Опааа „открити неестествени връзки към сайт”.

Здравейте! Най-вероятно някои от вас, особено тези, които си падат по по-черните seo техники, са получавали съобщение от Google в Webmaster Tools, в което се казва, че сайтът им съдържа неестествени връзки. Такова известие наскоро получих и аз за един от сайтовете ми. Сега остава въпросът как да се отървем от тези връзки и какво да предприемем, за да не загубим или да възстановим позициите си в serp-а.

1. Какви са тези неестествени връзки.

Нека преди да минем към същината на проблема, да видим какви са тези връзки. Това най-често са платени или разменени линкове, които Google открива сравнително лесно по няколко фактора:

 1. Обикновено те се намират във footer-a на дадена страница или в поле, където има много линкове един под друг (list of links).
 2. По принцип линковете се купуват за няколко месеца (в 95% случаите за 1 до 2 месеца) и впоследствие изчезват. Като бъдат премахнати повечето ви линкове след определен период, на Google му светва лампичката, че има нещо нередно.
 3. Броят линкове в една страница. Ако има много външни do-follow линкове, вероятно се дължи на спам или купени връзки. Затова ако линковете ви идват от такива страници е твърде вероятно да бъдете наказани.

По този повод ви съветвам да ползвате контекстуални линкове. Особено ако те са в смислена и хубава статия, със сигурност ще попаднат извън полезрението на Google.

2. Да развенчаем митовете.

1. „Изпратете сайта си за преразглеждане.”

Да, най-вероятно е станала грешка, нека да изпратя сайта си до Google и те да го прегледат и да премахнат наказанието. НЕ! Това е възможно най-лошото действие в случая. При изпращането на сайта си за преразглеждане, вие автоматично поканвате някой работник от Гугъл да направи цялостна РЪЧНА проверка на сайтът ви. Дори да не сте правили black hat seo, то със сигурност ще има за какво да се хванат и резултатът от това преразглеждане НЯМА да е във ваша полза. Повярвайте ми, не искате някой да преглежда сайтът ви и връзките към него ръчно.

2. Да се свържем с Google.

Отговорът тук отново е НЕ! Пак повтарям, по-добре си стойте кротичко и избягвайте да навлизате в полезрението им.

3. Тогава да махнем тези неестествени линкове.

Ако желаете, пробвайте. Моят съвет е ДА НЕ го правите! Google не обича (да не казвам, че мрази) да настъпват промени по страницата ви. Това премахване на връзки в доста случаи може да навреди на позиционирането ви дори повече от самото наказание.

3. Как да се предпазим.

1. Не използвайте Google Webmaster Tools.

Доста странен съвет. Лично аз много се информирах по темата и навсякъде препоръчват да се махне и да не се ползва този инструмент на Google. Аз, обаче смятам, че това не трябва да го правите. Така или иначе, търсачката не открива линковете посредством този tool или иначе казано, ако има нещо нередно, от Google ще разберат, независимо дали ползвате Webmaster Tools или не. Ако го ползвате обаче, поне ще получите съобщение и ще можете да реагирате своевременно.

2. Не ползвайте Google Analytics.

В този съвет има повече логика. Аналитикс не е един прост брояч, който да отчита колко души са влезли в сайтът ви. Посредством интегрираният му код във вашата страница, Google ще получава постоянна информация за това откъде идват вашите посетители и ще разбере ако има нещо нередно в link building стратегията ви. Също така, при идването на Панда ъпдейта, започна да се следи и bounce rate-a на вашата страница, като ако е прекалено висок, може да отпаднете няколко позиции назад. Ако не ползвате Analytics, Google няма да има как да научи откъде идват посетителите ви и какъв процент е bounce rate-а.

3. Трябва ви постоянен източник на линкове.

Дори да сте на първа позиция, НИКОГА не спирайте граденето на линкове. Това е важно в момента. И под градене на линкове не разбирайте да правите по 1-2 кампании на месец, от които да получавате стотици или хиляди линкове. Трябва ви постоянен източник, който често и по малко създава обратни връзки към вашият сайт.

4. Добре де, какво все пак трябва да направя?

Ако вече сте получили съобщението ето няколко неща, които да предприемете. При мен проработиха, но се ползват на собствен риск:

 1. Махнете Google Analytics и по желание Webmaster Tools. Казвам по желание, защото така се препоръчва, но аз не бих го направил.
 2. Създайте малко качествени връзки към сайтът си. Под качествени да се разбират връзки от сайтове, релевантни на вашият и такива с висок Page Rank. Ако може те да са контекстуални ще бъде още по-добре за вас.
 3. Няколко дни (3 до 5), от премахването на Аналитикс брояча, добавете сайтът си в сайтове от типа “Whois” или в социални мрежи.
 4. След още седмица, променете нещо малко в някой meta таг. Дори това да е само премахването или добавянето на една единствена думичка. Съветвам ви да направите промяна в тага за ключови думи защото ще е най-безболезнена, но може да редактирате и нещо в описанието или заглавието.
 5. Изпълнете стъпка 3 отново (пак след около 5 дни).
 6. Изчакайте няколко дни и сайтът ви би трябвало вече да е възстановил предишните си позиции.

Това са моите съвети, като те са събирани от доста източници в Интернет пространството. Лично аз съм пробвал стратегията и при мен тя определено свърши това, за което е предназначена. Надявам се така да стане и при вас, а занапред да внимавате повече.

Добави коментар по удобен за теб начин :)

Loading Facebook Comments ...

5 Responses to Опааа „открити неестествени връзки към сайт”.

 1. netmaniac казва:

  Честно казано и аз имам такъв проблем и от доста време ме измъчва идеята да намеря качествено решение. Благодаря!

 2. Teodor казва:

  Интересен подход с who is.До колкото знам, този тип линкве са доста слабички и даже не влияят много добре на цялостния линков профил. Но акто казват хората клин-клин избива. За страниците с висок ПР препоръчвам една техника. Инсталираш си seoquake за хром и търсиш с конкретните команди intitle inurl и т.н. и ти се показват ПР и Alexa на конкретните страници още в серп. Така за нула време можеш да изградиш линкове с висок ПР.

  • Петър казва:

   Този модел действаше, наистина. Само че вече не мисля, че е приложим. По мои наблюдение тези „Неестествени линкове“ са вече история, а това съобщение само по себе си спря да се показва с появата на първият Пингвин.

   Иначе за намирането на сайтове с висок PR – хубави насоки даваш, които спестяват доста време. 🙂

 3. Теодор казва:

  Ами да и най-хубавото е че можеш да ги сортираш по ПР. Така можеш да покачиш ПР на сайтовете си без някакви платени връзки, просто намираш кои са dofollow линкове и пишеш наистина дълги и нтересни коментари. Тази техника обаче е по-приложима за чуждестранни сайтове.

 4. Daniel казва:

  Благодаря за информацията!!! Сайта е много хубав – ще си го запиша.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Да не си бот? *

Предишна публикация:
Перфектно заглавие
В търсене на перфектното заглавие.

Днес ще се върнем в първи клас. Започнахме със сложни неща като направа на микро нишов сайт, съвети за on-page...

Затвори