Инструмент за премахване на нежелани линкове

google disavow linksСлед всички update-и през последните седмици, най-накрая от Google се появи и нещо, което може би ще бъде в полза на seo оптимизаторите.

На 16.10.2012 г., на конференция в Pubcon, Matt Cutts обяви официално пускането на инструмент, чрез който всеки потребител може да помоли Google да не взима под внимание определени линкове.

Инструментът се намира на адрес: Google Disavow Links

Ръководителят на отдела за борба със спама в Google, изрично подчерта, че новореализираният инструмент трябва да бъде използван с повишено внимание. Също така, съобщи, че е най-добре да се свържете със собствениците на сайтовете, където са нежеланите линкове и да ги помолите да ги премахнат. Ако останат връзки, до които нямате достъп и контрол, само тогава се препоръчва да се възползвате от функциите на този инструмент.

Използването на този tool е лесно. Нека хвърлим едно око на началната страница:

disavow links

Както може би сте забелязали, сайтът ви трябва да бъде свързан с „Google Webmaster Tools“, за да получите достъп до функцията. На първия екран трябва да изберем сайт, на който искаме да изчистим нежеланите връзки. На следващата стъпка имаме предупреждение, което гласи:

Това е сложна функция и трябва да се използва с повишено внимание. Ако не я използвате правилно, тази функция може да навреди на представянето на сайтът ви в резултатите за търсене на Google. Ние препоръчваме да използвате функцията само ако смятате, че имате обратни връзки, за които може да се счита, че са спам, изкуствени или с ниско качество и ако сте сигурни, че тези връзки ви вредят.

След като изчетем това предупреждение, идва времето да качим файл, който съдържа нежеланите връзки:

remove links

Отново виждаме същото предупреждение, както и поле за качването на файла. Синтаксисът, който трябва да използваме е следният:

domain:spamela-anderson.com

Тук, след „domain:“, напишете името на сайта, където са поместени връзките ви. Това ще окаже влияние на абсолютно всяка страница от посоченият сайт, която съдържа ваша връзка. Има и друг вариант:

http://www.spamela-anderson.com/page1.html
http://www.spamela-anderson.com/page2.html
http://www.spamela-anderson.com/page3.html
Горепосоченият код ще елиминира връзки само на конкретно посочените страници.
Какво трябва да имаме предвид (посочените неща по-долу са според официалната информация, изнесена от Google):
 1. Google вярват на собствената си преценка, т.е. ако сметнат, може да продължат да отчитат някой линк, който вие сте им изпратили.
 2. Отчитането и елиминирането на връзките от каченият файл, може да отнеме до няколко седмици.
 3. Не можете да качвате повече от един файл в този инструмент. Ако искате да добавите или премахнете връзки от него, трябва първо да го изтеглите, след това да направите промените и после да го качите наново.
 4. Има лимит за големината на файла. Максимално допустимият размер е 2MB.
Ето го и официалното видео за новият инструмент:

Какво ще кажете за това нововъведение? Определено ако прави това, което действително е описано, то ще успее да помогне на доста от хората, които са пострадали от „Penguin Update-a“. Аз лично подхождам с известни резерви към новият инструмент, но със сигурност ще го пробвам, за да видя резултатите.

Добави коментар по удобен за теб начин :)

Loading Facebook Comments ...

11 Responses to Инструмент за премахване на нежелани линкове

 1. Чудесно обяснение за новия инструмент. Със сигурност това ще свърши работа ако работи така както би следвало.

 2. Сашо казва:

  Супер, отдавна чаках такъв инструмент. Дано да има реална полза от него 🙂

 3. Костадин казва:

  Много полезен инструмент определено.
  Най-после има начин как да се борим с нежеланите линкове, изпратени от конкуренцията.

 4. Теодор казва:

  Супер полезен инструмент. Само защо трябваше толкова сайтове да изгорят от черно сео на конкуренцията, а не пуснаха инструмента и ъпдейта едновременно. Въпреки това е добър тул. Интересно ми е на мен и на колегата Стан Колев, ако няколко сайта премахнат връзките си от даден сайт донор, дали последния ще бъде сметнат за спам сайт? Логично е, нали?

 5. Блинки казва:

  Много добра статия. Както всички, така и аз след като видя първи коментари за действието му ще го пробвам. Вярвам, че са го направили с цел да подобри всичко, което е негатив за сайта (от към бек линкове), но и в същото време ми се иска да мине малко време за да узрее продукта им. Не е казано, че трябва всички да се юрнем да го ползваме, нали? 🙂

 6. Петър казва:

  Благодаря на всички за коментарите! 🙂

  Към Тодор – това е една от причините, поради които съм резервиран към tool-a. Сега може би както оптимизацията премина на ново ниво след последните ъпдейти, така и негативното seo най-вероятно ще стане по-деликатна работа.

  Според мен, появата на този инструмент не е насочена към потребителят, а просто по този начин ще поднасяме „на тепсия“ спамерските сайтове в лапите на Google.

 7. Жени казва:

  Статията е наистина много добра, а този инструмент може да бъде както много полезен, така и много опасен. Важното е да се оценят качеството на линковете и преди всичко да се използва само при спам.

 8. Teodor казва:

  Здрасти Петър. Да и аз мисля, че може да се окаже голяма хранилка със спам сайтове това. Например, ако се бориш за някаква тегава дума и вървиш по линковия профил на конкурента, гледаш от къде има линкове и се сдобиваш с необходимия брой. Ако обаче конкурента го клъвне пингвина и той обяви някои сайтове за спамерси и ти изчезваш с него.

  • Петър казва:

   Е, то не трябва да го следваш на 100%. 🙂 Ако добавяш само в хубави и качествени сайтове, то колкото и да ги репортват не би трябвало да има проблем за тях.

   Иначе е поредният инструмент, с който си улесняват работата, това се вижда отдалече. Сега ще изчезнат още content ферми и нискокачествени спамилки. В общи линии, seo-то и специално линк билдингът премина на едно съвършено ново ниво през изминалата година.

 9. Ивайло казва:

  Статията може да е стара, но е твърде актуална, след последните изпълнения на Гошо. Въпроса ми е следния: Имаш ли наблюдения дали този инструмент действително вади сайт от пингвин наказание? Изрових целия бг интернет, но никъде не намерих категоричен отговор по темата. Никой никъде не се е похвалил, че благодарение на този тул си е извадил сайта… Което е странно. Сега се чудя дали да го ползвам или не!?

  Поздрави и благодаря за вниманието

  • Петър казва:

   Здравей, не съм ползвал инструмента конкретно с цел вадене на сайт от Пингвин. Смятам обаче, че може да е полезен донякъде.

   Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Да не си бот? *

Предишна публикация:
weather report
Днес ще бъде мрачно, с превалявания.

Вчера, на 28-ми септември 2012 година, денят ми започна както обикновено. Дори по-хубаво от обикновено, защото бях решил да се...

Затвори