Да накараме AdSense да показва по-релевантни реклами.

Със сигурност повечето от вас, които работят в сферата на Интернет маркетинга, са се сблъсквали с AdSense. Вече споменах за тази програма в темите за микро нишовите сайтове, като я посочих за основен начин на монетизация. Работата с нея е лесна. Състои се в това да сложиш предварително генериран код на страницата си и когато някой кликне на визуализирана реклама ти печелиш центове.

Самата програма може да бъде като златна мина, но за да бъде така, трябва да знаеш как и да я използваш правилно. Слагането на кода на страницата ви е лесно и можете да започнете да печелите от AdSense буквално за минути, но това е едва началото. Много хора печелят малко от сайтовете си, като използват потенциала им до или дори под 20%, именно защото не знаят как правилно да ползват програмата. Основният проблем при тях е, че показват реклами, които не са свързани с тематиката на сайта, като така те не представялват интерес за потребителя, той не се зачита в тях и следователно не ги кликва. В тази статия ще говоря точно за това – как да накараме AdSense да показва реклами тясно свързани с тематиката на сайтът ни.

1. Да започнем от вградената настройка в Google.

Знаете, че програмата принадлежи на Google и те са въвели опция да показва реклами свързани с вашето съдържание (контекстуални реклами). Погледнете следният скрийншот:

Това меню, показано на снимката се намира в таба „Allow and block ads”, в менюто „Advanced settings”.

С кликането на тази опция вие избирате дали AdSense да показва реклами свързани със съдържанието на вашият сайт или реклами, подбрани според интересите на потребителят. Нас ни интересуват първият тип реклами. Другите се оформят според търсенията и посетените от потребителят сайтове. Например ако вашият сайт е на автомобилна тематика, а потребителят досега е разглеждал климатици, то с реклами според интересите му, на авто сайтът ви ще се показват реклами за климатици. Това рядко би заинтригувало човек, тъй като щом е във вашият сайт, най-вероятно търси нещо свързано с колата си.

Затова да повторя – НЕ ВИ ТРЯБВАТ реклами базирани на потребителските интереси.

2. Продължаваме с Google.

Освен горната опция, която споменах, Google са създали и собствен HTML код, който да ориентира AdSense какви реклами да показва. Това се нарича „Target Sectioning” и показва на програмата точно кой текст отговаря на тематиката на сайтът ви и следователно реклами към какви сайтове да се показват.

Нека само подчертая, от Google казват, че въпреки добавянето на този код, не гарантират дали AdSense ще започне да показва по-релевантни реклами или не. Все пак, ако нямате хубави реклами, наистина няма какво да загубите ако пробвате.

За да започне да действа, използвайте следният код:

<!-google_ad_section_start->

<!-google_ad_section_end->

Очевидно е, че първият ред се ползва за обозначаване на начало на секцията, която желаете да таргетирате, а вторият ред – за неин край. Да дам пример:

<html><head><title>Моят авто блог</title></head>

<body>

<!-google_ad_section_start->

Това е моят автомобилен блог. Тук ще ви говоря за кабриолети и джипове и т.н.

<!-google_ad_section_end->

Това е инфо за мотоциклети, което не искам AdSense да взима под внимание.

</body></html>

Освен тези двата тага, можете да информирате програмата, кои части от текста да игнорира. Това става чрез кода:

<!-google_ad_section_start(weight=ignore)->

Това е основното по тази част, само да отправя две забележки:

 1. Като ограждате някакъв текст, използвайте голяма част от съдържанието си. Не таргетирайте само един или два абзаца. 
 2. Бъдете търпеливи. От Google са заявили, че понякога са нужни една-две седмици, за да започнат да се показват реклами на тези места. 

3. Да оправим съществуващите тагове. 

С други думи, чрез съществуващите тагове да помогнем на AdSense да избере по-подходящи за нас реклами:

1. Използвайте title тагове във вашите линкове. Направете ги да изглеждат така:

<a href=http://моятсайт.com” title=”Блог за джипове и кабриолети” >Моят сайт</a>

Вместо така:

 <a href=http://моятсайт.com”>Моят сайт</a>

2. Използвайте title тагове в изображенията си. Структурата е същата:

<img src=”картинка-на-кола.png” title=”Кабриолет”>

Както съм казвал и в статията със съвети за on-page оптимизация – title таговете в картинките играят важна роля за seo-то на вашият сайт. Така че имате още една добра причина да не ги пропускате.

3. Внимавайте какво слагате в heading таговете. Говоря за <H1>, <H2>, <H3> и т.н. Понякога AdSense ги ползва като източник на информация относно на каква тема е сайтът ви.

4. Имената на файловете на картинките. О, да! От там също се тегли информация. Много по-добре е ако имате снимка на кабриолет да и сложите име от типа „kabriolet.png”, отколкото  “PHOTO1111-0039691-1.png”. Да не говорим, че ако ползвате ключова дума в името на файла, то скоро можете да го видите на челни места при търсене в Google Images.

5. Meta таговете. Гледайте meta таговете за описание и ключови думи да не са наблъскани само с информация за думи и текст, по които искате да се класирате. Направете ги така, действително да отговарят на съдържанието на сайтът ви.

6. Форматирайте текста, като насочвате с bold и italic вниманието към същината на това, за което говорите в страницата си. 

4. Да улесним ботът на Google.

Друга тактика за показване на по-релевантни реклами е като напишете един-два параграфа в началото на статията си, в които правите резюме на това, за което ще говорите. Google обича това! Това прави за ботът му работата много по-лесна и бърза.

5. Blackhat тактики.

Естествено има и някои скрити тактики, които могат да накарат AdSense да показва каквито желаете реклами. Дори ако имате сайт за коли, ще можете чрез тях да показвате реклами на „forex” тематика, тъй като там заплащането е наистина голямо. Не е обаче добра идея да експериментирате така защото е против правилата на Google. Те със сигурност ще ви засекат и ще загубите както спечеленото, така и акаунтът си. Затова предпочитам да не се спирам на тази тема в статията ми.

Използвайте тактиките, които изброих по-горе. Те са напълно сигурни и ще ви осигурят над 95% релевантност при показваните реклами. Така със сигурност много скоро ще забележите ръст в приходите си.

Добави коментар по удобен за теб начин :)

Loading Facebook Comments ...

4 Responses to Да накараме AdSense да показва по-релевантни реклами.

 1. Блог на Адо казва:

  Всичко супер! обаче, как да имплементираме в блогър въпросният модифициран код. Както знаеш там всичко е с притрутки?

  • Петър казва:

   Здравей! Съжалявам за късния отговор, но е много отпускарски сезона сега 🙂 За Blogger имплементирането на кода е лесно. Когато пишеш статия, виж горе в ляво имаш бутон „HTML“, който ти показва кода на публикацията. Там можеш да го вмъкнеш на желаното от теб място. Дано съм помогнал.

   Успех!

 2. milen казва:

  Благодаря ти за полезните съвети, започнах да редактирам сайта си следвайки съветите ти 🙂

 3. anonimen казва:

  В случая става сума за тайтъл атрибути, не за тагове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Да не си бот? *

Предишна публикация:
Наказание за купуване на линкове
Опааа „открити неестествени връзки към сайт”.

Здравейте! Най-вероятно някои от вас, особено тези, които си падат по по-черните seo техники, са получавали съобщение от Google в...

Затвори