Google Authorship – какво, как, защо?

google plusВ настоящата статия ще опиша какво точно представлява Google Authorship, как да го използваме и какви ползи ще ни донесе внедряването му в сайтът ни.

И така, нека започнем с описание какво точно е това. Google Authorship е система, която ви позволява да свържете съдържанието, което сте писали с вашият Google+ профил и да се верифицирате като негов автор.

Системата беше представена миналото лято, с пускането на Google+. На пресконференцията за обявяването на Authorship, Google заяви, че посредством нея ще могат по-ефективно да се борят със „скраперите” (крадците) на съдържание, които често си „взимат” текст и снимки от чужди сайтове, а в последствие дори се класират на по-предни позиции в serp-а от оригиналният автор.

Освен удостоверяването за авторство, за което говорих по-горе, чрез Authorship всеки автор има възможността да показва своя снимка в резултатите от търсенето на Google.

1. Как да покажем своя снимка в SERP-а?

Нека първо видим как изглеждат резултатите без използването на системата:

rezultat

За да добавите своята снимка, е необходимо да създадете свой профил в Google+ и да качите своя профилна снимка.

След това, отидете в „Редактиране на потребителския профил”, както е показано на долната снимка:

google plus

Следващата стъпка е в полето „Сътрудничи на” да въведете url-то на сайта, на който искате да показвате своя снимка в SERP-а:

contributor

Запишете промените. Сега трябва да сложите код в страницата на сайтът си, който да удостовери вашето авторство. Аз използвам ето този:

<link rel=“author“ href=“https://plus.google.com/цифрите от вашият профил“ />

Кодът се поставя някъде между двата <head> тага на страницата ви. Само ще отправя една забележка:

Незнайно защо, кавичките в кодът, който съм предоставил се преобразуват от латиница на кирилица и поради тази причина кодът спира да работи. За да получите желаният резултат, копирайте кодът и след това променете кавичките с такива на латиница.

След като сте готови с това е време да тествате дали всичко работи. За целта има специален инструмент на Google, който можете да откриете на: Rich Snippet Tool

Ако всичко изглежда така като на снимката отдолу, значи сте си свършили работата както трябва.

snippet testing

Ето го и финалният резултат:

serp result

Имайте предвид, че снимката ви не се появява веднага в резултатите. Няма точна прогноза за това кога ще се появи вашата снимка, всичко зависи от това през колко време Google обхожда страницaта ви и от това кога ще реши да отчете промените, които сте направили. При мен резултатът дойде след 6 дни. При някои хора обаче, промените не се отчитат с месеци. Затова, ако тестовият инструмент на Google ви показва всичко както трябва, то от вас се изисква единствено търпение до появата на резултата.

2. Какви ползи ще ни донесе участието в Google Authorship?

На първо място ще започна с ползите за seo оптимизацията. Най-вероятно Authorship никога няма да има същата тежест в seo-то, колкото една добре направена link building кампания. Дори в момента от Google твърдят, че Authorship не влияе по абсолютно никакъв начин на резултатите в serp-a.

Аз обаче, както и много други експерти, сме на мнение, че това влияе на класиранията. Също така смятам, че влиянието на Google Authorship постепенно ще се засилва.

В бъдеще, най-вероятно ще бъде изградена система, която дава ранк на самият автор, вместо на сайтът. Нали целта на Google е да се показват по-хубавите и релевантни страници на първи позиции? Тогава какъв по-добър начин има да се следи това, ако не с помощта на ранк на автора? Лесно е да се види, колко четен е даден автор, след като веднъж свърже сайтът си с Google+. Това може да стане чрез наблюдение на всичките „+1”, които са дадени за конкретен материал, това колко човека има в кръговете си авторът, респективно той самият в колко кръга присъства и т.н.

Така Google ще може много по-лесно да разпознава наистина качественото съдържание, което действително се чете от много хора и заслужава да бъде класирано на челни позиции.

На второ място, чрез удостоверено авторство и показване на снимка в резултатите, вие можете да постигнете и по-голяма посещаемост на сайтът си. Как става това ли? Много е просто. Подсъзнателно, в главата на всеки един потребител е заложено да търси достоверна информация. Фактът, че вие не криете самоличността си, а се показвате пред хората, вдъхва у тях доверие и ги кара да кликнат именно на вашата страница от всички резултати, които намират в SERP-a.

От друга страна, освен достоверността, в повечето кликвания на резултатът ви, роля играе и нещо друго – отличителността. Независимо дали сте на първа, втора или девета позиция, самата снимка и това, че вашият сайт се показва по различен начин от останалите, грабва вниманието на търсещия и се увеличава възможността той да кликне именно на вашата страница. Всичко това може да ви се струва като празни приказки, но повярвайте не е така. Вижте графиката от последните посещения на блогът, който четете в момента. Вижте какъв скок отбелязаха посещенията когато Google започна да показва снимката ми. Ръстът е огромен, защото аз разчитам предимно на посещения от търсачката и чрез добавянето на снимката ми, потребителите започнаха да забелязват сайта, въпреки че не е на първа позиция.

analytics

3. Какво значи Authorship за seo-то?

Лично аз много се вълнувам от цялата тази работа. Google Authorship позволява едно много по-лесно и ефективно налагане на собствен бранд. Също така, това вещае отварянето на една изцяла нова глава в seo-то, което ще стане веднага щом Google започнат да отделят по-сериозно внимание на това кой е писал статията и дали е известен сред читателите си.

Щом веднъж започне да се взима под по-сериозно внимание това, дали и колко даден автор се чете, то топ местата в serp-а ще бъдат много по-лесно достижими за хората, които действително предлагат някакво качество и помагат на хората чрез материалите, които пишат.

4. В заключение, какъв е моят съвет:

Независимо дали сте новак или ветеран в своята област, аз ви съветвам да използвате опциите, които ви дава Google. По всичко личи, че хората с име и бранд зад гърба си „прилапват” все повече и повече трафик, затова защо не започнете и вие? Вместо да седите зад маската на анонимността аз ви съветвам да разкриете своята идентичност и да започнете да налагате името и марката си като бранд. Google Authorship може да ви помогне лесно да направите това в Интернет пространството.

Аз действително вярвам, че сме в началото на една нова епоха за seo-то, която завинаги ще промени оптимизацията. Разбира се, има още доста време докато това се случи, но защо не се подготвите от рано?

Добави коментар по удобен за теб начин :)

Loading Facebook Comments ...

26 Responses to Google Authorship – какво, как, защо?

 1. Добре написан материал, както винаги. Благодарение на статията ти те добавих в кръговете си в Google plus 🙂

 2. Как ме изпревари, а точно си мислех да пиша едно ръководство, ама има време :)) BTW един съвет, който може би не си отчел – Колко е важна самата снимка, като „professional look“…хората обичат опаковки 🙂

  • Петър казва:

   Принципно да, по-добре ще е една снимка на професионален фон, с костюм, прическа и т.н. да се сложи. Не като моята.

   И все пак каквато и да сложиш ще е по-добре, отколкото да остане без снимка според мен.

 3. Благовест Пармаков казва:

  Интересното е, че при мен както винаги става по трудния начин…. В случая не става…. следвам всяка стъпка за авторство и пак не излзиа снимката дори с тестовия инструмент…

  • Петър казва:

   Хм, интересна работа. Опитай отново всичко както съм го описал стъпка по стъпка. За този блог направих точно това и нещата станаха. Можеш на тестовия инструмент от „Examples“ да избереш „Authorship“. Ако започне там да показва снимката ти, то значи всичко е наред по кода и само трябва да изчакаш докато Google вземе под внимание промяната.

 4. Все повече ще влияе авторството и колкото по-рано го изградим толкова по-добре ще бъде после. Браво за статията

 5. Вискяр казва:

  При мен не щя да захапе с кода, който си показал в статията.
  От гугъла изрових следния код

  Google

  с който захапа.
  Но нещо не ми харесва мутрата и не показва снимката. ;(

 6. Блинки казва:

  Много интересна статия. Тези дни ще пробвам с 2 сайта и силно се надявам да зацепи още в началото. Но като гледам щом се е получило с твоя WP, няма начин и с другите да не се получи. Има ли някакво време преди да се покаже и в превюто, както го даде за пример или там веднага го дава. Мерси.

  Някой някакви проблеми да среща с интеграцията?

 7. Стефан казва:

  A някой има ли наблюдения дали може да се използва лого за снимка? Принципно може да си сложиш за заглавна снимка и лого… въпросът е дали ще завърши с шамар от страна на биг брадър?

 8. Петър казва:

  Вискяр, при един познат не захапа кода, защото при копирането, транслитерира кавичките на латиница 🙂 Пробвай да ги замениш.

  Блинки, когато сложиш кода, в превюто веднага се появява резултатът и можеш да видиш дали си сложил правилно кода или не. После остава само да чакаш 🙂

  Стефан, можеш да сложиш каквато искаш снимка и тя ще се покаже. Вече дали е забранено това от тях, не съм компетентен да кажа.

  • При мен стана едва когато предложих на гошо читава снимка. Дори при ъплойда той изрази съмнение, че снимката е на човек, но след няколко дни размисъл се съгласи.

 9. В. Димитров казва:

  А в кой файл трябва да поставя кода? Слагам го в header.php, променям кавичките и … нищо 🙂

 10. В. Димитров казва:

  Оправих се! Просто преместих кога по-нагоре във файла и нещата станаха без никакво логично обяснение 🙂

  Поздрави и благодаря за полезната статия.

  • Петър казва:

   Радвам се, че си се оправил. Просто трябва да е преди края на head секцията и при останалите редове от неговия тип – „link=rel“. 🙂

 11. Адо казва:

  Благодаря! виждал съм този метод в en сайтове и т.н. но тва че си сетил и на БГ да ни го предоставиш е голям респект за теб! 🙂 При мен е потвърдено. Остава само да чакам.

 12. Владимир казва:

  Много добра статия, Петър. Както каза В.Димитров, наистина има значение къде ще се сложи линква в head. При мен проработи едва, когато сложих линка точно преди , така че пробвайте с няколко местения, ако не стане от първия път.

 13. илко груев казва:

  И според мен авторството ще се превръща във важен критерий – изобщо за интернет и ще има динамично развитие. Дори и да е значимо само в системата на Гугъл, това е достатъчно, за да не се пренебрегва.
  А авторството има най-вече линча и емоционална значимост.
  За мен тази тема не беше приоритетна през последната година, но в края ѝ намерих време и желание да я преосмисля.

 14. Н. Христова казва:

  Разбирачо, нямаш идея колко си полезен и практичен. Изградих новият си сайт по твоите напътствия. Голяма борба падна с авторството на гугъл, /аз съм пълна невежа в тези работи/ но днес се справих, пак благодарение на теб. Благодаря на квадрат! Пожелавам си да мога някой ден да ангажирам твоят талант в мои проекти. Пиши по-конкретни неща които предлагаш като услуги срещу заплащане, аз ще съм ти клиентка.

 15. Пфф, бях сигурен, че някъде съм чел точно описание как се задава Google Authorship за сайт… Но като не си спомнях къде е? Добре, че беше Адо да ми покаже.
  Пепи благодаря за подробното обяснение! Ще ми свърши идеална работа.

 16. migg казва:

  Ауторшипа може да стане и чрез e-mail на съответния сайт т.е. mail@domain.com, аз така го направих.
  И по 2та начина става
  Официален линк plus.google.com/authorship
  Благодаря на автора за идеята и помощта.
  Полезна тема as always!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Да не си бот? *

Предишна публикация:
link building
9 иновативни link building идеи

Както казват някои хора – линковете са горивото за една страница. Независимо от това колко е добър сайтът ви и...

Затвори