5 SEO инструмента, без които не мога.

seo toolsЗа да провеждате успешни SEO кампании е от изключително голямо значение да имате добре подбрани инструменти, които да улесняват работата Ви и да внасят яснота в някои процеси.

Подбора им обикновено е труден и коства както време, така и ресурс за закупуване и тестване на различни софтуери.

В тази публикация ще опиша топ инструментите, които ползвам всеки ден и без които бих се лутал на сляпо без да имам ясното какво точно правя. Не смятам да ги описвам на дълго и на широко, както в публикацията за Google Webmaster Tools поради простата причина, че тези инструменти имат достатъчно добре представени ръководства за работата с тях, а и не са толкова комплицирани като инструмента на Google.

1. MajesticSEO

majesticseo

Един превъзходен онлайн SEO инструмент. Като повечето хубави неща, обаче, инструмента е платен.

MajesticSEO е едно от малкото неща, които имат право да теглят пари от картата ми и сами да си подновяват абонаментите. И определено има за какво.

Топ функции:

 1. Посредством инструмента можете да видите колко линка имате, откъде, с какъв anchor текст и т.н.
 2. Можете да видите новите и отпадналите линкове към сайтовете си.
 3. Инструмента показва anchor текст диверсификацията, т.е. за коя дума по колко линка има, като това е изобразено в процентно съотношение.
 4. Вид на линковете (do- и no-follow), както и тип (линк, картинка и т.н.).
 5. Линковете към отделните страници, т.е. към коя страница колко и какви линкове сочат.
 6. И куп други полезни благинки.

Аз лични намирам за много полезни двата своеобразни показателя за определянето на силата на връзките – Citation Flow (CF) и Trust Flow (TF). Смятам, че са много по-достоверни от подобните им в OSE (PA и DA) и в Ahrefs (UR и DR). Винаги гледам първо тях и им се доверявам повече отколкото на тези в конкурентните им инструменти.

Лошото е, че цената не е толкова малка – около 40 евро на месец, но ползите, които ми носи инструмента напълно оправдават тази ежемесечна инвестиция.

Инструмента може да намерите на този адрес.

2. Market Samurai

market sammurai

Топ инструмент, от който се възползвам всекидневно. Цената за софтуера е $149, като хубавото е, че се заплаща еднократно. Това, което дава инструмента е много и тази цена според мен дори е прекалено ниска за такъв tool.

При регистрацията получавате 7-дневен пробен период, през който можете да ползвате всички функции на програмата. Ако от формата за регистрация на „How did you hear about Market Samurai?“ изберете „Ed Dale – The Thirty Day Challenge“, то тестовия период ще бъде 39 дни, вместо една седмица.

Топ функции:

 1. Rank Tracker – може да следите позициите си за определени думи на неограничен брой сайтове. Тракера беше много готин и съм го ползвал дълго време, но за съжаление го направиха с доплащане и тогава спрях да го ползвам. В момента, освен че трябва да закупите софтуера, специално за използването на тракера се доплаща на база месечен абонамент.
 2. Keyword Research – инструмент, чрез който можете да намирате допълнителни ключови думи на база на основната Ви, като след това имате възможност да ги анализирате на база общ трафик, стойност на потребителите, конкуренция и колко е комерсиалността на думата, т.е. колко склонни са потребителите, които търсят по нея реално да купуват.
 3. SEO Competition – показва Ви конкуренцията в топ 10 от резултатите по дадена ключова дума.
 4. Domains – функцията намира подходящи за Вашия проект домейни, които са свободни за регистрация. Може да намира, както нови, така и домейни с показатели.
 5. Monetization – показва варианти за монетизиране на трафика към сайта Ви.
 6. Find Content – помага при намирането на съдържание за сайта Ви.
 7. Publish Content – спестява време, публикувайки съдържание по сайтовете Ви.
 8. Promotion – помага в link building-а.

Аз лично намирам повечето от опциите в инструмента за пълнеж, който не ми е необходим. Всъщност, ако трябва да съм честен, използвам само третата опция – „SEO Competition“.

Ето как изглежда тя:

market samurai 2

С едно кликване на мишката Ви, можете да получите детайли за първите 10 резултата в класирането на Google за определена ключова дума. Инструмента спестява много време при първоначалния анализ на конкуренцията, като Ви дава базова представа за трудността в нишата.

За показаните резултати се изобразяват следните показатели:

 1. DA – Възраст на домейна.
 2. PR – PageRank.
 3. CF – Citation Flow от MajesticSEO.
 4. TF – Trust Flow от MajesticSEO.
 5. IC – Брой страници в индекса.
 6. RDD – общия брой уникални домейни сочещи към целия сайт.
 7. RDP – общия брой уникални домейни сочещи към конкретната страница.
 8. BLP – броя линкове към конкретната страница, като не е включен брой на вътрешните линкове от самия сайт.
 9. BLD – общия брой линкове към всички страници в сайта.
 10. BLEG – линкове от .edu и .gov сайтове.
 11. DMZ – регистриран ли е сайта в DMOZ.
 12. YAH – регистриран ли е сайта в Yahoo! Directory.
 13. Title – има ли сайта ключовата дума в title тага на страницата.
 14. URL – има ли сайта ключовата дума в url адреса на страницата.
 15. Desc – има ли сайта ключовата дума в meta description тага на страницата.
 16. Head – има ли сайта ключовата дума в <h1>, <h2> и подобни тагове на страницата.

В заключение ще кажа, че това е един изключително user-friendly инструмент, който в рамките на 2 минути може да ми даде базова представа за конкуренцията и дали има изобщо смисъл да правя по-подробен анализ на нишата.

Все пак, разгледайте и другите опции, предлагани от софтуера. Може пък за Вас някоя от тях да се окаже доста полезна.

Може да изтеглите пробния период на Market Samurai от тук.

3. Crazy EGG

crazy egg

Защо правим SEO? Със сигурност не, за да се хвалим, че сме се класирали на топ позиции. Оптимизираме сайтовете си, за да привлечем трафик, който да превърнем в реални клиенти.

Crazy EGG не е точно SEO инструмент, но ни помага да подобрим конверсията на проектите си, като ни показва heatmap – карта, изобразяваща къде в сайта гледа в настоящия момент потребителя, кои страници разглежда, как скролва и съответно къде кликва с мишката.

На база на тези данни, можем да подобрим структурата на сайта си и да постигнем по-голяма конверсия в своите проекти. Лично аз, при някои сайтове съм увеличавал ROI с по 200-300 процента, което само по себе си е зашеметяваща цифра.

Отново, за наше съжаление, инструмента е платен. Има няколко варианта, като част от тях са доста евтини. Лично аз ползвам план „Plus“, който проследява 100 000 посещения на месец и може да следи до 50 страници едновременно. Цената е $588 годишно ($49/месец).

Линк към инструмента.

4. Определяйка

определяйка

Готин, полезен и бърз софтуер. И на всичкото отгоре – БЕЗПЛАТЕН!

Програмата прави масов анализ на показателите на неограничен брой сайтове едновременно. Показателите, за които може да Ви изведе стойност са:

 1. PageRank – на главния сайт и на определена страница.
 2. Показатели в Яндекс – тИЦ, тематика и др.
 3. Информация за сървъра, на който се намира сайта – държава, регион, IP и др.
 4. Информация за индекса – индексирани страници в Google и Yandex.
 5. Данни от Ahrefs – линкове към домейна и страницата, линкващи домейни, ключова дума, UR, DR и др.
 6. Индексация в каталози – дали сайта фигурира в DMOZ, Yahoo и YACA (Яндекс Каталог).
 7. Инфо от Solomono – брой връзки според инструмента.
 8. Данни от MajesticSEO – линкове, линкващи домейни, CF и TF.
 9. Информация за търсенията според SemRush.
 10. Данни от Moz (бившото Seo Moz) – PA, DA, линкове, домейни и др.
 11. Alexa Rank – ранк и линкове.
 12. И още десетки други показатели.

Съветвам Ви колкото се може по-скоро да свалите софтуера от официалния сайт и да го разучите. Със сигурност ще се окаже доста полезен за Вас. Не се подвеждайте по руския език на сайта. Програмата наистина е руска, но има и интерфейс на английски, така че ако не знаете езика, то може да го промените от настройките на софтуера.

5. CuteRank

cute rank

Малък, симпатичен rank tracker. Любимия за мен тракер. За почти всички от най-известните софтуери за определяне на позицията на сайт съм плащал, като впоследствие съм оставал разочарован от нещо. Дали от точността на данните, опциите, интерфейса, няма значение, важното е, че дълго време не можех да намеря качествена програма за определяне на позициите.

После попаднах на CuteRank – една страхотна програма, която върши точно това, което трябва да върши и го прави добре. Без излишни опции и глупости и в същото време гъвкава и с много възможности.

Топ опции:

 1. Качествено и точно определяне на позициите.
 2. Възможност за изготвяне на PDF, HTML или CSV доклади за клиент, с опция за брандиране на репорта.
 3. Възможност за schedule на обновяването на ранка, както и автоматично създаване на доклади.

Освен, че определя точно позициите има и изключително приятен интерфейс. Също така, знаем, че Google има защита срещу софтуери, като автоматично включва captcha при направата на повече заявки. В програмата този проблем е решен, като може да използвате някоя от следните опции:

 1. Проверка чрез proxy, както и възможност за добавяне и въртене на няколко проксита. Лично аз не ползвам този вариант, защото качествени проксита трудно се намират, а и може да не изведе много точни резултати.
 2. Проверка чрез забавяне. Благодарение на тази опция можете да определите времето за забавяне между заявките. Аз лично съм направил настройка за забавяне от 30 секунди между проверка на дума, както и допълнителни 6 минути изчакване на всеки 9 думи. Този вариант е доста бавен, като при мен тракера проверява по 7-8 часа заради количеството думи, които проследявам. Това не ми пречи изобщо. Просто в schedule-а му задавам да започва проверки в 12 през нощта и рано сутрин винаги имам свежи резултати.

Този готин инструмент можете да видите, ако последвате този линк.

Има както безплатна, така и платена версия. В безплатната има няколко ограничения. На първо място, не можете да изготвяте доклади. Второто ограничение е за броя проекти, като може да имате само един сайт, но с неограничено количество ключови думи, които да се проверяват.

В платената версия няма никакви ограничения, а цената е безобразно ниска – еднократно плащане от $59.95.

6. Заключение

Без правилно подбрани SEO инструменти, оптимизацията може да се окаже труден и бавен процес, който често пъти се оказва неуспешен.

В тази статия се опитах да опиша кратко и синтезирано инструментите, които използвам ежедневно. Мисля впоследствие да публикувам и други части на тази статия, където да опиша други полезни софтуери, които не ми се налага да ползвам толкова често.

Надявам се статията да Ви е била полезна и да споделите Вашите мнения в коментарите. Опишете и инструментите, които Вие ползвате 🙂

Добави коментар по удобен за теб начин :)

Loading Facebook Comments ...

2 Responses to 5 SEO инструмента, без които не мога.

 1. Добромир казва:

  А откъде се сменя езика на Определяйка, понеже изобщо не откривам?

  • Петър казва:

   Здравей! Сменя се от „Настройки“. На главния таб, който се появява, най-отдолу има едно поле „ЯзьIк интерфейса“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Да не си бот? *

Предишна публикация:
google webmaster tools
WMT – ръководство за експлоатация.

Webmaster Tools (WMT) е един страхотен инструмент на Google, който Ви позволява да видите информация за представянето на сайта Ви...

Затвори