Cutts казва: „Няма да ви накажем за купуване на линкове.“

Наказание за купуване на линковеВчера в Google Webmaster Help се появи много интересно видео, относно купуването на линкове. Sergey L. от Ню Йорк зададе следния въпрос на Matt Cutts:

„Ако някой сайт, който има линк към мен бъде наказан за купуване на линкове, то ще се отрази ли това наказание на моя сайт?“

Във видето, Cutts зявява, че когато открият някой, който продава линкове, то му намаляват PageRank-а с 30 до 50%. Освен това, Google губи доверие в продаващия линкове сайт и му отнема възможността да предава PageRank към други страници.

Освен това, Matt Cutts казва, че ако хванат някой да продава линкове, то просто изходящите връзки спират да се броят и губят всякакво значение, каквото са имали за вас.

В края на видеото се споменава, че няма да бъдете засегнати негативно ако Google ви хване, че сте купували линкове, просто ще загубите ползата от тях. Странно защо обаче започнаха да наказват сайтовете купили линкове от специализирани мрежи за покупко-продажба на връзки. Вие какво мислите по въпроса? Вижте видеото:

Добави коментар по удобен за теб начин :)

Loading Facebook Comments ...

3 Responses to Cutts казва: „Няма да ви накажем за купуване на линкове.“

 1. Странно защо обаче започнаха да наказват сайтовете купили линкове от специализирани мрежи за покупко-продажба на връзки.

  Не е сигурно, че Гугъл са почнали да наказват сайтове, които са купили линкове. Просто линковете които са купили спират да действат на 100%. И ако даден сайт се движи само с купени връзки от борси за линкове като сапе, то тогава просто пада много назад. Все едно няма никакви връзки.

  Но това е само моя теория, знам ли.

 2. Хмм да гледах видеото, много интересно. Според мен мат кътс не даде точен отговор на въпроса, както винаги. Не приемайте думите му много буквално, за купуване на линкове можете да бъдете наказани, ако релевантността им е нулева. Това видео във никой случай не означава, че трябва да се впуснат сега черните глави в публикации и линкове. Напълно логично е да няма наказание, така ще откажат хората да закупуват кофти линкове и ще ги подтикнат към работа в полза на потребителя, но ако сте прекалили не вярвам да последва, единствено изчезване на тежестта на линковете.
  За мен най-сигурния начин за проверка е следния имам 4-5 сайта за експерименти, класираха се 2 от тях в средно – конкурентна ниша и блъсках здраво кофти линкове, резултата беше, че не само паднаха, а и спаднаха под нивото на което ги е поставила търсачката след индексация и в продължение на 2 месеца (чаках 2 месеца за да избегна варианта с така нареченото „рамо“ което удря гошо на нови сайтове). Е това ако не е доказателство, че линковете носят наказание, незнам кое е.

 3. Докато чета статиях последния абзац от статията вече си бях намислил отговора. Малко по-надолу обаче, видях отговора на Андрей, който е абсолютно идентичен с това, което си мислех.
  Иначе и Тео е прав, че на Кътс вече трудно можеш да му вярваш на 100%. Той днес казва едно, а след един два дни се оказва, че си уцелил греда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Да не си бот? *

Предишна публикация:
google search operators
Google Search Operators.

Най-важното нещо в SEO е анализът. Било то на ключови думи, на конкуренти, на собствения ни сайт или на каквото...

Затвори