прав. Вече е по-тегаво, има някои стари хватки, които действат, но повечето са рисковани и то доста. Аз например за един проект рискувах и спечелих после, но не мисля да оставям нещата без бранд линкове. 🙂 Основният ресурс на SEO-то е неговия ум, а на е скрейпбокс и сеонюк 🙂

  • Петър казва:

   Я гледай какви прозрения съм имал още преди първия пингвин :D:D:D

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Да не си бот? *

Предишна публикация:
Да накараме AdSense да показва релевантни реклами
Да накараме AdSense да показва по-релевантни реклами.

Със сигурност повечето от вас, които работят в сферата на Интернет маркетинга, са се сблъсквали с AdSense. Вече споменах за...

Затвори