Съвети за успешно seo на онлайн магазин.

3. Допълнителни съвети около seo-то на онлайн магазин.

1. Направете отделна страница, в която да присъстват новите ви продукти, която да има линк от началната. Така ще е много по-лесно за Google и сигурно, че при добавянето на нов продукт, той ще го индексира. Този съвет важи с огромно сила особено при магазини предлагащи хиляди артикули.

2. Използвайте сравнително новото въведение Rich Snippets. Така ще имате възможността в резултатите от Google да се вижда наличността на дадена стока, нейният рейтинг и т.н. Това е плюс в оптимизацията, а и привлича вниманието на търсещия именно върху вашият резултат в Google. Rich Snippets определено вдигат конверсията на сайтът ви в търсачката и го правят много по-видим за потребителите на фона на останалите невзрачни резултати.

3. Направете вашият магазин социален. Освен възможността за ревюта и коментари, изведете го на по-голяма сцена – използвайте Facebook, Google+ и Twitter. Както при доста от нещата и тук ще имате два позитива:

 • Ако си набавите достатъчно почитатели в социалните мрежи, то с публикуване на нов продукт ще получавате огромни количества таргетиран трафик, което със сигурност ще вдигне вашите продажби. Добавяне на фенове става най-бързо и лесно посредством организирането на конкурс с награда, по тема свързана с магазинът ви.
 • Освен трафикът, то линковете, които поствате в социалните мрежи и тези, които вашите почитатели си разменят, ще бъдат в огромен плюс за link building стратегията ви. Така лесно ще се сдобиете със стотици, дори хиляди линкове към вашият сайт.

4. Обновявайте често началната си страница. Така ще накарате ботовете на търсачките да обхождат по-често магазинът ви и по-бързо да намират и класират новите продукти. Това често опресняване на индекса може да стане с помощта на няколко прости трика:

 • Добавете поле за нови продукти. Така освен, че потребителите ще могат лесно и бързо да ги разгледат, то началната ви страница ще се сдобие с прясно съдържание.
 • Добавете откъси от последните си блог постове в индекса.

4. Откъде да започнем с оптимизацията на нашият магазин.

Оптимизацията на онлайн магазин е дълго и трудоемко начинание. Особено ако вашият магазин вече е онлайн и не е изграден с мисълта за по-добро seo. Ако тепърва започвате всичко, то няма как да се справите за седмица или месец. Периодът ще бъде доста по-дълъг в зависимост от мащаба на магазинът ви. Поради тази причина трябва да изберете с какво да започнете и да се придържате към планът си.

1. Започнете с добро и детайлно проучване на ключовите думи. Вижте кои думи се търсят най-много и имат най-добро съотношение между търсене:комерисалност:трудност за класиране. Изберете си думи, които се търсят много и имат добри предпоставки да ви увеличат конверсията, но внимавайте да не се хвърлите в „дълбоки води” и да изберете думи, по които класирането на челни позиции ще е невъзможно или прекалено трудо- и времеемко.

Също така направете проучване сред продуктите, които предлагате. Спазвайте същите правила като гореописаните и се стремете да класирате част от вътрешните, продуктови страници.

2. Отделете време на вътрешното линкове между страниците. Постарайте се да сложите достатъчно вътрешни линкове между страниците, но не прекалявайте. Доброто изпълнение на тази задача, освен, че ще помогне на ботът на Google по-лесно и бързо да намира съдържанието ви, то и потребителите ще могат лесно да „прескачат” из страниците на магазина в търсене на това, което ги интересува.

Един важен съвет от мен – продуктовите ви страници НИКОГА НЕ ТРЯБВА да бъдат повече от 2-3 нива навътре от главната ви страница.

3. След като тепърва започвате с оптимизацията, направете си добър и детайлен план за граденето на линкове. Гледайте цялата ви стратегия да е Penguin и Google friendly. В моят блог съм писал доста за това как и откъде да си набавяте линкове, затова не смятам, че е нужно да се повтарям и тук.

4. Таргетирайте правилно ключовите си думи. Нека ви дам пример с магазин за телефони:

 • „Евтини смартфони” – перфектна ключова дума за началната страница.
 • „Евтини смартфони HTC” – подходяща ключова дума за категория.
 • „Купи HTC ChaCha” – страхотна ключова дума за продуктовата страница. Обърнете внимание на думичката „купи”. Ако имате посетител по тази ключова дума е много по-вероятно да го превърнете в клиент отколкото ако думата е само „HTC ChaCha”. Във вторият случай човекът може би просто търси информация за моделът, докато в първият той вече е решил да закупи този артикул. За вас остава да го предразположите да направи поръчката от вашият магазин.
 • „Спецификация на HTC ChaCha” – добра ключова дума за някоя от вашите статии в блога. Тук е ясно, че потребителят търси информация, която вие ще му предоставите посредством блогът си. Там след като го убедите, че моделът си заслужава, деликатно ще го пренасочите към продуктовата страница с помощта на вътрешни линкове, за да може да осъществи поръчката.

5. Иновативни и доста добре работещи източници на връзки.

Както във всяко нещо на този свят, така и в seo-то, най-добри резултати се постигат от хора, които са иновативни и креативни. В тази връзка съм нахвърлял няколко свежи  идеи за един малко по-нетрадиционен начин на link building.

 1. Създайте електронна книга (Ebook) по дадена тема. Тя ще ви донесе подобен ефект, като от ползването на блог. От една страна ако е добра и информативна хората ще си я разпращат натурално (viral) и така ще трупате линкове. От друга гледна точка, ако книгата носи достатъчно добра информация и е интересна, може да ви донесе доста нови клиенти.
 2. Създайте видео ревюта на вашите продукти. Както при електронната книга, така и тук имате шанса да получите натурални линкове от споделянето на клипчетата в YouTube, Vbox7, Facebook и т.н. Също така, разпращането на видео клипове и по-точно техните линкове между потребителите ви гарантира доста натурален и добре таргетиран трафик.
 3. Обявете конкурс по дадена тема и го подкрепете със символична награда. Дали ще е за най-добро ревю или за най-свежа лятна снимка, дали ще се провежда на сайта или на Facebook страницата, това няма голямо значение. Важното е да ангажирате потребителите си така, че да имат стимул да се включат в дейностите на сайтът ви и да го разпращат на свои близки, приятели, познати и т.н.
 4. Добавете афилиейт (affiliate) програма на сайтът си. Ако направите това, отново ще имате възможността да се сдобиете с два големи позитива. На първо място една афилиейт програма би ви донесла нови клиенти, което е и основната и цел. От друга страна, обаче, партньорите (афилиейт маркетърите) като поставят линкове по страниците се, то това ще бъде една прекрасно проведена link building кампания за вас.
 5. И последно – в зависимост от аудиторията на сайтът ви и това накъде е насочен той, ще е полезно да го добавите в Google Product Search. Определено ще е в плюс за seo оптимизацията, пък и може да привлечете някой нов клиент.

Нека преди да премина към заключението да ви дам един много ценен съветсъздайте мобилна версия на сайтът си. В България още потребителят не е свикнал да ползва мобилни устройства, нито да пазарува като цяло. С оглед, обаче на световните тенденции, до няколко години браузването в Интернет през мобилни устройства ще е хит и ако сега се погрижите за това, то в близко бъдеще ще пожънете доволни успехи.

В заключение ще кажа, че за оптимизацията на онлайн магазин може да бъде издадена цяла книга. В статията има и доста полезни маркетинг съвети, но като цяло се постарах да ги огранича поради простата причина, че темата беше за seo оптимизация, а не за това как да си докараме повече клиенти.

Оттук нататък оставям всичко на вас. Показах ви пътя, по който трябва да вървите и с малко креативност при развиването на идеите заложени в статията и малко работа ви гарантирам, че ще постигнете чудеса.

Съдържание:

1. Първа част – за предизвикателствата при оптимизацията на онлайн магазин и съдържанието му.

2. Втора част – съвети около seo-то, откъде да започнем и идеи за набавяне на допълнителни линкове.

Pages: 1 2

Добави коментар по удобен за теб начин :)

Loading Facebook Comments ...

14 Responses to Съвети за успешно seo на онлайн магазин.

 1. Много интересна статия. Много рядко се намира човек, който да пише за SEO на онлайн магазин, да не говорим за аукцион. Не само си се постарал да обърнеш внимание на този вид SEO, но и си го направил доста изчерпателно и с полезни съвети.

 2. Пламен казва:

  Полезна и интересна статия – поздравления

 3. Петър казва:

  Благодаря и на двама Ви за положителните коментари! 🙂

 4. Unex казва:

  Чудесна и много полезна статия. Поздравления за труда. Оптимизация на електронен магазин е най-голямото предизвикателство, и изисква най-много труд и време.

 5. netmaniac казва:

  Ето още една готина статия. Много полезна и достъпна статия 🙂

 6. Поздравления за положеният труд. Доста подробна и изключително полезна статия. Браво! 🙂

 7. seo оптимизацията е ключов фактор за всеки един електронрн магазин. И както виждаме в последно време силата на тематичните линкове оказва голямо влияние в позициите (или на мен така ми се струва 🙂 ). Та да спомена и един от малкото каталози в България за онлайн магазини – http://bgmagazini.info в който собствениците и оптимизаторите на интернет магазини могат да ги добавят.

 8. Борисов казва:

  Страхотна статия. Браво!
  Наистина никой не се е сетил да каже нещо по въпроса с оптимизацията на онлайн магазините.

  Евала 🙂

 9. seo-uslugi.com казва:

  Страхотна и много подробна статия. Може би най-добре структурирания и полезен материал за оптимизацията на сайт и по-точно е-магазин. Поздравления за труда.
  Единственото с което не съм съгласен е, че трябва да се прави отделна страница за всяка продуктова опция. Това ще доведе по-скоро негативи: натрупване на 2-3-5 или 10 абсолютно идентични страници с минимална разлика в съдържанието, което Гугъл може да счете за дублирано. Другото е неприятния момент с администрирането на такива еднакви страници, водене на повече отчет за количество, повече труд за администратора и т.н.
  Но факта си е факт – създаването на качествен онлайн магазин и SEO оптимизацията му са истинско предизвикателство.

 10. Отлично написана статия!
  Според мен най-трудната част е с писането на уникални описания на продуктите. Все пак повечето продукти са с едни и същи описания и ако трябва да се уникализират се получава голяма гимнастика.

 11. Хубава статия, колега. Добре пишете… обаче това ми звучи по-скоро като събирани от мрежата неща, отколкото тествани 🙂

  Какво ме кара да си изградя горепосоченото мнение:

  – „Нека дам пример, ако продавате IPhone, то направете отделни страници за характеристиките му като:“

  Nonsense 🙂 Това води до наказания, безсмислено е, прави UX тромав. Мога да покажа реални примери и ефект преди и след подобрения – имам над 15-ина примера 🙂

  -„1. Проблем: При онлайн магазините не съществува понятие като натурален link building.“

  Пак Nonsense 🙂 Съществува си напълно натурален линк билдинг, може да се прави под формата на бейтинг или outreach. Отново мога да дам примерни, при това с някои доста известни марки в БГ и Англия 🙂

  Иначе евала за труда – знам колко е трудно и колко време отнема да се пише на SEO тематика.

  • Петър казва:

   Здравейте! Да, някои неща съм ги чел в Интернет. Други съм ги обмислял сам и не съм ги пробвал. Трети методи са лично изпитани от мен 🙂

   Това с IPhone беше просто пример. Намирах го за приложимо при страници с по-малко продукти. Вече не е приложимо заради последните промени в Google. По време на написването на тази статия, това наистина работеше добре.

   За натуралния линк билдинг може би си прав донякъде. Важи обаче само за големи магазини и марки. Ако направиш малък, никому неизвестен магазин, трудно ще има някой, който да те линкне под каквато и да било форма.

   Поздрави!

 12. Vasko казва:

  Здравей! Много полезна информация наистина. Налага ми се да създам онлайн магазин и в тази връзка искам да попитам за някаква специализирана литература за SEO оптимизация на онлайн магазин. Мерси предварително 🙂

  • Петър казва:

   Курсове можеш да намериш, но за книги аз лично не съм чувал. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Да не си бот? *

Предишна публикация:
google knowledge graph
Вече официално „Google знае всичко”.

От месеци следим анти-seo кампанията, която очевидно провежда Google. По техни думи, такова нещо няма, разбира се, но в действителност...

Затвори