Планирайте думите си.

keyword plannerВ началото на лятото, Google официално обявиха, че ще закрият своя инструмент за ключови думи, като ще го заместят с новия и подобрен Keyword Planner.

До скоро бяха налични и двата инструмента, но в началото на септември „Keyword Tool” си отиде официално и завинаги, като на разположение ни остана само новия Keyword Planner.

Блогът не е за реклама и няма да Ви занимавам с това какви са предимствата и недостатъците на инструмента за рекламодателите. Искам да опиша впечатленията си от него от SEO гледна точка и да направя едно базово ръководство за работа с tool-а. Знаете, че без правилното проучване на ключови думи, SEO проектът Ви е обречен на провал още преди да е стартирал. А един правилен анализ на думи, започва именно чрез инструмента на Google.

1. Първи впечатления.

1. Първото, на което обърнах внимание е, че новия инструмент не е публичен. До него имат достъп само лицата, регистрирани в AdWords. Преди Keyword Tool-а можеше да се ползва от всеки, като на нерегистрираните потребители не се показваха CPC на рекламите, но потребителите можеха да видят другата информация за ключовите думи.

2. Другото ново е, че няма сегментация по устройства. Много, много, много лоша новина. В стария инструмент, можехте да получите данни за търсенето от различни устройства – настолни компютри, телефони и таблети. Тази информация вече не можем да видим. Лошото е, че ако гоните добра конверсия или оптимизация, то техниките, които трябва да ползвате за мобилни устройства и PC-та са коренно различни. Вече като си изберем ключова дума, трябва да започнем на сляпо.

Въпреки това, за своите рекламодатели, Google дават възможността да избират пред какви устройства да се показва рекламата, но за хората провеждащи анализ на думи, това си остава голям удар.

3. Ако имате собствени списъци от ключови думи, то с Keyword Planner идва и една добра новина – вече всеки може да качва по-голям обем думи (до 10 000), които да проверява чрез инструмента.

4. Има разлика в търсенията за exact match съвпадения в стария ни и добре познат Keyword Tool и новия инструмент от Google. От компанията обясняват, че това е така, понеже в стария tool се показва информация само за търсения от лаптопи и декстоп компютри, докато в Keyword Planner се отчита и търсенето през мобилни устройства.

2. Обичате ли Exact match-a?

Пред десетки хора съм обяснявал разликата между broad, phrase и exact match. Въпреки това, за много потребители беше трудно да разберат кое точно трябва да изберат и защо при keyword research да се ползва именно exact match.

Знаем, че exact съвпаденията са най-точния източник на информация, а сега с новия keyword planner идва и една добра новина – вече има само EXACT MATCH съвпадения! Ура!

Уточнение: Въпреки, че Google показва само точните съвпадения, то пак остава поле за избор между broad, exact и phrase match. Можете да видите визуално опцията на долната картинка. Каквото и да изберете, това няма да повлияе на резултатите, които се показват. Това оказва влияние само на броя кликове и цената и то само ако добавите избраните ключови думи и стартирате рекламна кампания с тях.

broad phrase exact

3. Сега сме още по-таргетирани!

С новия инструмент, може да направим рекламата си и респективно анализа на думи още по-таргетирани. Погледнете изображението:

targeting

В стария инструмент, можехме да избираме глобално и локално (за определена държава) таргетиране.

В новия инструмент, освен държава, можем да изберем и населено място, за което Google да ни покаже резултати. И това не е всичко, с Keyword Planner можем да избираме и няколко места.

Например, в момента можем да изберем София, Пловдив и Варна и Google да ни даде информация за търсения, CPC и т.н. точно в тези градове.

Другото ново при таргетирането е, че можем да насочваме търсенията си за повече от един език.

4. Ново изобразяване на резултатите.

Вече има ново изобразяване на резултатите. Вижте снимката:

results

Както виждате, имаме два таба – “Ad group ideas” и “Keyword ideas”.

Първия таб ни показва резултатите, комбинирани в групи, като показва и общия брой търсения за всички думи в съответната група.

Втория таб ни показва ключовите думи самостоятелно, с информация за всяка една от тях:

keyword ideas

Google отново, както и в стария инструмент, лимитира броя на показаните резултати до 800.

5. Какво стана със сезонността?

В keyword research-а винаги е било важно да следим думите по колко пъти се търсят на месец, дали не са сезонни, временни мании и т.н.

Но в Keyword Tool-а, трендовете на търсене се изобразяваха много неясно за обикновения потребител.

С новия инструмент, можем да направим разбивка и да видим точния брой търсения по месец.

monthly searches

6. Различните филтри.

Keyword Planner запазва някои филтри при търсенето на ключови думи:

filters

Както виждате, може да избирате думи с по-малко или повече от “X” търсения на месец, средно CPC и конкуренция при рекламодателите.

Лошото е, че може да избирате само по една опция. Например в стария инструмент можехме да изберем дума с повече от 1000 търсения на месец и по-малко от 5000. Вече нямаме тази възможност. Трябва да изберем да се покажат резултати или с повече от 1000 търсения на месец или с по-малко от 5000.

7. Multiple keywords list.

Това е една нова и много готина опция, която ни липсваше в Keyword Tool. Чрез тази функция можем да комбинираме различни ключови думи без да се налага да ги въвеждаме една по една. Вижте пример:

multiple keywords list

Това ще ни покаже резултати за следните думи:

  • „купи хляб”
  • „поръчай хляб”
  • „купи мляко”
  • „поръчай мляко”

Определено в някои случаи тази опция е страхотна и би могла да Ви спести доста време.

8. В заключение.

Новия Keyword Planner има както своите плюсове, така и отрицателни страни. Ако искате да Ви кажа кой е по-добрия инструмент, то няма как да получите такъв отговор от мен. И двата имат, както предимства, така и недостатъци.

От гледна точка на рекламодател, съм впечатлен от новия инструмент и ми харесват всички възможности, които той ми предоставя.

От гледна точка на оптимизатор, провеждащ проучване на ключови думи, смятам, че Google са орязали някои добри опции, като са ни оставили едно малко по-ограничено поле за действие. Въпреки това Keyword Planner организира ключовите думи много по-ефективно и ни дава много нова и полезна информация за всяка една дума.

Лично на мен, стария инструмент ми допадаше много повече и ми вършеше по-добра работа. Него обаче вече го няма. Остава ни само да се приспособим към новите промени и да се научим да работим с новия инструмент.

Добави коментар по удобен за теб начин :)

Loading Facebook Comments ...

One Response to Планирайте думите си.

  1. Трабадур казва:

    Абе като цяло, много зле е този кийуърд планер. Отделно данните които дава за някои ключови думи са направо нереални.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Да не си бот? *

Предишна публикация:
link building mistakes
39 грешки в link building-а.

Линковете са били, са и ще бъдат съставката, без която вашия сайт няма да може да се класира. Независимо колко...

Затвори