Номинираните в BGSite 2012

СЛЕД КАТО ПРОЧЕТЕТЕ СТАТИЯТА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПОГЛЕДНЕТЕ И ИНТЕРВЮТО, КОЕТО ПРОВЕДОХ С ЖЮСТИН ТОМС ПО ТЕМАТА!

Днес реших да публикувам една тема, която се отклонява от това, за което пиша в блога.

Получавам доста писма от читатели, които ме хвалят за направата на този блог, като ме радва, че това което правя се оказва полезно за хората. Известното самочувствие, което придобих, ме накара да се включа за участие в престижния платен конкурс BGSite.

Вчера бяха определени претендентите за топ 3 в категория „Личен блог“, където участвах и аз самия. Въпреки огромното желание, което имах да съм сред тях, се оказа, че не съм сред номинираните. Не се почувствах добре от този факт, но си казах, че очевидно не съм най-добрият, какво да правя? 🙂 Реших, обаче да видя кои са сайтовете номинирани в нашата категория и кои са техните създатели.

Номинираните:

Ето ги и тях:

номинирани

Само да вмъкна, ако не можете да разчитате снимките от тук нататък, то просто кликнете върху тях, за да ги видите в уголемен вариант. Та, видяхме кои са номинираните. Нека сега видим чия собственост са те.

Блог номер 1:

Започвам с блогът на Иво Илиев, който можете да намерите тук: http://ivosiliev.com/

Погледнах „About“ страницата и се зачетох за авторът, ето го и него:

Хубаво пише човекът, но неприятната за мен изненада беше, че се оказа член на журито. Ето вижте:

Интересна работа… Е, добър е блогът така че защо не? Нека се състезава човекът, заслужил го е.

Блог номер 2:

Вторият блог е на Ана Динкова и се намира на адрес http://www.anadinkova.com/

Аз нямам представа коя е тя, но можете да я видите на тази снимка, заредена директно от личният и блог:

А относно самият сайт, погледнах WHOIS данните на домейна, за да видя коя е тази личност. За моя неочаквана изненада, обаче заварих това:

Домейнът е регистриран от Александър Богоявленски, който за още по-голяма за мен изненада също е член на журито. Вижте:

Блог номер 3:

Уау! Не знам какво става тук. Като видях тези двата резултата ми се прищя да погледна и третият сайт, „Момичетата от града“, намиращ се на адрес http://www.momichetataotgrada.com/

Реших отново да погледна WHOIS информацията:

Забележете email-а. Оказва се, че Лилия Георгиева работи в Ogilvy. Това е международна корпорация, браво на жената, че работи там от далечната 1995 година.

Оказа се, обаче, че и част от другите авторки работят там. Визирам Левена Лазарова, Косара Чигириева и Елица Павлович. Последната работи в Mindshare, което е Интернет звеното на Ogilvy.

И тук идва интересната част. Ако вярваме на този сайт, то се оказва, че Мартин Попов „изгражда и развива интернет отдел“ в Ogilvy, което го прави тясно свързан с „Момичетата от града“.

А сега идва интересното. Погледнете снимката:

Тук виждаме въпросният г-н Попов, прегърнат с Жюстин Томс, която е основател на „Фондация БГ Сайт“, от която се организира конкурсът. Можем да видим, че именно тя е основала фондацията в учредителният акт.

Нека сега видим и един коментар на г-н Попов относно бъдещето на статуетките:

А, почти щях да забравя. Мартин Попов е и член на журито на конкурса:

Доста интересни неща изскочиха, не мислите ли? Определено ме карат да се замисля дали ще си заплатя за участие догодина.

Коментарите оставям на вас. Знаете, че в блогът ви предоставям пълна свобода на словото, но имайте предвид, че обидни и нецензурирани коментари ще бъдат редактирани.

Pages: 1 2

Добави коментар по удобен за теб начин :)

Loading Facebook Comments ...

56 Responses to Номинираните в BGSite 2012

 1. alanfort казва:

  Мда, добро разследване, хич не ги обичам аз тея маркетинг специалисти и ПР-и.

 2. Грешка казва:

  Извод – не се поставяй в ситуация някой друг да те оценява. Гледай брояча – той е най-обективния показател за ценност на съдържанието ти.

 3. Стефан казва:

  Фондации, огранизации… много взеха да стават, всеки стана PR, маркетинг специалист, лектор аве с две думи дървен философ. Разследването не е нищо ново за хората в бранша, но за обикновения потребител би се сторило интересно.

 4. Прочети http://bgsite.org/concurs/technology/ – точка 1.8. От това над 60 членно жури, аз също познавам лично повече от 10 души. Прекалено е малък БГ пазара и бранша, че да нямаш връзка. Не виждам проблем в това, което си писал.

  • Петър казва:

   Е, и? Три от три са сайтове на журито. Не можете да ме убедите за липса на картел, нито за липса на пристрастност.

   САМИЯТ ФАКТ, че не се показват публично гласовете на журито и публиката е леко обезпокоителен 🙂

   • Петър, не съм от журито и нямам общо с конкурса (всъщност участвам с един сайт, който също не спечели), но доколкото помня може да видиш всеки един от журито за кой е гласувал. Всеки участник в журито подписва декларация, че няма да гласува за свързани с него сайтове и гласува за чужди сайтове. Айде преди да пишете глупости да вземета поне да прочетете правилата на конкурса а? 🙂

    • Петър казва:

     Изместваш темата. Гласовете не са публично достояние, това първо. Второ, ако един не гласува за сайтът си, то какво остава за останалите му шестдесет и няколко колеги. Няма да го подкрепят ли?

     Правилата са писани с вратички и се опитват да се крият зад тях.

     Та, преди да напишете, че съм обиден, не ме интересува статуетката или грамотата. Фактът, че влизат по над 100 човека на ден в блога, без да съм писал нищо, ми е достатъчен. 🙂

    • Иванов казва:

     айде и Фейсбук ЧЕНГЕТО се включи 😀 😀 – http://www.blitz.bg/news/article/118788

 5. alanfort казва:

  Лъжат и мажат, за трепане са тея…

 6. netmaniac казва:

  И как точно се очаква да се развиваш в тази „прекрасна“ страна … Извинете жури, ама ако големият въпрос е да лапнете малко парички и слава, поне можеше да се скриете малко! Според мен, най-обезпокоиелното в случая е, че явно не сте достатъчно компетентни за провеждане на подобен конкурс, а, за жалост, явно има хора, които търсят одобрението Ви. Искерно се надявам, че следващите стъпки, свързани с бъдещето на младите хора , ще бъдат предоставени в ръцете на хора, които не гълчат за разни псевдо признания.

 7. паришев казва:

  За пръв път чувам за конкурс, в който участва и самото жури. Според мен спокойно можеш да си търсиш парите обратно и занапред да си знаеш с подобни щуротии да не се захващаш.

 8. Ventsislav Vasilev казва:

  В конкурса BGsite се участва не толкова за наградта, а заради линка от авторитетния сайт, който вземаш с участитето ти.

  И след края на конкура ще можеш да видиш кой с каква оценка ти е писал за сайта, понякога разликата между 1 и 5 може да е само в няколко стотни.

  И между другото все още имаш шанс за наградата на публиката 🙂

  • Петър казва:

   Съжалявам, но за мен не си прав 🙂 Просто не е коректно да спонсорираш някой да раздава грамоти на приятели.

   Недопустимо е в платен конкурс да участва журито. Още по-недопустимо е хората да си плащат за участие и в същото време журито да обира наградите. А най-недопустимо е да плащаш за участие в конкурс, където победителите са предварително избрани, но се надявам тази догадка да не се окаже вярна.

 9. Реално погледнато не е нормално членове на журито да участват със свои проекти или да познават някой от участниците. Но в случая е необходимо да се уточни, че става дума за онлайн конкурс за сайтове. Браншът наистина не е голям и общо взето доста от хората в него се познават по един или друг начин.
  Остава единствено човек да вярва, че се оценява подобаващо, а не според познанства…

 10. Откакто прочетох условията за записване в конкурса ми се върти един коментар в главата, но е доста 18+, и ще го спестя тук. Не са псувни, спокойно! 😉 Не обичам псувните.
  Този конкурс доста е почерпил от конкурсите „Мис ала-бала“. :)))))))))
  И обяснението, че България е малка, та затова така се получавало, е точно в стил обяснение от депутат с репутация за рушветчийство.
  Никога не бих участвал в конкурс, в който трябва да си платя за участие.
  Това, че членовете на журито подписвали разни декларации, трудно ще мине и в детска градина.
  Конкурса е меркантилен, та се не трае!

 11. Samba казва:

  Имах си едно на ум за бг конкурсите ама си викам айде.. да се пробва. Ама това е неувладяно полжение! Журито да участва и да обира номинацийте и наградите е малко прекалено! Знаех че резултатите са манилупирани до някаква стен ама чак пък толкова.. Направо съм потресен честна дума…

 12. Жени казва:

  БГ ли е … не става. Не може хем да си жури хем да участваш, някак си не изглежда справедливо. Ако нямат участници да си го признаят, че то всяка година могат да правят нов блог и сами да си участват 🙂

 13. Павел казва:

  Ужасен и потресен съм! Търговци – тарикати! Никога вече не участвайте в тази пародия! Отврат и гнус!

 14. Venislav Nikolov казва:

  Поне един WhoIS Protector или нещо такова да си бяха взели за 10тина долара на година…

 15. Рошавия казва:

  Добре дошъл в шарения свят на българския интернет. Щастие за теб е че не са те класирали, поне ще си спестиш церемонията по награждаването, люпенето на семки, полагащи се на всички класирани и хвърлянето на шлюпките по пода. Но какъвто ни уеб-а, такива ни и семките и люпещите.

 16. alumen казва:

  В България просто нищо вече не може да ме учуди, всичко се свежда до манипулации, задкулисни игри, далаверки и зарибяване на потребителите в Интернет пространството! 😉

 17. Момчил Миков казва:

  Уверявам ви, че няма конфликт на интереси! Друг е въпроса в качеството при оценяване на самото жури… на което съм член и аз. 🙂
  п.п. – блогът ти е наистина добър!

 18. Събина казва:

  Много е просто, всеки от журито може да вкара 1 проект безплатно, но не може да гласува за проекти, с които е обвързан. Подписали сме декларации, а оценките са публични.

  Колкото до кой кого познава в бранша,ами почти всеки познава всеки, малка стана сме.:)

  На кратко, под вола няма теле, драмата на поста е абсолютно излишна.
  Виж си коментарите от журито, работи, бъди постоянен и някой ден и ти може да си на снимка с Жюстин. 🙂

 19. кретеноид казва:

  Абе хора, журито е 60 човека! Каква конспирация ви гони? Хванете и организирайте 60 човека да се разберат за кого да гласуват и всичко това тайно…

 20. Петър казва:

  кретеноид и Събина, плямпате все същите заучени фрази както по другите форуми и не виждате как сами се оплитате в тях като патетата в калчища.

  Първо, противоречите си един на друг. Събина казва, че сте малко хора и няма как да не се познавате всички, а в същият момент кретеноид ми говори, че всичко било безпристрастно. Е как ще е безпристрастно, като всички се познавате?

  Заявихте току-що, че всички се познавате. Колкото до пазара, много sorry, но намерих социологическо проучване на агенция „КРОСС“ за 2011 г., в което показват, че заетите в ИКТ бранша са 100 000, като 20 000 от тях са в ИТ сектора. Вие сте дружки с всички 20 000 човека ли?

  Адски смешни ставате. Вземете измислете нещо. Всичките мнения на журито по темата в Интернет са точно три, но преразказани по всевъзможни начини:

  1. Прочетете т. 1.8 от правилата.
  2. ИТ сектора е малък и няма как да нямаме връзка един с друг.
  3. Журито е от над 60 човека и е невъзможно изходът на конкурса да бъде нагласен.

 21. Иван Юруков казва:

  Напълно нормално както в България. Но все пка какво може да се очаква от нещо организирано в нета от ПР агенция.

  60 човека жури голяма работа да се наговорят.

 22. Fan казва:

  Чудя се на хората,като вас, имащи интересен блог, за какво ви е да участвате в подобни измекярщини (с извинение)?!
  Като изключим кой кум, кой сват, кой на булката брат – еми съжалявам много но номинираните сайтове в категорията личен блог са очевидно изсмукани от пръстите…блогче с женски размисли и страсти…и кое му е оригиналното, идейното?!
  Аз чета десетина блога, мои приятели също и най-обективния критерий за интересен блог е броя абонати/посетители. Всичко друго е въздух под налягане.

 23. Благовест казва:

  Изводът за мен е ясен. Както по-горе е написал друг коментатор… Гледайте брояча и нека единствените които ви оценяват да бъдат вашияте собствени потребители 🙂

 24. Златил казва:

  Българска работа..много ПР и маркетинг специалисти станаха ей…

 25. Драго казва:

  Честно казано не очаквах от г-жа Томс толкова анти ПР изказване.
  Хората са казали, авторитет се гради с годините и се срива с едно писмо (в случая).
  Браво на нея и на достоната защита на конкурса! 🙂
  И аз бих и написал няколко въпроса, но явно и аз ще съм тотално неизвестен, че да ми отговори :)))
  Сигурно трябва да я питат хора, като М. Кътс, С. Брин, А. Волож (Яндекс) или поне някой, като Р. Фишкин (Сеомоз) 🙂
  Другите могат да останат с презрителен отказ 🙂

  • Юстина казва:

   Ако са пичове от този ранг, веднага ще има упражнението „на колене“. Всички други сте шматки 😉

 26. Velkoto казва:

  Фози, след тоя неин „отговор“, едва ли е останал някой, на който не му е ясно що за човек е тази въпросната личност. Ясно е, че конкурса е за техни си хора, и такива „неизвестни“ като теб няма как да бъдат допуснати. Аз смислен отговор от нея видях. Дори не се стигна и до момента, защо освен журито и спонсорите, и партньори на конкурса също участват със своите сайтове. Ама да не ти дреме човек. Общо взето от нейните думи и думите на един член от журито, който много ми падна в очите, това е Огнян Младенов (става въпрос за отговора му по темата в неговия форум) можем да заключим, че мотото на конкурса е „Наградите са си за нас, а плащането е от вас“.

  Поздрави Фози и не се нерви с тези хора. Не си струва

 27. Спамер казва:

  Явно вие младите преоткривате пародията БГ Сайт всяка година.

 28. Иван Юруков казва:

  Честно казано ивнаги съм си мислил че това е нещо измислено, само заради това като гледам какви сайтове са печелили. Браво Петър, това ще ги разбие и вече няма да са едн надута пародия а само пародия.
  Истината е че хората които работят там не са чували и за predpriemach-a. Те са само едни изпълнители без бизнес мислене.

  Този блог ме кефи.

  • Samba казва:

   Всъщност, аз си помислих същото, но когато видях, че конкурса се провежда за поредна година и големи медии са спонсори си казах е сигурно няма шантажиране, но Петър доказва обратното.
   Отговорите на Томс показват, че тя отбягва неудобните въпроси и точно със смяна на темата се измъкна.. което говори за две неща:
   Получила е пари в брой, кеш, на ръка, за да номинира определени сайтове говоря за всички категории или пък е направен картел между съдийте за тяхни сайтове.
   Говоря от лични наблюдения, защото в нашата категория 2-ма от номинираните не вижда по какво превъзхождат нашия сайт…
   Освен, че единия има линкове, който се броят на пръсти?
   Или другия, че дизайна му е от 2 години и според мен е олдскул?
   И защо да се надяваме на гласовете на публиката при полжение, че отново сайтове на журиращи ще вземат приза на публиката?

   Поздрави,
   Николай

 29. Борис казва:

  Отговори да откършиш от тях! Ама е трудно да отговориш, когато няма разумно обяснение. Освен това тя е таааааааам горе и не може да си губи времето в писане с разни, които са тооооолкова малки и пъплят в краката и.
  До някъде я разбирам обаче – как да обясни оценки и критерии, като за целта трябва да са ги прегледали. Тогава нямаше да се стига до положение, в което статистика и дискусия да има, но не и от тези, които би трябвало да я водят.
  Гледам тази година се обяснява за вол и теле, а миналата се изразяваше същото недоумение, като това обект на статията сега, по отношение номинирани и спечелили в категория личен блог…Явно качвайки се на виртуалния подиум с табелка „Жури“ определено променя и гледната точка.
  Ама в тази малка ИТ среда и лимитиран брои табелки с надпис „Интернет/Уеб гуру“ от къде да намерят жури, което да не е обвързано с проект ми кажете?

 30. MacTeP казва:

  Този конкурс винаги си е бил супер зле и ако не бяха скандалите покрай него не знам дали някой някога въобще би разбрал за него 😉 Всъщност
  БГСайт е известен само с това, че е супер нагласен и винаги се намира някой да им направи безплатна реклама както в случая 😉

  Ако не ми вярвате… поровете се из разни стари блогове и ще видите за какво иде реч. А преди да има блогове… разгледайте коментарите по форумите 😛

 31. Niko казва:

  Пазарът в България въобще не е малък, има доста български фирми, които работят изцяло на други пазари. Това какво значи, че тези хора не си разбират от работата ли? Или са по-малко специалисти? Това, че има едни хора, които се лансират е абсолютно друг въпрос. Може да обърнете внимание по семинарите как едни и същи хора само се канят, не вярвам те да са единствените специалисти в България…

 32. Lyuben Georgiev казва:

  Много интересен пост! Чесно казано не съм никак учуден. Аз се занимавам с маркетинг и съм виждал мого подобни схеми из интернет пространството, но такива каквито има тука наистина не съм срещал. Доколкото разбрах това е и платен конкурс, което значи че хората стоящи зад него просто развиват една добра стара пирамида 🙂

  Ако бях на мястото на автора, бих се замислил дали да си губя времето с този конкурс догодина

 33. Dertre казва:

  Разрешаваш ли да копирам статията (разбира се след редактиране и промяна, но ще запазя доказателствата) и да те посоча като източник на информация (съответно с линк). Доста добро разследване.

  • Петър казва:

   Чак да е копирана, не, защото знаем Google какво мисли за това. Иначе ако се правят извадки, преразказва се информацията и се посочи линк, няма да е проблем. Нека това достигне до повече хора.

   Пусни после коментар с линк 🙂

   • Деян Тотев казва:

    Защо просто не сканираш екрана и запазиш като снимка текста който искаш да използваш. Текста се чете, читателите доволни, автора доволен защото не е дуплициране на текста и Google и той доволен. win-win-win ситуация направо.

 34. проС казва:

  На киселото грозде космоса му… как беше там…

  Случаят може и да е отминал вече (Гугъл ме доведе по несвързан въпрос), но побеснявам когато отявлени неистини се аргументират с несвързани факти:

  Малкият ‘бранш’ за който говорят обвиняемите НЕ Е ‘ИТ сектора’ за който говори обвинителят. Това НЕ Е ИТ конкурс.

  Тук не се състезават счетоводни програми, цифрови програмни управления за стругове, програмисти на неизмислени още езици от 8-мо поколение, производители на периферни усройства или сервизни техници по поддръжка на хардуер -> всичко това се води ‘ИТ сектор’ и пълни цитираната статистика с десетки (та и стотици) хиляди ‘заети лица’.

  Доколкото разбрах (аз не съм оттук), става дума за дигитални медии, които са доста малък ‘под-отрасъл’. И ключовата дума е ‘медии’ – в които наистина всеки познава всеки, дори в доста по-големи страни. И във въпросните страни цивилизованите хора не считат за ненормално да излъчват най-добрите ИЗМЕЖДУ СОБСТВЕНИТЕ СИ СРЕДИ, за безпристрастността на което са измислени правила. Видно е, че и нашенският еквивалент е организиран на подобен принцип – и съдържа подобни правила.

  Някой беше писал, че (не)доверието ни към другите отразява собствената ни склонност да ги третираме (не)честно. Нашенецът вижда навсякъде измама, защото и той би я сторил ако му падне сгода. Оттам лесно следва ‘виновен до доказване на противното’ и дори ВЪПРЕКИ доказване, че не си камила и онези пет лева не си… как беше там.

  А на киселото грозде все космосът му е крив!

  • Петър казва:

   А за десетките хиляди сайтове, за които представих проучване какво би казал?

 35. go6o казва:

  Домейна е регистриран 2001. Що не я питаш какво е правила от 1999 до 2001. Welcome to Bulgaria!

 36. Metcor казва:

  На това се вика истински ПР, правиш си конкурс, представяш си свой проекти, телевизиите пускат една малка новинка и утре проекта ти е супер успешен на гърба на милиони излъгани

 37. Блинки казва:

  Май наистина скандалите му осигуряват тази популярност. 🙂

 38. Lacho казва:

  Баце, оправи си шерването, като постна статията във фейсбука ми шерва тази другата – http://razbirach.com/номинирани-bgsite-2012

 39. Lacho казва:

  Всъщност говоря за статията с интервюто, има някакви странни редиректи и даже коментара ми го публикува на грешното място 🙂

  • Петър казва:

   Здравей! Няма грешка. Просто това е една публикация на две страници и затова споделя само едното url, а коментарите са еднакви и за двете страници 🙂

 40. Credico казва:

  Ние също участвахме в конкурса на БГ САЙТ 2012 и сайта ни не попадна сред номинираните. НИТО ЕДИН ЧЛЕН НА ЖУРИТО не беше се регистрирал на платформата ни (знаем това, тъй като изискваме лични данни за регистрация). Всичко което подлежи на оценяване се намира зад паролата за вход. Странно КАКВО ТОГАВА Е БИЛО ОЦЕНЕНО?

 41. Петър казва:

  Аз също имах желание да участвам, но не го направих точно поради тези съмнения… предполагах че нещата не са безпристрастни и правилно, категорията която ме интересуваше – „Иновативно решение“ спечели … е няма да пиша от кой, за да не им правя допълнителна реклама, но може да проверите и пак ще срещнете управниците им сред журито.
  И хайде стига с доводите, че нямали право да гласуват за собствените си проекти че ставате смешни!
  И правилно беше написал някой по-горе, една фирма се измерва с клиентите си, всичко останало „ала-бала“.

 42. Тео казва:

  Абе Пешо, тая беше на конференцията що не я млати 😀

  • Петър казва:

   С още едно момче я видяхме докато се регистрирахме. Мислехме да я хванем да я разпитаме за този „конкурс“, но повече не се появи. Бързо изчезна нещо 😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Да не си бот? *

Предишна публикация:
weather report
Днес ще бъде мрачно, с превалявания.

Вчера, на 28-ми септември 2012 година, денят ми започна както обикновено. Дори по-хубаво от обикновено, защото бях решил да се...

Затвори