В търсене на перфектното заглавие.

Днес ще се върнем в първи клас. Започнахме със сложни неща като направа на микро нишов сайт, съвети за on-page оптимизация и т.н., а не разгледахме най-базовите такива. Както се казва по нашенски, сложихме телето пред вола.

Каква оптимизация можем да направим без правилно заглавие? Отговорът е АБСОЛЮТНО НИКАКВА! Това е едно от основните неща, защото заглавието, което пишем определя за какво е страницата и в голяма степен от него Google се ориентира за съдържанието на сайта. Така то се превръща в един от основните seo елементи и със сигурност заслужава да му се отдели една специална статия.

1. Как да зададем заглавие на страницата си?

За тази цел има един много прост html таг. Той изглежда по следният начин:

<title>Заглавието на вашата страница.</title>

Този малък код трябва да се разположи в <head> секцията на страницата ви. Елементарно е.

2. Изисквания за title тага с оглед по-доброто SEO.

 1. Дължина – заглавието може да е между 5 и 12 думи, но не бива да е по-дълго от 70 символа (плюс интервалите).
 2. Разположение на ключовите думи. Те трябва да са разположени в низходящ ред, като започнете от най-важните и преминете към по-маловажните.
 3. Разделяне на ключовите думи. Добре е те да се разделят посредством символа “|”. Не ги разделяйте с точки, запетаи и т.н., освен ако тези символи не са заложени в самата дума или фраза.
 4. Без изречения. Използвайте прости думи, избягвайте да пишете изречения в заглавието.
 5. Името на фирмата. Ако то не съдържа ключовите ви думи, сложете го най-отзад. Някои биха ви препоръчали да го махнете изцяло, но така няма да можете да наложите по никакъв начин своя бранд.
 6. Без повторения. Не повтаряйте заглавията. Всяка страница си е напълно самостоятелна с различно съдържание и се нуждае от свое собствено заглавие.
 7. Заглавието трябва да е релевантно на страницата. Ако имате сайт или магазин за играчки, не можете на страницата „За нас” да сложите заглавие „Плюшени играчки”.

Ето няколко примера за добри заглавия:

Име на страницата | Ключови думи | Име на фирмата

Или:

Ключови думи | Име на страницата | Име на фирмата

3. Google сменя заглавията.

Да, правилно прочетохте, ако търсачката не хареса заглавието ви, може да го подмени с такова, каквото си хареса. За да се предпазите от това, използвайте заглавия, които са:

 1. Релевантни на страницата.
 2. Описващи съдържанието.
 3. Кратки, точни и ясни.
 4. Да не бъдат претрупани с ключови думи и фрази.

4. Да избегнем заглавие претрупано с ключови думи.

Нека продължим с примера с плюшените играчки. Сигурно сте забелязвали претрупани заглавия, многократно повтарящи ключовите си думи, заглавия от типа:

Плюшени играчки | Детски играчки | Играчки за деца | Играчки, играчки, играчки | Ултра мега брандабъл къмпани нейм | Играчки

Това е много, много лошо заглавие. Би трябвало да изглежда по следният начин:

Плюшени детски играчки | Играчки | Име на фирмата

Както виждате сега заглавието ни е кратко. В първата част то съдържа основните ключови думи, във втората описва за какво е страницата, а на последно място представяме и брандираме фирмата, предлагаща въпросните играчки.

Ето такива заглавия харесва Google. Кратки, точни и ясни. С това приключваме със заглавията от гледна точка на seo-то.

5. През погледа на потребителят.

Нека ви представя малко по-различна гледна точка, която обикновено всички оптимизатори забравят и избягват. Можете да видите заглавието на страницата както тук:

Така и тук:

Това е потребителската гледна точка. Идеята е, че не само Google вижда заглавието, но и човекът, който търси или се намира в сайтът ви. Ако заглавието не е насочено И КЪМ потребителят, рискувате той да не го забележи. Каква полза бихте имали ако сте първи по определена ключова дума, а в същото време заради лошото заглавие никой не иска да кликне на страницата ви? Поставете се за малко от другата страна. Вие сте родител, който е обиколил всички магазини, но е намерил само скапани и грозни играчки. Искате да намерите нещо много хубаво и уникално защото рожбата ви празнува своят рожден ден. След като не сте намерили нищо, опирате до Google. При търсене ви излизат няколко заглавия, като в топ 3 са:

 1. Играчки, плюшени, детски – Magazin.nehsto.si
 2. Detski igra4ki, plusheni, плюшени, плю6ени, децки, детски, игра4ки
 3. Плюшени детски играчки | Играчки | Магазин.бг

Кой резултат бихте кликнали? Ясно е, че това номер 3. Той е насочен не само към търсачката, но и към потребителят, тъй като описва правилно какво би могъл да намери човек като влезе в сайта. В същото време в погледа се набива името на магазина и ако търсещият остане доволен от вашият сайт е твърде вероятно да ви потърси отново само по името на вашият магазин. Така освен една единствена случайна продажба, вие можете да намерите нов и лоялен клиент, който да се връща отново или да ви препоръча на познати и приятели.

С оглед на изброените неща става ясно, че изборът и написването на заглавие е нещо есенциално, което играе ключова и решаваща роля в това, как и дали сайтът ви ще се класира в Google и дали въобще ще кликне някой на него след като го види като резултат. Не подценявайте заглавията защото доста често, именно те са точката,  в която грешат оптимизаторите и това им пречи да превърнат посетителите си в купувачи, а своят сайт в печеливш бизнес.

Добави коментар по удобен за теб начин :)

Loading Facebook Comments ...

3 Responses to В търсене на перфектното заглавие.

 1. Здравейте, според мен, в заглавието 2 еднакви думи никога не трябва да стоят една до друга, както си дал в примера си: „Плюшени детски играчки | Играчки | Име на фирмата“, по правилно би било: „Играчки за деца | плюшени играчки | Име на фирмата“ 🙂

  • Петър казва:

   Прав сте, наистина. Не би трябвало да представлява сериозен проблем, но действително не е хубаво. 🙂

 2. Виктория казва:

  Втората полезна статия, която прочетох тук. Браво!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Да не си бот? *

Предишна публикация:
Създаване на микро нишов уеб сайт

1. Въведение в микро нишовите сайтове В това практическо ръководство ще опиша в няколко поредни статии, стъпките, чрез които да...

Затвори