39 грешки в link building-а.

link building mistakesЛинковете са били, са и ще бъдат съставката, без която вашия сайт няма да може да се класира. Независимо колко социални сигнали имате или колко добро on-page SEO правите, в момента класирането без линкове е невъзможно. Особено в по-трудните ниши.

Като се стигне до link building обаче, много хора започват да се плашат от тази дейност и именно това ги кара да правят някои много груби грешки.

В тази статия ще изброя някои от най-често срещаните от тях.

1. Прекалено много линкове с exact anchor.

Разбирам, че искате да се класирате по „трамвай” на първо място, но граденето единствено на линкове с anchor текст „трамвай” е изключително грешно и бързо може да ви доведе до наказание.  Диверсифицирайте anchor текстовете си.

2. Малко синоними към главния anchor.

Използвайте синоними на главната си ключова дума. Ако искате да сте номер едно по „царевица”, то линквайте и с ключови думи като „кукуруз”, „мамул” и т.н.

3. Малко често срещани думи.

С цел link building кампанията ви да изглежда по-натурална, слагайте и линкове с anchor като „натисни тук”, „посети сайта”, „източник” и т.н.

4. Недостатъчно споменаване на бранда ви в линковете.

Бранда ще е играе все по-важна роля в класирането в Google оттук-нататък. Гледайте да имате доволно количество връзки, чиито anchor текст е бранда на сайта ви, фирмата и т.н.

5. Малко социални сигнали.

Социалните сигнали засилват все повече и повече влиянието си върху класирането ви в Google. Освен това, сайтове като Facebook, Google+ и т.н. ви дават и линк. Не го подценявайте.

6. Прекалено много купени линкове.

Епохата, в която можеше да се класирате само с купени връзки отмина. Е, може да купите някой и друг линк, но не прекалявайте.

7. Разменяте линкове.

Много груба грешка. Наистина размяната на линкове може да ви изгради контакти с различни блогъри, да ви докара трафик и куп други благинки, но по отношение на оптимизацията, размяната на линкове не води до нищо хубаво.

8. Прекалено малко no-follow линкове.

Трябва да имате и no-follow връзки. Доста ненатурално изглежда всичките ви линкове да са do-follow, не мислите ли?

9. Качествени линкове – лош anchor. Нискокачествени линкове – основен anchor.

Често срещана и много груба грешка. Много хора не подбират къде какъв anchor текст да ползват и много от тях в нискокачествени сайтове поставят главния си anchor, а в наистина качествени и авторитетни сайтове слагат нещо просто ей така.

10. Няма alt ако линквате през картинка.

Ако имате линк от картинка, то добавянето на alt текст с ключовата ви думи може да донесе много, много хубав резултат.

11. Много линкове от нерелевантни сайтове.

Да, няма нищо лошо тук-там да имате линк от нерелевантен на вашия сайт. Няма и нищо подозрително. Но отново – не прекалявайте. Не може да слагате връзки, в който сайт ви попадне.

12. Взимате линкове от сайтове с тонове изходящи връзки.

Гледайте колко изходящи връзки има сайта, от който линквате. Ако са прекалено много, то ефекта за вас ще е нулев и ще е по-добре да прескочите сайта.

13. Слагате линкове в страници, които ботовете не намират.

Проверете дали страницата, на която ще се появи линка ви може да бъде индексирана от ботовете на търсачките.

14. Прекалено много директории, каталози, социални мрежи и т.н.

Линкове от такива сайтове не са толкова лоши колкото напоследък ги описват. Само че действайте умерено с добавянето в тях. Такива сайтове просто са нерелевантни и са с прекалено много изходящи връзки. Въпреки това, ако ги ползвате разумно, ще има положителен ефект за сайта ви.

15. Линкове само от сайтове с висок PR.

Да, всеки иска линкове от сайтове с висок PR. Но ако имате линкове само от такива места, то нещата започват да изглеждат подозрителни.

16. Много линкове за кратък период.

Съсредоточете се в link building кампанията си и градете линкове постоянно и по малко. Вместо да добавите 50 линка за един ден, по-добре добавяйте по 5 линка в продължение на 10 дни.

17. Използване на услуги за bulk линкове.

Услуги, каквито се предлагат във Fiverr, за 1000 линка с PR 9… не, няма какво да говоря за тях. Просто ги забравете.

18. Добавяне на линкове в сайтове с наказание.

Това може да ви причини известна вреда. Проверявайте сайтовете, от които слагате връзки дали нямат наложено наказание. Било то Панда, Пингвин или каквото и да е.

19. Линкване от блог мрежи.

Забравете ги. Google много обича да хваща и банва цели блог мрежи. Тактиката е много рискова и може да линквате от такива блог мрежи само ако са си лично ваши и само за ваше ползване.

20. Само линкове във footer-а.

Не може да разчитате само на footer или sitewide линкове. Трябва да имате и връзки от самото съдържание на страници.

21. Не сте постоянни.

Не може да правите един месец link building и после да спрете за два. Граденето на връзки е непрекъснат процес, който не бива да спира. Дори да сте постигнали желания резултат, продължете да си осигурявате връзки.

22. Очаквате бързи резултати.

В SEO нищо не се случва бързо. Развийте една стратегия и се придържайте към нея. Това, че от два месеца градите линкове и не сте класирани първи, не значи, че трябва да се откажете или да платите на някого да ви набави 10 000 линка.

23. Много спам линкове.

Да оспамиш някъде не е толкова лошо и пагубно. Проблема е когато имате твърде много спам линкове, например от коментари, постове във форуми и т.н. Ограничавайте се.

24. Линквате страница с www., а сайта ви е без.

Много, много груба грешка, която доста хора допускат. Ако сайта ви се зарежда без www. в браузъра, то няма смисъл да линквате с него. Важи и обратното.

25. Нерелевантен anchor на обкръжаващия текст.

Груба грешка. Не може да пишете за детски играчки и изведнъж да сложите линк с anchor “смартфони”. Това ще донесе само негативи. Anchor-ите ви трябва да са релевантни на съдържанието, от което линкват.

26. Линкове от едни и същи източници.

Не градете линкове от едни и същи източници. Например не може да се класирате ако правите линкове само от директории за сайтове. Използвайте много различни източници на връзки и ги разменяйте.

27. Линкове от сайтова с еднакъв C-Block адрес.

Няма да се впускам в широки обяснения. C-Block адреса се формира по следния начин, ако имате едно IP, то се разделя на AAA.BBB.CCC.DDD, като “CCC” е вашия C-Block адрес. Сайтовете, които имат същия C-Block се наричат ваши съседи. Това обикновено са сайтове разположени на същия сървър като вашия. Прекалено много линкове от сайтове с един и същ C-Block хвърля подозрения за използване на блог мрежа. Внимавайте сайтовете, от които линквате с какво IP са и ако правите сателити, ползвайте различни IP адреси.

28. Агресивно линкване.

Не правете агресивен link building. Ако страницата ви е нова, то изчакайте малко да се индексира, после започнете с по 2-3 линка на ден и постепенно увеличавайте. Не може да хванете нов сайт и да му набавяте по 100 линка на ден. Изглежда неестествено и определено не е добра идея.

Същото важи и за стари сайтове, към които досега не са изграждани връзки.

29. Прекалено много гост блогване.

Да, гост блогването е много готина тактика, но не разчитайте само на нея и не прекалявайте с гост постовете. Google напоследък започва да ги гледа под лупа.

30. Не сте креативни.

В Link building-а е най-важно да сте постоянни. Второто по важност нещо е да сте креативни, за да може да намирате ново поле за действие и да може да си набавяте повече и повече връзки. Мислете „outside the box”.

31. Една дума в anchor текста.

Много хора градят линкове с по една дума в anchor-а. Изключително грешно. Трябва да имате линкове както с по една дума, така и с цели фрази.

32. Фокусирате се на количеството, а не качеството.

При връзките е най-важен източника, от който идват те. По-добре един качествен линк, отколкото 10 нискокачествени.

33. Линквате само началната страница.

Много грешна стратегия. Трябва да се гради link building и на вътрешните страници на всеки сайт.

34. Спирате link building-а.

Това е един постоянен процес. Дори вече да сте на първо място, не спирайте да градите линкове. Може малко да ги намалите, но не спирайте напълно.

35. Автоматичен събмит.

Каквото и да ви обещават, бягайте далеч от софтуери за автоматично добавяне. Няма значение какви са и колко струват, просто си приберете парите в джоба и ги подминете.

36. Не правите 2-nd tier.

Градете линкове към вашите линкове. По този начин ще ги засилите и те ще носят по-голяма тежест на сайта ви. Процеса е неприятен и отнема време, но резултатите от него са страхотни.

37. Слагате скрити линкове.

Толкова update-и на Google вече минаха. Панда, Пингвин, неестествени връзки… въпреки това, много хора продължават да слагат скрити линкове по страници. Забравете тази тактика.

38. Очаквате бързи резултати.

Link building-а е най-бавното нещо от цялата оптимизация. Бъдете търпеливи.

39. Паникьосвате се когато ви падне класирането.

Ако всичко по link building кампанията ви е наред, дори Google да ви срине позициите за ден-два, няма нищо страшно. Доста често ги възстановява дори с някакъв плюс. Не се отчайвайте ако ви падне класирането и не спирайте link building-а. Ако всичко по кампанията ви е наред, то резултатите ще се възстановят.

Тази статия беше написана за съвсем начинаещи с някои много базови съвети. Въпреки това и по-опитните от нас е добре да си припомнят азбуката, защото често се увличаме в link building-а и допускаме някои от тези базови грешки.

Надявам се публикацията да ви е била полезна и да споделите нещо и от вас в коментарите.

Добави коментар по удобен за теб начин :)

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Да не си бот? *

Предишна публикация:
co-citation
Co-Citation и Co-Occurrence

SEO-то, което познаваме е минало. Замина си още с появата на първия Пингвин алгоритъм, но много оптимизатори така и не...

Затвори